Venäjä

Täältä kaikki alkoi! Sansa syntyi vuonna 1973 halusta viedä kristinuskon toivoa suljettuihin maihin. Ensimmäinen kustantamamme radio-ohjelma oli venäjänkielinen. Tilanteet ja mediat muuttuvat, ja nykyisin tuemme Inkerin evankelisluterilaisen kirkon viestintää sekä FEBC-Venäjän tavoittavaa työtä sosiaalisessa mediassa.  

Yhteistyö Karjalan television uutistoimituksen kanssa on jatkunut. Kristinuskon ABC -nimisen ohjelman parissa aiemmin työskennellyt toimittaja etsii nyt uutisaiheita Inkerin kirkosta, jotta hyvät uutiset saisivat rohkaista ja kantaa eteenpäin. Näkyvyys tv-uutisissa vahvistaa pienen kirkon asemaa ja auttaa kertomaan kirkosta ja omasta uskosta muille.

Tiukentunut uskonnonvapauslaki haastaa kirkkoa

Vaikka suuri enemmistö Venäjän asukkaista pitää itseään kristittyinä, vain harva käy säännöllisesti kirkossa. Kristinuskon perusteiden tunteminen on vähäistä. Ukrainan sodan syttyminen on saanut monet venäläiset perimmäisten kysymysten äärelle. Koska uskonnonvapauslakia on viime vuosina tiukennettu, media on edelleen − tai jälleen − hyvä keino kertoa toivon viestiä venäläisille.  

Kun Sansa alkoi tukea Inkerin kirkon mediatyötä vuonna 1992, työ painottui aluksi radioon ja printtimediaan. Lisäksi tuimme radiokoulutusta ja studioiden rakentamista. Tällä hetkellä tuemme Inkerin kirkon viestintää yleisesti sekä Karjalan rovastikunnan viestintää ja televisio-ohjelmia. Tv-työtä koordinoi kansallinen työntekijämme. 

Nuoria kohdataan uusissa medioissa

Tuemme myös yhteistyökumppanimme FEBC-Venäjän kautta uutta yleisöä tavoittavaa työtä sosiaalisessa mediassa. Eri somekanavissa jaettavat lyhyet YouTube-videot käsittelevät ajankohtaisia aiheita ja nuoria aikuisia kiinnostavia kysymyksiä kristillisestä näkökulmasta. Tavoitteena on johdattaa nuoria tuntemaan kristinuskon perusteet ja keskustella aktiivisesti heidän kanssaan.

Tiesitkö?

  • Kaikki tietävät Siperian, mutta harva tietää, että Siperia kattaa peräti 77 prosenttia Venäjän maa-alasta.
  • Monet venäläiset ovat taikauskoisia, vaikka valtaosa on nimellisesti kristittyjä. Kukkia annetaan vain pariton määrä, vasemmalla kädellä koiran tassun hierominen tuo onnea ja uuteen kotiin lähetetään ensin kissa, koska taloon ensimmäisenä astuvan uskotaan saavan surmansa.
  • Venäjällä on suuri määrä maahanmuuttajia, peräti 12 miljoonaa. Työn perässä on tullut väkeä mm. Uzbekistanista ja Tadžikistanista. Heitä on erityisen paljon rakennusalalla.

Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoVenäjä
Väkiluku145.0 milj (2022, Wikipedia)
Kaupunkilaisia74.8 %(WRDB 2022)
Viralliset kieletvenäjä
Lukutaito99.7 % (Unesco 2010)
Uskonnotkristinusko 83.5 %, islam 10.5%, agnostismi 4.1%, (WRDB 2020)
Vainoindeksiei 50 huonoimman listalla (OpenDoors)
Mediatmobiilikäyttäjiä 97.3%, internet käyttäjiä 85 % (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellainkeri, venäjä
Sansan yhteistyökumppaniInkerin kirkko, FEBC
Sansan työtä alueellavuodesta 1973

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/venaja

Maanosan muut työalueet

Kroatia | Suomi | Turkki | Ukraina | Venäjä

Paluu karttaan

#Venäjä , #Eurooppa

Tarinoita Venäjältä

Romanin elämässä tapahtui käänne 2007.
– Olin juuri muuttanut Pietarista takaisin Viipuriin. Elämässäni ei ollut vielä silloin tilaa Jumalalle, eikä minulla ollut minkäänlaista mielikuvaa kirkosta. Ystäväni kutsuivat minut luterilaisen seurakunnan nuorten kokoontumiseen, jossa lauloimme, juttelimme ja joimme teetä. Nuorten välitön ja lämmin suhtautuminen teki minuun vaikutuksen ja aloin käydä silloin tällöin kirkossa. Ensin kävin nuortenilloissa ja leireillä, sitten jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa. Vuoden kuluttua
minut konfirmoitiin.

Roman kuvailee, että hän ei löytänyt Herraa, vaan Herra löysi ja kutsui hänet. Roman sai kutsun pelastettujen joukkoon, mutta myös palvelemaan seurakuntaa. Ymmärsin jo silloin, etten voi olla passiivinen kirkossa. Seuraavan viiden vuoden aikana osallistuin nuorisotyöhön, pidin pyhäkoulua ja toimin suntiona. Vuonna 2014 sain Viipurin seurakunnalta kutsun palvella katekeettana Svetogorskin kappeliseurakuntaa.

Romanin tarina

Karatuzan seurakunnan tilanne

Rukoilemme Karatuzan Pyhän Yrjön seurakunnan puolesta. Seurakunnan kirkkoherrana toimii Vladimir Shilovski. Hän on jättänyt rukousaiheeksi maan käyttöön liittyvät ongelmat ja kirkon rakennustöiden jatkumisen.

Karatuzan seurakunnan tilanne

Palaute Novosibirskistä

Rukoilemme aktiivisesti Novosibirskin seurakunnan puolesta. Kirkkoherra Timur Pamjatnyh pyytää rukoilemaan uusia mahdollisuuksia julistaa evankeliumia sekä yksimielisyyttä seurakunnalle ja viisautta sen palvelijoille. Seurakunta tarvitsee lapsityöntekijöitä, joten rukoilemme pyhäkoulun uudelleenkäynnistymisen puolesta.

Palaute Novosibirskistä

Vaikuta suomensukuisiin Venäjällä

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen