Hyppää sisältöön

Miehetkin kuuntelevat Toivoa naisille -ohjelmaa Kambodžassa

Kambodzalainen lapsiperhe talon edustalla.

Khorn Heang (vas.) palasi perheineen kotikyläänsä opettajaksi. Hän toimii vapaaehtoisena Toivoa naisille -työssä. Kuva: TWR-Kambodža.

Kambodžassa on tapana kuunnella Toivoa naisille -ohjelmia pienryhmissä, joita Toivoa naisille -työntekijät käyvät tervehtimässä eri puolilla maata. Koronasulkujen aikaan ryhmät eivät voineet kokoontua ja vierailuihin tuli lähes kolme vuoden tauko. Hallitus suosittelee edelleen kasvomaskeja, mutta nyt ryhmät voivat taas kokoontua ja uusiakin kuuntelijaryhmiä on syntynyt.

Takeon maakuntaan syntyneessä kahdessa uudessa ryhmässä on mukana myös miehiä. Toinen ryhmistä kokoontuu sunnuntaisin koulun luokkahuoneessa.

− Kambodžan miehet tekevät paljon työtä ja ovat kiireisiä. Kaikilla ei ole myöskään tarpeeksi kärsivällisyyttä kuunnella puolen tunnin ohjelmaa, mutta nämä miehet jaksavat. Olemme hämmästyneitä, kun näemme ryhmän kasvavan ja rukoilemme, että miehet jäävät ryhmään, sanoo Kambodžan Toivoa naisille -koordinaattori Ith Pisey.

Aiempi koordinaattori Navy So jatkaa vapaaehtoisena.

Mies on myös vapaaehtoisena

Toivoa naisille on osa kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa. Suomessa on lähes sata Toivoa naisille -rukousryhmää, jotka rukoilevat maailman naisten puolesta ja tukevat lähetyksiä 11 kielellä. Näistä yksi on khmer, joka on Kambodžan valtakieli.

Ehkä miehet lähtivät kuuntelijaryhmään, koska Takeon maakunnan ryhmien vapaaehtoisena johtajanakin on mies. Khorn Heang on ammatiltaan opettaja. Hän palasi perheineen maan pääkaupungista Phnom Penhistä kotiseudulleen opettajaksi, jotta hän voi auttaa kylänsä köyhiä lapsia käymään koulua.

− Vaikka minulla ei olekaan enää samanlaisia tuloja kuin pääkaupungissa, uskon, että Jumala pitää huolta perheestäni. Olen iloinen, että saan auttaa ilosanoman levittämisessä Kambodžassa, hän sanoo.

Ryhmiä kokoontuu myös ei-kristittyjen kodeissa

Toinen opettaja nimeltään Rina toimii Seim Reapin maakunnan kuuntelijaryhmien johtajana. Kun koronarajoitukset hellittivät, hän alkoi kiertää kylissä tapaamassa ryhmiä. Useimmat ryhmien jäsenet eivät ole kristittyjä, mutta he antavat muiden tulla kotiinsa kuuntelemaan ohjelmaa.

Phnom Penhisssä asuva Prum Tida kertoo kuuntelevansa Toivoa naisille -ohjelmaa yleensä lauantaisin sosiaalisen median yhteisöpalvelu Facebookin kautta.

− Kun tulin raskaaksi, en voinut hyvin. Kun olen kuunnellut ohjelmaa, olen voinut paremmin ja pystyn myös nukkumaan. Ohjelmassa on tuoreutta ja pyhyyttä, joka tarttuu minuunkin.

Ohjelmien tekijät saivat puolen vuoden aikana noin 4 700 yhteydenottoa, joista suurin osa, lähes 4 400, tuli Facebookin kautta. Muita sosiaalisen median viestikanavia käytti noin 80 kuulijaa. Kirjeitä tuli noin 180 ja puheluita 50.

Kuuntelijaryhmä kirkon korvikkeena

Kambodžassa on kaikkiaan 185 kuuntelijaryhmää. Useimmat ovat osa paikallisen kirkon toimintaa. Joillakin kuuntelijoilla ei ole kirkkoa, jossa käydä, koska he asuvat niin etäisessä paikassa. Ith Pisey kertoo Battambangin maakunnan naisista:

− Heillä ei ole kirkkoa, mutta he kokoontuvat kuuntelemaan ohjelmaa ja rukoilemaan.

Kambodžassa niin kuin muuallakin maailmassa on käytössä Toivoa naisille -rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous jokaiselle päivälle maailman tyttöjen ja naisten puolesta. Sitä käyttää 110 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Kalenteri käännetään Kambodžassa khmerin kielelle. Käännetty kalenteri lähetetään myös Etelä-Koreaan, jotta siellä asuvat khmeriä puhuvat ihmiset saisivat sen.

Liisa Heinänen

Sansan kolehtipyhänä 5.3.2023 kerätään Suomen ev.lut. kirkon seurakunnissa kolehti lasten, nuorten ja perheiden ohjelmille Kambodžassa, Mongoliassa sekä muissa Aasian maissa. Lue lisää!