skip to Main Content
Anna Ja Toivo Paljastavat, Mitä Tapahtuu Lähetysajan Kulisseissa
Erkki Salo ja Merja Kauppinen suunnittelevat lokakuun Lähetysaikaa. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Anna ja Toivo paljastavat, mitä tapahtuu Lähetysajan kulisseissa

Sansa on saanut uutisstudion, jonka tuotanto on katsottavissa YouTubessa. Lähetysaika-nimisessä ohjelmasarjassa uutisankkureina toimivat Anna ja Toivo. Tässä vastauksia uuden ohjelman herättämiin kysymyksiin sekä kurkistus Lähetysajan kulisseihin.

Miksi Lähetysaika?

Suomalaiset katsovat yhä enemmän lyhytvideoita ja videoblogeja. Lähetysaika kertoo medialähetystyöstä nykyaikaisella ja rennolla tavalla. Vaikka ohjelman tekijöillä on pilkettä silmäkulmassa, käsiteltävät asiat ovat totta. Vakavilla asioilla ei leikitä. Lähetysajan tavoitteena on tehdä medialähetystyötä tutuksi ja saada katsojia innostumaan mukaan.

Mistä nimi?

Lähetysaika on osa Sansan historiaa. Mediatuottaja Merja Kauppinen toimitti Lähetysaika-nimistä radio-ohjelmaa, jota kuultiin Radio Deissä ja Järviradiossa seitsemän vuoden ajan. Kerran viikossa lähetetyssä ohjelmassa käsiteltiin yhtä aihetta kerrallaan. Vuonna 2013 Radio Deissä lähetettiin kolmesti viikossa myös 3-minuuttista Lähetysaika Plussaa.

Kun Sansa luopui radio-ohjelman tuotannosta, Merja Kauppisen mieleen jäi kytemään unelma kuvallisesta Lähetysajasta. Nyt aika oli otollinen.

Miksi uutisformaatti?

– Kepeällä otteella tehdyt informatiiviset kanavat ovat merkittävästi lisääntyneet YouTubessa. Suosio liittyy siihen, että muutamassa minuutissa pääsee jostakin asiasta nopeasti ”kartalle”, jos ei ole aikaa lukea aiheesta, kertoo varainhankinnan koordinaattori Erkki Salo ja jatkaa:

– Lähetysjärjestönä meidän on hyvä käyttää niitä viestimiä, jotka toimivat tässä ajassa. Olisi surkea tilanne, jos medialähetysjärjestö ei osaisi itse aktiivisesti hyödyntää viestimiä – myös informatiivisen, nopeasti tuotetun ja kustannustehokkaan videoviestinnän buumia. Kun ideoimme tätä projektia, päädyimme uutisstudioformaattiin.

Lähetysaika nostaa esiin Sansan työn ajankohtaisia aiheita ja ohjaa löytämään lisätietoa netistä. Yleisöltä tulleen toiveen mukaisesti Lähetysaika tekee myös Sansan työntekijöitä tutuksi katsojille.

Miksi Anna ja Toivo?

Toivo ja Anna
  • Facebook
  • Twitter

Lähetysajan uutisankkurit Toivo ja Anna.

Jumala on lahjoittanut toivon Kristuksessa, ja tähän toivoon Sansakin kutsuu.

– Jotta toivon viestiä voidaan kuuluttaa ympäri maailmaa radiomastoista, tv-satelliiteista ja nettiservereiltä, toivomme löytävämme yhä uusia ”Annoja”, jotka ovat valmiit myös antamaan omastaan tähän työhön, Erkki Salo kertoo.

– Uutisjuontajat eivät esiinny omilla nimillään, koska katsomme nimiparin ”Anna ja Toivo” olevan markkinointiteemana koko projektille. Emme ole töissä uutistoimittajina Sansassa emmekä halua painottaa omia nimiämme.

Nimiin liittyy myös viestinnällinen tavoite haastaa sekä miehiä että naisia osallistumaan Sansan työhön. Toivon nimipäivä on 4.6 ja Annan 9.12. Toivon päivänä haastetaan erityisesti miehiä ja Annan päivänä naisia aktivoitumaan lähetyksen asialle.

Anna on oikealta nimeltään Merja Kauppinen, ja Toivo on Erkki Salo. Merja Kauppinen vastaa Lähetysajan aihevalinnasta, käsikirjoituksesta ja teksteistä, Erkki Salo tekniikasta ja koostamisesta.

Miltä uutisstudiossa näyttää?

uutisstudio
  • Facebook
  • Twitter

Uskoisitko, että tässä pannuhuoneessa toimii uutisstudio? Totta se on! Kuva: Erkki Salo.

Medialähetystyö on kustannustehokasta. Myös Sansa pyrkii kaikessa toiminnassaan kustannustehokkuuteen. Uutishuone rakennettiin oman toimen ohessa ja osin kiky-tunteja käyttäen Sansan toimitalon alakertaan.

Ruudussa näkyvät lavasteet ovat virtuaalilavasteita. Kalliita lavasteita ei siis tarvittu, mutta valoja ja muuta tekniikkaa piti hiukan hankkia. Niihinkin saatiin varat lahjoituksena eräältä työntekijältä.

Lähetystyöstä tunteella

– Olisimme voineet valita linjan, jossa kerrotaan kylmiä faktoja ja raakoja tarinoita. Valitsimme kuitenkin linjan, jossa yhdistämme tärkeän, suorastaan elämän ja kuoleman kysymyksen pehmeämpään otteeseen, Erkki Salo sanoo.

Lähetysaika pyrkii tuomaan lähetysasiaa esille tavalla, jossa mukana ovat tunteet, elämän pienet sattumukset, hullunkurisuudetkin. Sellaisia riittää lähetyskentillä kulttuurien kohdatessa: väärinkäsityksiä, erikoisia tapoja, ihmeteltävää yllin kyllin ja kirkkaana päämääränä Jumalan työ ihmissielujen pelastamiseksi.

Tilaa ja jaa eteenpäin!

Tilaa Lähetysaika-kanava, niin saat tiedon sähköpostiisi, aina kun uusi jakso ilmestyy. Tilaaminen onnistuu klikkaamalla YouTubessa videon alla näkyvää Tilaa-painiketta.

Lyhyt ja helppo suoralinkki kanavaan on tinyurl.com/lahetysaika. Käy katsomassa tähän mennessä ilmestyneet Lähetysajat ja jaa linkkiä ystävillesi sosiaalisessa mediassa! Voit lähettää myös palautetta tekijöille: merja.kauppinen@sansa.fi tai erkki.salo@sansa.fi.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku