skip to Main Content
Digitalisaation Ristiaallokossa

Digitalisaation ristiaallokossa

”Evankeliumi ilosanomamme on. Evankeliumi murtaa vaikka kallion”– lauletaan monille tutussa Anna-Mari Kaskisen sanoittamassa ja Pekka Simojoen säveltämässä laulussa.

Evankeliumin voima ei ole kadonnut mihinkään 2 000 vuoden aikana. Sansassa saamme tästä jatkuvasti palautetta maailmalta. Ilosanoman vastaanottaminen saa aikaan muutosta niin yksilöiden kuin yhteisöjen elämässä.

Sanomaa iankaikkisesta toivosta Jeesuksessa Kristuksessa voidaan tänä päivänä välittää moninaisemmin kuin koskaan aiemmin. Medialähetystyössä käytetään monia digitaalisen median mahdollisuuksia.

Myötätuulta ilosanoman välittämiseen

Evankeliumi tavoittaa mahdollisimman pienillä kustannuksilla laajoja ihmisryhmiä ja elämäänsä apua etsiviä yksilöitä, kuten Sansan Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohja kirjoitti viime viikon blogikirjoituksessaan.

Iloitsen, että evankeliumilla on uusia väyliä kristinuskosta etäällä olevien ihmisten luokse. Kristilliseen mediatyöhön kuuluvan yleisö- ja mediatutkimuksen avulla työ voidaan kohdentaa oikein. Evankeliumin aallot osuvat maaliin eikä vain huidota sokkona ilmaan.

Vastatuulta arjessa

Ruohonjuuritasolla digitalisaatio aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Omia ja läheisten asioita hoitaessa olen törmännyt vaikeuksiin. Esimerkiksi pankit muuttavat järjestelmiään nopeammin kuin mitä asiakkaat ehtivät perässä. Lähes kaikki palvelut ovat verkossa.

Jos ihmisellä ei ole verkkopankkitunnuksia, asioiden hoito eri yhteyksissä voi olla todella vaivalloista ja aikaa vievää. Ihmisiä uhkaa pudota kelkasta eikä se aina ole niin vaivatonta digipalveluja käyttävillekään tässä muutosvaiheessa.

Luovimista tässä ajassa

Miten tärkeää olisi, että jokaisella tarvitsevalla olisi joku, joka voisi auttaa luovimaan tässä digiaallokossa. Yksin selviytyminen digitalisaation aiheuttamista muutoksista arjessa voi tuntua uhkaavalta. Ilman välineitä ja taitoa se voi olla jopa mahdotonta.

Korona-aika on herättänyt ihmisiä huomaamaan lähellä asuvien tarpeita. Ruokakasseja on haettu kaupasta ja roskia viety. Arkipäivän välittämistä ja huolenpitoa olisi auttaa lähimmäisiä selviytymään myös muiden asioiden hoidosta. Se edellyttää ihmissuhteita ja luottamusta.

Katse eteenpäin

Jumala on hyväksi nähnyt antaa meille elämän lahjan juuri tähän aikaan. Emme ole itse voineet valita, mihin aikaan synnymme. Mikä on meidän tehtävämme tässä muutoksen ajassa? Miten ihmiset lähellä ja kaukana voisivat saada toivon ja tulevaisuuden elämäänsä?

Kuva: Tyler Lastovich/Unsplash

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku