skip to Main Content
Jeesus Maanpaossa

Jeesus maanpaossa

Jouluvalot ja -koristeet ovat jo jonkin aikaa kuuluneet kauppojemme tarjontaan. Silmät vuoroin pyöreinä, vuoroin sokaistuneina hämmästyksestä irakilaislapset kääntyilevät marketissa. Tämäkö on se Christmas – joulu? Voiko näin kaunista olla!

Irakilaislasten elämä maassamme muistuttaa hieman lähestyvän joulun Herran elämän alkua. Kaiken konkreettisen riittämättömyydessä aloitti Jeesus elämänsä. Jeesuksen perheellä ei ollut minne päänsä laskea lepäämään.

Vastaanottokeskuksessa ei ole paljon tilaa. Viisihenkinen perhe saa asua kahdessa huoneessa. Vokissa on lämpöä ja valoa riittämiin, mutta siellä asustaa suuri Pelko. Maria ja Joosef kohtasivat myös suuren Pelon heidän lapsensa syntyessä oudossa paikassa, ehkä eläinsuojassa tai luolassa, vieraiden ihmisten ympäröiminä. Lapsi oli neitsyt Marian ensimmäinen ja synnytys pelotti häntä varmasti. Joosef ei ollut edes lapsen isä.

Joulun lapsesta tuli pakolainen

Jeesuksen elämä oli nopeasti uhan alla. Jeesuksen perheestä tuli pakolaisperhe. Vanha testamentti on varmistanut muukalaisten/pakolaisten/maahanmuuttajien hyvän kohtelun Jumalan kansan keskuudessa. Joku on laskenut, että sana ”muukalainen” mainitaan Vanhassa Testamentissa 138 kertaa. Mustafan perhe on myös paossa Suomessa, vaikka Irakista lähtemisen syyt ovat erilaiset.

Perhe on saanut turvapaikan hakuunsa Suomesta kieltävän vastauksen korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Mahdollista pakkopalauttamista ajatellen Mustafan isä kirjoitti omalle veljelleen ja sisarelleen Irakiin. Kumpikin vastasi suurin piirtein samoin sanoin:

”Uskallat vielä kirjoittaa minulle! Sinä olet paennut maasta ja jättänyt meidät. Vanhempasi ovat kuolleet sinun poissa ollessasi. Lisäksi olet kääntynyt kristinuskoon. Älä suunnittele paluuta tänne, sillä minä tapan sinut ja sinun kristityt lapsesi, jos näyttäydytte tässä maassa.”

Ja juurtuneet juuret revitään maasta

Kahdeksan vuotta Suomessa jo asunut irakilainen on saanut myös kielteisen päätöksen maassamme olemisen jatkoon. Hän oli aivan ensimmäisiä, joihin tutustuimme alkaessamme työmme täällä Suomessa.

Imatralla toinen mies – olimme nähneet hänet edellisenä päivänä –  katosi poliisiauton viemänä. Ystävät eivät tienneet, eivätkä tiedä vieläkään, mitä tarkalleen tapahtui.

”Sillä minun oli nälkä, ja te ette antaneet minulle syödä; minun oli jano, ja te ette antaneet minulle juoda; minä olin outo, ja te ette ottaneet minua huoneeseenne; minä olin alaston, ja te ette vaatettaneet minua; sairaana ja vankeudessa, ja te ette käyneet minua katsomassa.”  Matteus 35

Kuva: Shutterstock

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku