skip to Main Content
Joulun Suuri Salaisuus

Joulun suuri salaisuus

Joulun odotus on alkanut, ja kolmas adventtikynttilä on sytytetty. Kynttilän sytytys kuvastaa meille toivoa ja odotusta.

Noin 2000 vuotta sitten Jeesus-lapsi syntyi Betlehemissä tallin seimeen. Kun Jeesus syntyi, taivaalle ilmestyi uusi, kirkas joulun tähti. Kaukaisissa maissa olevat viisaat tietäjät näkivät tähden ja tiesivät, mitä se tarkoitti.

Joulun sanoma on hyvin merkillinen. Suuri Jumalamme antoi sille hyvin juhlalliset, joskin rosoiset ja yliluonnolliset puitteet. Ensin oli enkeli viestin viejänä ja sen jälkeen kokonainen parvi enkeleitä laulamassa: Kunnia Jumalalle korkeudessa ja rauha kaikille maan päällä.

Silloinen joulun tähtihetki kesti vain pienen välähdyksen. Sen jälkeen pimeys laskeutui jälleen kaiken ylle, ja alkoi ihan tavallinen arki. Tuon arjen keskelle ja sen sanomasta lähti liikkeelle kuitenkin todellinen joulun tarina.

Ensimmäisen joulun puitteet olivat vaatimattomat. Siinä sanomassa on toivo ja lohtu tänäänkin, ja siinä toteutuu Jumalan suuri rakkaus meitä ihmisiä kohtaan. Vaikka elämämme arki olisi kuinka vaikeaa tahansa, niin arkemme on Suuren Jumalamme kädessä.

Jos joulun ilo olisi meidän tunteidemme varassa, joulu olisi todennäköisesti lakkautettu jo kauan sitten. Sen sijaan 2000 vuotta sitten Jeesus-lapsen syntymä on edelleen todellinen ja se on totta nytkin, halki vuosituhansien.

Emme voi pukea sanoiksi joulun ihmettä. Se on ja säilyy aina joulun ihmeenä syvällä sydämissämme. Meidän täytyy saada kuulla siitä, laulaa, hiljentyä sen edessä ja elää yhdessä seimen lapsen kanssa elämämme arkea. Joulun tarina, evankeliumi, on totta tänäänkin, ja voimme hiljentyä seimen lapsen äärelle vuodesta toiseen yhä uudelleen ja uudelleen.

Jos elämäsi olisi joululaulu, mikä se olisi?

Minun joululauluni on Sydämeeni joulun teen Club For Fiven esittämänä. Kauneimmat joululaulut tänä jouluna lämmittävät mieltä erityisesti, koska olemme kaukana Suomesta. Nykypäivän joulu on hyvin erilainen kuin mitä se oli vuosituhansia sitten.

Tuleva joulu poikkeaa edellisistä jouluista monissa perheissä ja monissa maissa. Koronapandemia on muuttanut maailmaa aivan totaalisesti. Pandemian aikana olemme ymmärtäneet, miten hiuskarvan varassa elämä voi olla. Kuka tahansa meistä voi sairastua, ja tarinaamme voi tulla uusi käänne.

Lahjoista suurin

Kaksituhatta vuotta sitten syntyi maailman suurin lahja, Jeesus Kristus. Se on tarinoista kaikkein kaunein. Joulun tarina on syvimmillään totuus ja toivo, Jeesus-lapsen syntymä, niin puhdas, niin suloinen.

Tarinoiden avulla voimme elää niitä tuntoja lävitse, mitkä ovat erityisellä tavalla koskettaneet. On jännä, miten joka vuosi laulamme niitä samoja vanhoja joululauluja, ja silti ne aina yhä uudestaan vievät tosi syvälle, aikojen taakse, omaan lapsuuteen ja muistoihin.

Hiljennytään joulun sanoman äärelle. Tarina Jeesus lapsen syntymästä tallin seimeen, olosuhteissa, jossa on vain lehmät ja lampaat. Kirkas tähti ohjaa meitä Jeesus-lapsen seimen äärelle. Sen kaikkein tärkeimmän äärelle.

Evankeliumi Luukkaan mukaan 2:1–20:

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:

Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.

Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku