skip to Main Content
Juhannus Ja Johannes – Siinäpä Parivaljakko Suomen Suvessa

Juhannus ja Johannes – siinäpä parivaljakko Suomen suvessa

Yleensä Johannes Kastaja huutaa keskellä kauneinta ja vehreintä Suomea juhannuksena. Mutta tänä kesänä huutavan ääni pölyisessä autiomaassa tulee eri tavalla lähelle. Kuiva maa on huutanut vettä täällä Pohjolassa, jossa on totuttu saamaan sadetta maan kasvulle.

Johannes Kastaja oli tunnettu henkilö. Häntä ei tarvinnut esitellä aikalaisille. Hän ei ollut muodinmukainen mukava kaveri. Hänellä oli rohkeutta puhua asiat suoraan. Hän ei mielistellyt kuulijoitaan. Silti ihmiset tulivat hänen luokseen.

Johanneksella oli vaikutusvaltaa, mutta hän ei juopunut kuuluisuudesta. Hän tiesi kutsumuksensa ja oli uskollinen omassa tehtävässään Messiaan edelläkävijänä ja tien raivaajana. Johannes tajusi oman paikkansa suhteessa Jeesukseen Kristukseen. Hän ei olisi ollut arvollinen tekemään edes orjan työtä – kantamaan Jeesuksen kenkiä. Lähi-idässä kenkiä pidettiin halveksituimpina asusteista.

Sanansaattaja

Johanneksella oli suorasanainen sanoma fariseuksille ja saddukeuksille – tuon ajan uskonnollisesti ja poliittisesti vaikutusvaltaisille juutalaisille. Heidänkin tulisi tehdä täyskäännös elämässä: siirtyä kuolemasta elämään, pimeästä valoon – kohti Jumalaa! Valta-asema tai tunnettuus Jumalan palvelijana ei välttämättä takaa, että kaikki on kunnossa. Parannusta eli mielenmuutosta tarvitsevat kaikki.

Jokainen kristitty on kutsuttu palvelemaan omalla paikallaan. Minkälaisia tehtäviä me haluamme? Kaipaammeko vain valtaa, kuuluisuutta ja kunniaa? Vai olemmeko valmiita palvelemaan myös kaikkein heikoimpia julkisuuden valokeilan tavoittamattomissa? Olemmeko valmiita viemään evankeliumia heille, jotka eivät sitä ole vielä kuulleet lähellä ja kaukana? Palvelemmepa missä tehtävässä tahansa, niin tärkeintä on sydämen asenteemme suhteessa Jeesukseen. Nöyrä asenne hänen edessään pitää meidät oikealla tiellä.

”Kuljen täällä kysellen
katson hiljaa vaijeten
Taivaanrantaan tähyilen
missä viipyy sateet sen.

Miksi taivas pidättää
poutapilvet nyt vain nään
kunpa sadepisarat
vuotais maahan, kostuttais.

Anna sade, Jumala
sydän kaipaa, odottaa
Anna kaste Golgatan
virvoittamaan kuiva maa.”

(Hilja Aaltonen)

 

 

 

 

 

 

Kuuntele, mitä Jukka Norvanto sanoo Johannes Kastajasta!

Jumalan virvoittamaa juhannusta itse kullekin lähellä ja kaukana!

 

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku