skip to Main Content
Kaakkois-Suomesta Kaakkois-Aasiaan

Kaakkois-Suomesta Kaakkois-Aasiaan

Olen kotoisin Utista, joka sijaitsee Kaakkois-Suomessa jylhissä maisemissa. Lapsuuteni kesät olivat usein aurinkoiset. Kouvolan seutu on tilastoidenkin valossa yksi aurinkoisimmista paikoista Suomessa. Kotiseutuni laulu kuvastaa hyvin Kaakkois-Suomen kauneutta: ”Kymenlaakso sun laulusi soikoon yli kaunihin Suomenmaan”.

Se on yksi kauneimmista lauluista, joita olen koskaan kuullut. Ehkä siksi, että siihen sisältyvät lapsuuteni muistot. Se kuvastaa kotiseutuni ainutlaatuista luonnon kauneutta, siellä sijaitsee muun muassa Repoveden kansallispuisto. Lisäksi Utissa on Suomen ainoa jääkärirykmentti, laskuvarjojääkärit, joka on puolustusvoimien erikoisjoukko. Utissa on myös lentokenttä, joka on pääasiassa sotilaskäytössä.

Kaakkois-Aasian kutsu

Matka Kaakkois-Suomesta Kaakkois-Aasiaan on ollut pitkä. Siihen on liittynyt kasvua, kipua ja luopumista mutta myös ilon ja onnen päiviä. Mieheni Ilkan työ on ollut hyvin moniulotteinen. Työ on vienyt usein myös ulkomaille. Kun lapset olivat pieniä, valitsin alkuun kotiäitiyden. Lapset saivat ensi vuotensa kasvaa kotona. Riitti, että yksi perheestä reissaa.

Elämä oli antoisaa mutta myös haastavaa kahden pienen lapsen kanssa. Nautin vuosista lasten kanssa, kunnes ”seinät alkoivat kaatua päälle”. Tuli minun vuoroni opiskella lisää, jolloin Ilkka otti vetovastuun kodista. Lapset saattoivat syödä useinkin perunamuusia ja kalapuikkoja, mutta hyvin ovat kasvaneet, ilman suurempia puutostiloja.

Kun olen elämässäni kohdannut vaikeita aikoja ja on tuntunut, että elämä loppuu tässä ja nyt, juuri silloin Jumala on usein osoittanut voimansa. Kärsimykseen ja luopumiseen on usein kätkeytynyt suuri Jumalan siunaus. Tällä matkalla kuulin myös ensi kerran Jumalan kutsun lähteä lähetystyöhön Aasiaan.

Matkalla Aasiaan

Aasia on värikäs tilkkutäkki erilaisia etnisiä ryhmiä, kulttuureja, kieliä ja uskontoja. Yksinomaan Singaporessa, jossa asumme, vallitsee kielten sekamelska. Viralliset kielet ovat englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil.

Aasiassa on suuria miljoonakaupunkeja ja myös aivan alkukantaista maaseutua. Aasiassa verkostojen ja henkilökohtaisten suhteiden merkitys on hyvin suuri ja yhteisöllisyys korostuu. Asiat hoituvat, kun tietää, miten toimitaan kulttuurillisesti oikein. Kulttuurin erityispiirteet täytyy tietää ja oppia tuntemaan, näin mokaa vähemmän.

Monet Aasian maista ovat entisiä siirtomaavaltioita, mikä värittää historiaa. Singapore oli vuodesta 1819 vuoteen 1963 Britannian siirtomaavallan alla. Britannian jälkeen Singaporessa vallan otti toisen maailmansodan aikaan hetkeksi Japani, sitten Malesia. Singapore itsenäistyi erimielisyyksien vuoksi Malesiasta vuonna 1965.

Elokuun 9. juhlimme Singaporen 54-vuotista kansallispäivää. Tämä vuosi on ollut historiankin valossa hyvin merkityksellinen. Kulttuurin ja kielen ymmärtäminen auttaa ymmärtämään Kaakkois-Aasian historiaa ja ihmisten käyttäytymistä.

Vapaa-ajallani ihmettelen maailman menoa ja vaeltelen mieheni kanssa Singaporen kesässä. Toki ikävöin perhettäni, varsinkin ainokaista lapsenlastamme Lukasta ja pientä Nola-koiraa.

Kun aika tuli lähteä, on Jumalan ihmeelliseen varustamiseen liittynyt rauha, ihmeellinen rauha. Tämä rauha on kasvanut ja kypsynyt vuosien kuluessa ja siinä prosessissa, jota olen läpikäynyt. Tiedän, että olen oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, tässä ja nyt.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku