skip to Main Content
Kaksi Kylväjää Työssä

Kaksi kylväjää työssä

Ensi sunnuntain jumalanpalveluksessa on teemana kahdenlainen kylvö. Kun katson Hyvinkäällä Sansan toimiston ikkunasta ulos, niin kylvötyöt eivät tule päällimmäisenä mieleen. Lunta on vaikka toisille jakaa. Maisema on muhkean luminen. Mutta kääntäessäni katseeni tietokoneen ruudulle ja etsiessäni tietoa, kuinka paljon suomalaiset kuluttavat viljaa, tulen toisiin ajatuksiin. Tilastojen mukaan suomalainen käyttää keskimäärin noin 80 kiloa viljaa vuodessa. Aikamoinen kasa viljaa siihen tarvitaan. Jonkun on se meille kylvettävä.

Jeesuksen aikana maanviljely oli elinkeinoista ehdottomasti tärkein. Jeesuksen julistuksessa on monia maanviljelyksestä otettuja vertauskuvia. Matteuksen evankeliumin 13. luvussa Jeesus puhuu viljasta ja rikkaviljasta. Mikä on rikkavilja – tai luste, kuten 1930-luvun raamatunkäännös asian ilmaisi? Se on haitallinen rikkakasvi viljapellossa.

Hukkaan meni – vai menikö sittenkään?

Suomessa tunnetuin rikkavilja lienee tällä hetkellä hukkakaura, jota muun muassa linnut levittävät istuessaan linjoilla peltojen yläpuolella. Itse vietän kesäisin paljon aikaa viljapeltojen keskellä. Seuraan, kuinka maanviljelijät tarkastavat peltolohkojaan useimmiten kävellen edestakaisin pelloilla etsien tuota hukkakauraa kasvukauden aikana.

Torjuntatoimiin ryhdytään heti, kun ensimmäinen yksilö havaitaan. Hukkakaura kitketään juurineen säkkiin ja poltetaan – ei missään nimessä nakata ojan pientareelle. Jos hukkakauraa on enemmän, täytyy ryhtyä järeämpiin toimenpiteisiin. On tärkeää saada hukkakaura pois, sillä hukkakauran saastuttamaa viljaa ei voida käyttää esimerkiksi siemenviljana.

Jeesuksen aikana vehnäpelloilla saattoi kasvaa viljan seassa myrkyllinen heinäkasvi Lolium temulentum. Valhevehnäksikin sitä kutsuttiin. Se oli juutalaisen maanviljelijän suuri huolenaihe. Jeesus kuitenkin kielsi kajoamasta rikkaviljaan Matteuksen evankeliumin 13. luvun vertauksessa. Minkä ihmeen takia Jeesus teki näin? Opetuslapsetkaan eivät ymmärtäneet tätä vertausta.

Tätä olemme Kristiina Erelän kanssa pohtineet, kun olemme valmistaneet saarnaa Tuomasmessuun. Tule kuulemaan, minkälaista kylvöä tapahtuu tänä päivänä ja miten sinä voit olla siinä mukana. Olet lämpimästi tervetullut Helsingin Agricolan kirkkoon sunnuntaina 10.2.2019 kello 18! Jos et pääse paikan päälle, niin messuun voit osallistua myös Tuomasmessu Live -kanavalla YouTubessa tai Radio Dein taajuuksilla. Olethan mukana kylvötöissä!

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku