skip to Main Content
”Kristityt Eivät Voi Tehdä Mitään Lähi-idän Tilanteen Parantamiseksi”

”Kristityt eivät voi tehdä mitään Lähi-idän tilanteen parantamiseksi”

Lähi-idästä kuulee usein kommentteja, että siellä asuvat kristityt ovat tuhoon tuomittuja ja tilanteelle ei voi tehdä mitään. Kokosin keväällä Turkissa pidetyn satelliittitelevisio SAT-7:n konferenssin pohjalta kolme ratkaisua Lähi-idän tilanteelle.

Turkkilais-brittiläisen tutkijan, tohtori Ziya Meralin mukaan Lähi-idässä on kova tarve teologiselle opetukselle kriisistä ja kriisin keskellä elämisestä. Mitä Raamattu opettaa vainoista? Meralin mukaan kristityillä on erilaisia tapoja reagoida vainoihin:

Kristittyjen tehtävä ei ole aina kärsiä, vaan Raamattu opettaa muunkinlaisia tapoja reagoida. Kristityt elävät uskoaan todeksi niissä puitteissa, missä se on mahdollista. Tärkeintä on pysyä hengissä eikä tapattaa itseään turhaan, sillä meidät on kutsuttu elämään. Voimme olla rohkeita uskossa ja ottaa vastaan vainoa, mutta joskus voi olla viisainta paeta ulkomaille. Kristityt voivat myös elää piilokristittyinä ja pitää matalaa profiilia uskostaan.

Teologisen ymmärryksen lisäksi kristityt ovat kutsuttuja olemaan ”rauhantekijöitä” (Matt. 5). Rauhantekijänä voi toimia Meralin mukaan esimerkiksi politiikassa. Iranissa se ei ehkä ole tällä hetkellä mahdollista, mutta Libanonissa kristityille poliitikoille on paikkoja. Kristittyjen tulisi tuoda esille myös Irakin ja Syyrian ongelmia.

Kristityillä ei ole tilaa Lähi-idässä ilman demokratiaa

Rauhaa Lähi-idän alueelle toisi Meralin ja SAT-7:n perustaja-toimitusjohtaja Terrence Ascottin mukaan poliittinen kehitys kohti demokratiaa. Demokraattinen valtio olisi tällä hetkellä paras vaihtoehto. Miksi? Yksikään poliittinen hallintomalli ei ole heidän mukaansa kristillinen, mutta arvot mallien takana voivat olla. Ihmiset ovat luonnostaan syntisiä eivätkä halua demokratiaa, mutta ilman demokratiaa kristityillä ei yksinkertaisesti ole tilaa Lähi-idässä.

Jotta demokratia Lähi-idässä toimisi, tarvitaan tila, jossa ihmiset voivat jakaa mielipiteitään. Mielipiteiden lisäksi ehdokkaiden ja äänestäjien tulisi olla turvassa. Jotta kansalaiset luottaisivat demokratiaan, heidän täytyisi nähdä maassaan erilaisia ihmisiä, joita kohdellaan tasa-arvoisesti. Vasta tasa-arvoisuuden myötä demokratia todella toimisi.

Uskollisuus Jumalalle on aina päätös

Kolmas ratkaisu Lähi-idän tilanteeseen ovat yksittäiset kristityt. SAT-7:n kanavapäällikkö ja varatoimitusjohtaja Rita Elmounayer puhui konferenssissa siitä, että meidät kaikki on kutsuttu olemaan uskollisia sille paikalle, mihin Jumala on meidät laittanut. Voimme jättää huomioimatta Jumalan meille valitseman paikan tai sitten voimme huomioida sen, sillä uskollisuus Jumalalle on aina päätös.

Uskollisuus vaatii hintansa, mutta se mikä merkitsee, on palkinto lopussa. Suomessa uskollisuus voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lahjoittaa tai rukoilee. Lähi-idässä uskollisuus voi puolestaan merkitä julistamista − tai todistamista hiljaa.

Teologinen opetus, politiikka, yksittäisten kristittyjen uskollisuus maailmanlaajuisesti… Keksitkö sinä muita ratkaisuja Lähi-idän tilanteeseen?

Kuva: Pexels

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku