skip to Main Content
Kuka On Vihamieheni?

Kuka on vihamieheni?

Rakastakaa vihollisianne. Tähän lauseeseen olen juuri nyt jumittunut. Kyseessä on Jeesuksen opetus Vuorisaarnassa. En tunne yhtään henkilökohtaista vihollista. Tunnen monia, joilla on konkreettisia vihamiehiä. Elämän tiellä on toki kanssani kulkenut ihmisiä, joiden takia olen itkenyt hyvin paljon. Uni on kadonnut silmistäni ja olen sairastunut kestämättömästä vääryydestä. Koko terveyteni on ollut vaarassa.

Nämä ihmiset ovat kai jonkinlaisia vihollisiamme tänä päivänä melko turvallisessa Suomessa. Tällaiset kohtaamiset voivat jättää loppuelämäksi sydämiimme muiston, joka säännöllisin välein masentaa mielemme ja joudumme taistelemaan rauhan löytymiseksi uudelleen.

Miksi sitten rakastaa heitä, jotka ovat ehkä nauttineet vastustaessaan ja kiusatessaan meitä? Eikö ole tavallaan oikein toivoa samaa kärsimystä heille, kuin he ovat antaneet meille kärsittäväksi?

Saman kärsimyksen toivomista toiselle tulee vanhasta laista: ”silmä silmästä ja hammas hampaasta”. Vihamiesten rakastaminen ei tunnu oikeudenmukaiselta eikä edes ole oikeudenmukaista eikä mahdollista. Jeesus sanoo kuitenkin asiasta näin: ”Teille on opetettu: Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta.”

Kahdenlainen rakkaus?

Yksi asia on aivan varma: me emme voi rakastaa vihollisiamme samalla rakkaudella kuin ympärillämme olevia rakkaitamme. Emme voi rakastaa vihollisiamme samalla tavalla kuin lapsiamme. Emme voi rakastaa vihamiehiämme samalla tavalla kuin ystäviämme.

Tämä rakkaus, joka meillä on läheisiämme ja ystäviämme kohtaan, on meillä jo syntyessämme. Siihen sisältyy vastavuoroisuus. Voimme kontrolloida tätä rakkautta: antaa rakkautta, ottaa se pois, muuttaa sen muotoa ja jopa lopettaa rakastamisen.

Jeesus puolestaan puhuu tässä rakkaudesta, joka ei ole luonnollista. Hän puhuu rakkaudesta, jota halutaan ja jota pyydetään. Tämä on henkilökohtainen valinta. Jeesus, joka antoi tämän käskyn, on ainut tällaisen rakkauden antaja sydämiimme. Ylpeytemme on usein tämän toteutumisen esteenä.

Rakkaus parantaa ja rakentaa uudelleen kärsineen tai kärsivän ihmisen. Viha, kauna ja katkeruus jäytää ihmistä sisältä päin. Jeesus voi vapauttaa meidät rakastamaan ja antamaan anteeksi. Elämään vapaudessa, jota kukaan ei voi pahuudellaan ottaa pois.

Kuva: Shutterstock.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku