skip to Main Content
Kulttuurit Kohtaavat – Rikkautta Ja Rakkautta

Kulttuurit kohtaavat – rikkautta ja rakkautta

Voiko irakilaisista turvapaikanhakijoista kirjoittaa hauskasti? Tässä tulee yritys. Laittakaamme korvan taakse, että mikään kulttuuri ei sinänsä ole oikea tai väärä. Kulttuurit ovat erilaisia. Toisaalta uskonto, politiikka, huonot tottumukset jne. voivat tuoda mukanaan käyttäytymistä, joka tuntuu väärältä ja sitä onkin.

Tässä muutama arabikulttuurin ja suomalaisuuden kohtaaminen, jotka olen läpikäynyt oman kantapääni kautta.

Suomalaiset täsmäkutsut / Tervetuloa kaikki, aika liukuu

Jaksanko kutsua perheen kahville? Joku saattaa tarvita gluteenitonta tai onkohan niillä laktoosi-intoleranssi ja kuinkahan on sokerin kanssa. Kaikkea pitää olla. He itse ovat onnellisen tietämättömiä siitä, onko heillä intoleransseja vai ei.

Rohkea rokan syö, sanottiin ennen vanhaan, joten tervetuloa meille iltapäiväkahville kello 14. Suukottelivat, että vieläkin pyörryttää. Ei kai kukaan ollut sairaana?

Kello 14.30 – sanoinkohan ajan ihan oikein? Kello 14.45 – olisi pitänyt sanoa kahdelta… Ovikello soi ja sisään astuu huomattavasti oletettua suurempi vierasmäärä. ”Naapurit tulivat kylään ja me sanottiin, että te ilahdutte varmasti, jos hekin tulevat teille kahville!” Minä hyytyvän hymyni takana olen jo unohtanut kaikki harkitut kristilliset jutusteluni.

Minun lapseni / Yhteisö kasvattaa lapsia

”Kuule mun on mentävä lääkäriin, voinhan jättää lapset sinulle?” Kaksi nielaisua ja kokemuksista parkkiintunut  hymy huulilla: ”Totta kai! Naapuria autetaan! Siis kaikki viisi jäävät meille?”

Elämäni ehkä pisimmät tunnit matelevat. Vaippoja on vaihdettu, kuuma vesikattila siirretty viimeisellä sekunnilla, kirjahylly järjestetty usean kerran ja niska on jäykkänä kelloon vilkuilusta.

Noin neljän tunnin kuluttua äiti saapuu terveyttä pursuavana. Fatima asui siinä terveyskeskuksen lähellä, ja naapurini oli piipahtanut Fatulla, kun lapset olivat hyvässä hoidossa.

Minun perheeni / Yhteisö hallinnoi jäseniään

Viikonloppu vain meidän perheen kesken! Olemme löytäneet mukavan retkimatkan, jonne kerrankin kaikki ovat suostuvaisia lähtemään.

Olemme kuulleet puhuttavan ”arabialaisesta puhelimesta”, jossa tieto siirtyy uskomattoman nopeasti ja tiedon alkuperää on vaikea identifioida. Havaitsemme puhelimen toimineen taas kerran, kun oven avatessamme portailla seisoo tietty perhe intoa säteillen. ”Saimme asiat siihen malliin, että pääsemme teidän mukaan. Ehdin vielä saada lämpimät leivät paistettua”, kertoo vilpitön rouva ruskeat silmänsä säihkyen.

Ajattelin: Ota tai jätä. Ja otin heidät sydämeeni.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku