skip to Main Content
Lähetystyöntekijän Elämään Kuuluvat Vaarat

Lähetystyöntekijän elämään kuuluvat vaarat

Lähetystyöntekijät ovat monenlaisissa vaaroissa. Rukoilemmeko heidän turvallisuutensa puolesta? Jokaisessa maassa on omat vaaratekijänsä. Joskus lähettimme ei edes tiedosta vaaroja, koska hänen ajatusmaailmansa toimii opitulla tavalla. Pelkääkö suomalainen runsasta metsäämme? Vierasmaalainen voi pelätä ja tuntea ahdistusta, koska hänellä on mielessään toinen kuva metsästä.

Romi on kidnapattu

Kerron sinulle noin kuukausi sitten perhettämme hyvin läheltä koskettaneen tapahtuman. Tilanne oli täysin sen maailman ulkopuolella, joka on minun maailmani.

Työt päättyneet. Kaupan ovi on varmasti hyvin lukittu. Taas yksi melko hyvä päivä myynnin kannalta on ohi. Tyytyväinen Romi lähtee kohti kotia Aix-en-Provencessa, Etelä-Ranskassa.

Romi pysäköi autonsa parkkipaikalle kodin lähelle. Autosta ulos tuleva Romi huomaa olevansa kolmen miehen ympäröimä. Miehet ovat ilmestyneet paikalle kuin tyhjästä. Miesten kasvot ovat peitetyt – vain silmät ja suu näkyvät.

Kauhistuneena Romi tuntee kovan esineen painavan ohimoa. Kyseessä on varmasti ase. Yhdellä miehistä on konekivääri. Paniikki on täydellinen. Romin kädet sidotaan tiukasti yhteen. Auton takakontti aukeaa, ja miehet pakottavat rajuin ottein Romin tavarasäiliöön. Tehtävä ei ole helpoin, koska mies on pitkä. Siksi ystävämme saa osakseen raakaa kohtelua. Iskuja kasvoihin.

Minne matka?

Auto ajetaan miehen omaa pihatietä pitkin kotitalon eteen. Romi ei pysty arvioimaan, minne auto on menossa. Takakontin pimeys ja mielessä riehuva kauhu eivät anna tilaa suuntavaistolle.

Lievä helpotus tulee, kun matkan pää onkin lähellä, ja se on oma koti. Sisällä selviää, että rikolliset etsivät käteistä rahaa. Romilla ei ole kassakaappia kodissaan, mitä pahantekijät eivät usko. Romin painostus alkaa monilla lyönneillä kasvoihin. Ampuma-ase ohimolla nousee kysymys: onko tämä elämäni loppu. Kun mies ei pysty näyttämään oletettua kassakaappia, rikolliset päättävät löytää sen itse.

Koti tutkitaan perinpohjaisesti

Koti kääntyy ylösalaisin, kun kaikki laatikot ja kaapit tyhjennetään. Sängyn patja on saattanut olla rahojen piilopaikka, nojatuolit ja sohva myös. Kaaoksen keskellä istuva Romi odottaa seuraavaa vaihetta.

Lopulta miehet näkevät, että rahaa ei ole missään. Raivoissaan he lähtevät pois. Mikään muu arvokas kodissa ei kiinnosta heitä.

Paniikkitilassa oleva Romi tarvitsee apua. Hän ei osaa soittaa poliisille. Ajatukset eivät toimi.

Apu ystävistä

Hän juoksee ulos ja ajattelee vain lähellä asuvaa tyttäremme Magdaleenan parasta ystävää. Ystävä rauhoittaa kauhun paineen alla olevaa miestä. Magdaleena saa soiton, ja ennen kuin ehdin ajatella lähteväni mukaan, tyttäremme on jo matkalla. Minusta ei olisi mitään apua ollutkaan.

Tyttäremme on hänkin sokissa ja kertoo myöhemmin, kuinka ei pystynyt muistamaan oikeudenkäyntimenettelyä tällaisessa tilanteessa kuin vasta seuraavana päivänä. Hänen oli pakotettava mies sairaalaan, vaikka tämä ei uskaltanut lähteä edes sinne. Romi on tyttäremme läheinen ystävä.

Tilanne elää jatkuvasti, ja tyttäremme on järkähtämättömästi mukana kaikissa vaiheissa. Itse tunnen jatkuvasti pelkoa, joka alkaa helpottaa vasta täällä Suomessa. Kokemani on jotakin, joka ei kuulu minun aivojeni toimintamalliin. Jotakin sellaista, jonka en osaa edes kuvitella olevan mahdollista.

Kuva: Pexels

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku