skip to Main Content
Loma-asenteella Töissäkin!

Loma-asenteella töissäkin!

Merituuli huiskutti hiuksiani ja aurinko helli kasvojani. Edessä oli aava meri ja viheriäiset saaret. Iloinen rupattelu ja aurinkolasipäinen ihmismeri täyttivät laivankannen. Olin lomalla. Viikonloppu Virossa mieheni kanssa oli huikea. Näimme Virossa asuvaa ystäväämme, ihastelimme Kadriorgin palatsia ja puistoa, ammuimme jousipyssyllä Rakveren linnassa ja kiertelimme Tallinnaa. Sitten oli taas aika palata töihin, milloin se seuraava loma olikaan? Vuoden päästä?

Kesä on monille levon aikaa. Sosiaalinen media täyttyy mökkikuvista, grilliherkuista ja lomamatkoista. Lomalla saa nauttia siitä, että voi vain olla ilman työmurheita. Työhön palaaminen, vaikka olisi kuinka upea työ, vaatii siirtymisen lomamoodista työmoodiin. Vai voisiko lomasta ottaa joitain elementtejä työelämään?

Kuuntelin vähän aikaa sitten Leslie Ludyn inspiroivan podcastin, jossa puhuttiin levosta. Ludy kertoo, että tuttu psalmi 23 puhuu levosta ja vihreistä niityistä. Moni muukin psalmi puhuu ilosta, vaikka Daavid tappoi leijonia, hurjan Goljatin ja eli maanpaossa. Kiireinen mies tuntui löytävän ahdistusten keskeltä rauhaa, miten? Jumalasta!

Ludy esittelee muutaman tavan, joiden kautta voi levätä arjessakin:

  1. Lepää murheista. Heitä taakkasi Jeesukselle. Kerro hänelle, mikä sydäntäsi painaa. Vaikka et ehtisi fyysisesti levätä, mielesi lepää.
  2. Lepää itseyrittämisestä. Meidät on kutsuttu palvelemaan ja tekemään asioita, mutta ei omassa voimassamme. Nojaudu Jumalan armoon ja pyydä Jumalaa voimaannuttamaan sinua tekemään asioita, joita sinut on kutsuttu tekemään.
  3. Lepo on muutakin kuin töiden unohtamista. Varusta itsesi, jotta voit paremmin palvella tulevaisuudessa. Rukoile, vietä aikaa Raamatun parissa.
  4. Virvoittavat vaihtoehtoiset aktiviteetit. Sen sijaan, että katsot leffan tai surffaat netissä, ihaile luontoa, lue hyvä kristillinen kirja, kuuntele ylistysmusiikkia tai kävele.

Se, mitä minä sain Ludyn periaatteista irti, on muistutus siitä, että lepo on muutakin kuin sohvaperunaksi hautautumista rankan päivän jälkeen. Olemme psyko-fyysis-sosiaalisia olentoja. Tarvitsemme muita ihmisiä, nukkumista, fyysistä lepoa, mutta myös aikaa Jumalan kanssa. Meidän sielumme tarvitsevat lepoa Jumalassa. Jumalasta saatu rauha, ilo ja toivo on sellaista, mitä ei saa mistään muualta.

Voiko töissä siis olla lomalla? Loma on lomaa ja työ työtä, mutta oma asenne työhön ja töiden jättäminen Jumalalle voi avata uudenlaisen tavan elää arkielämää. Arki on stressiä ja murheita täynnä, kristittyinä meidät on kutsuttu jättämään ne Jumalan käsiin. Siinähän on jo loman tuntua!

”Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen! Psalmi 137:5

Kuva: Pixabay

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku