skip to Main Content
Matkalla

Matkalla

Katselen aamulla järvelle, joka on täysin tyyni. Eilinen myrsky on hävinnyt. Järveltä kuuluu lintujen laulu, laulujoutsenet lipuvat äänekkäästi ohi, ja majava ui matkoihinsa.

Maisemani on vaihtunut Singaporen pilvenpiirtäjistä ja kuumuudesta Suomen suveen. Vaikka Singaporessa on läkähdyttävän kuuma, mieleni täyttää kiitollisuus. Ajatuksiini nousee virsi ”On ihaninta ylistää sinua Jumalamme”.

Jumala kulkee edellämme. Koko elämä on matkantekoa. Hän haluaa meidän lähtevän matkalle. Kun kuulemme Jumalan kutsun elämämme risteyskohdissa, edessämme on usein useita teitä, jotka johtavat aivan eri suuntiin. Ensimmäinen tie saattaa tehdä mutkan ja katoaa näkyvistä. Emme näe, mihin se johtaa. On vaikea tietää, lupaako matka rankkasateita, lunta ja rakeita ja paukkuvia pakkasia, vai onko kehittymässä aivan ennalta arvaamaton sää.

Mietteitä matkan varrella

Jos seisomme paikoillamme, ehdimme silmäillä tietä. Kun kurkistamme matkallamme oman elämämme reppuun, emme löydä ajantasaista tiekarttaa, sillä elämämme on muuttuvaa, tyynet ja myrskyt siinä vaihtelevat. Kartta ohjaa meitä tulemaan perässä ja välillä myös pysähtymään. Jokaisella kuljetulla matkalla on mutkansa ja usein huomaamme jälkikäteen, että näin pitikin käydä. Mutkatkin kuuluvat elämään. Yksin Jumala tietää, mihin tiemme johtaa. Meitä kehotetaan lähtemään liikkeelle, ei jäämään paikallamme. Matkamme varrella on kylttejä, jotka ohjaavat meitä eteenpäin.

Matkallamme kohtaamme myös pettymyksen tunteita, olipa se mennyttä tai nykyistä. Odottamattomat kiemurat ovat myös tienviittoja matkalla. Pohdin itse juuri nyt, miksi olen tähän tullut, istua jököttämään laiturin nokassa, kuuntelemaan linnun laulua ja Jumalan puhetta. Odottamaton selkäsairaus on pysäyttänyt matkan. Singaporen maisemat ovat vaihtuneet mökin rantavesiin.

Matkani varrella kiinnitän katseeni usein oviin. Ne kiehtovat minua. Huomaan usein kuvaavani ovia, joissa on jotain erityistä. Niissä saattaa olla ikivanha auringon paahtama rosoinen pinta tai niissä on väri tai muoto, joka visuaalisesti näyttää kiinnostavalta, lähes täydelliseltä. Niin tie kuin ovetkin ohjaavat meitä jonkin luo etsimään ja löytämään. Se vaatii meiltä oven avaamista tai tien kulkemista ja risteyskohdissa oikean tien valintaa.

Elämä on seikkailu

Olemme kuin Liisa ihmemaassa. Tarinan alussa nuori tyttö lähtee seuraamaan kania. Liisa putoaa kaninkoloon ja päätyy unenomaiseen ihmemaahan. Jokaiseen matkaan liittyy tarina ja jokaiseen tarinaan sisältyy etsintä. Liisan seikkailut ihmemaassa ja vaatekaapin perältä löytynyt ovi johdattaa sisarukset löytämään itsensä Narniasta.

Ab­ra­ham seu­ra­si Ju­ma­lan kut­sua. Ju­ma­la kut­sui Ab­ra­ha­mia ja ke­hot­ti hän­tä jät­tä­mään va­kiin­tu­neen asuin­pai­kan ja läh­te­mään koh­ti tun­te­ma­ton­ta: ”Läh­de maas­ta­si, asuin­si­joil­ta­si ja isä­si ko­dis­ta sii­hen maa­han, jon­ka minä si­nul­le osoi­tan.”

Jaakob meni poikineen ruokaostoksille Egyptiin ja neljänsadan vuoden kuluttua Israelin kansa lähti paluumatkalle kotia kohti.

Jokaiseen matkaan liittyy seikkailu, ja matkamme eri vaiheissa odottaa jotakin uutta ja arvaamatonta. Se saattaa merkitä maiseman vaihdosta, mutta kaikesta huolimatta jokainen joutuu tekemään omassa sydämessään sisäisen matkan ja kysymään itseltään miksi-kysymyksen.

Juuri nyt koen, että jostakin syystä on ollut aika pysähtyä ja tulla Suomeen. Sydämen hiljaisuudessa ja selkäkipujen keskellä sydämeni ja kotini kuuluu juuri nyt Aasiaan. Suomi on vain välietappi matkani varrella.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku