skip to Main Content
Mitä Japanilainen Anime Naruto Opetti Minulle Hyvistä Arvoista

Mitä Japanilainen anime Naruto opetti minulle hyvistä arvoista

Anime tarkoittaa länsimaalaisille yleensä japanilaista animaatiota, piirrossarjaa. Anime tunnetaan sen piirrostyylistä: isoista silmistä, joilla korostetaan tunnetiloja ja siitä, että se kattaa monta tyylilajia, kuten scifin, komediat ja seikkailun.

Tutustuin animeen kaksi vuotta sitten mieheni kautta, joka oli katsonut animea jo pitkään. Näissä sarjoissa minuun on vedonnut syvällisyys ja se, että tarinoista yleensä löytyy jokin opetus, toisin kuin monissa länsimaisissa sarjoissa. Anime opettaa usein ystävyyden tärkeydestä, muiden rakastamisesta ja siitä, että sisukkuudella pääsee monien vaikeuksienkin yli.

Katsoin eräänä iltana Naruto-nimistä sarjaa ja oikein pysähdyin siihen havahdukseen, kuinka paljon olen sarjan aikana törmännyt syvällisiin ajatuksiin tai hyviin elämän arvoihin. Aloitetaan siitä, että mistä Narutossa ylipäätään on kyse. Naruto on japanilaisen kylän ninja-akatemian kasvatti, jota on kiusattu ja vähätelty hänen koko ikänsä. Naruto päättää, että ei anna kiusaamisen häiritä, vaan aikoo voittaa kyläläisten luottamuksen ja jonain päivänä pyrkiä kylän johtajaksi.

Nämä seuraavat hyvät arvot bongasin sarjaa katsomalla:

1. Rakkaus parantaa ja muuttaa

”On vain yksi asia, joka voi parantaa sydämen… Vain yksi… se on rakkaus.”

– Gaara

Naruton tehtävä ninjana on puolustaa omaa kylää ja mennä kylän johtajan määräämille missioille kylän ulkopuolellekin. Kun Naruton kylään hyökättiin, hän pyrki ensisijaisesti ymmärtämään vihollistaan ja tämän motiiveja. Pojan ideologia oli se, että ihmiset voi voittaa hyvyyden puolelle rakastamalla heitä.

Naruto huomasi, että monen ”pahan ihmisen” tarina on se, että heidät on jätetty yksin ja heitä ei ollut rakastettu. Siksi Naruto päätti rakastaa heitä ja kertoa, että he ovat tärkeitä. Monet näistä pahiksista muuttuivatkin Naruton rakkauden myötä. Yksi näistä oli Gaara, jota oli Naruton tavoin kiusattu. Gaarasta kasvoi kylmä ja vihainen, mutta Naruton ystävällisyyden myötä Gaarakin pikkuhiljaa muuttui rakastavammaksi ja alkoi välittää ihmisistä ympärillään.

Naruton hillitön huolenpito muista, välillä oman terveytensäkin kustannuksella, kosketti minua. Aloin tutkia itseäni ja pohtimaan, kuinka paljon minä arkielämässäni uhraudun muiden puolesta ja rakastan muita. Kuinka suuri asia onkaan rakkaus, kuinka paljon se voikaan muuttaa tilanteita ja ihmisiä! Rukoukseni onkin, että Jumala opettaisi minua muiden rakastamisessa.

2. Vahva näky antaa toivoa ja voimaa jaksaa

Naruto päätti jo pienenä, että hänestä tulee kylän johtaja. Että hän taistelisi saadakseen kyläläisten luottamuksen ja arvostuksen. Vaikka häntä kuinka kiusattiin, hän ei antanut sen häiritä, koska hän tiesi mihin tähtäsi. Mielenkiintoista on se, että Naruto kamppaili aluksi saadakseen muiden huomion, mutta keskittyi myöhemmin siihen, että hänen ympärillään olevat ihmiset hyväksyttäisiin myös. Naruton lapsuuden kipu kiusattuna auttoi häntä ymmärtämään muita. Hän ajatteli kipua elämäntaitona.

Tämän opetuksena oli varmaan se, että muiden ihmisten vähättelyistä ja kommenteista ei tarvitse välittää. Voit luottaa siihen, että sinulla on merkitystä ja taitoja, joita tässä maailmassa tarvitaan. Naruton voima tuli siitä, että hän luotti itseensä. Onneksi meidän ei tarvitse kristittyinä pistää toivoamme syntiseen itseemme, vaan täydelliseen Jumalaan. Siihen, että meidän voimamme jaksaa tulee siitä, että Jumala kannattelee meitä ja antaa elämällemme tarkoituksen.

3. Heikkoudet eivät ole ongelma, näkökulma on

Naruto ei ollut luokan fiksuin oppilas, päin vastoin. Hän oli luokan pohjakastia, ja hänelle monesti naurettiinkin siitä. Naruto päätti olla piittaamatta nauruista ja keskittyi niihin ninjataitoihin, joissa oli hyvä. Vaikka hän ei ollut fiksuin, hänellä oli hyvä sydän ja hän rakasti muita. Häntä kiusattiin, mutta hän käytti kokemusta siihen, että pystyi ymmärtämään muita samassa tilanteessa olevia.

Samastuin Narutoon tässä hyvin paljon. Minua ei ole ikinä koulukiusattu, mutta olen aina kokenut olevani keskinkertainen koulussa. Kadehdin luokan priimuksia, tulevia Einsteineja ja Hawkinseja, joiden aivot laukkasivat tuhatta heidän ratkaistessaan matemaattisia pulmia lukion tunneilla.

Vanhempani opettivat minulle jo nuorena, että jokaisella ihmisellä on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Minusta ei ehkä insinööriä saa, mutta minut on monesti palkittu stipendeilläkin sosiaalisuudesta ja kannustavuudesta. Tuntuu hölmöä saada palkintoa sellaisesta asiasta, mutta uskon että Jumala käyttää minua omien lahjojeni kautta!

Mitä anime ei opettanut minulle

Naruto-sarja sai minut pohtimaan elämän arvoja. Mutta se, mitä se ei opettanut minulle, oli luottamus Jumalaan. Narutossa on paljon itsekeskeistä ajattelua, voiman löytämistä itsestä, omiin lahjoihin ja unelmiin uskomista, ja toki myös ystäviin tukeutumista. Yksinkertaisesti sanottuna ihmisyyteen uskomista. Kristillisestä lähtökohdasta käsin tulemme aina pettymään ihmisiin, koska olemme kaikki syntisiä. Jos luotamme Jumalaan, meillä on paljon vankempi pohja elämällämme!

Miehelläni Petterillä onkin jo pidempään ollut toive, että näkisi jonain päivänä kristittyjä tekemässä medialähetystyötä Japaniin. Siellä voisi piirtää animesarjoja, jotka olisivat edelleen hyvillä arvoilla, niin kuin moni anime on, mutta itsekeskeisyyden sijasta ne keskittyisivätkin Jumalaan! Ilahdun, kun sen päivän näen!

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku