skip to Main Content
Mitä Voisin Oppia Keski-Euroopan Romanilta

Mitä voisin oppia Keski-Euroopan romanilta

Kävin lankalauantaina lähikaupassa. Sen edessä Keski-Euroopasta tullut romanimies soitti haitaria. Ojensin hänelle käteen muutaman kolikon. Hän katsoi silmiin kauniisti hymyillen ja sanoi selvällä suomella: ”Jumala rakastaa sinua.” – Minä: ”Tiedän. Niin sinuakin.” – Hän: ”Halleluja!” Se tuli niin spontaanisti, ja hänen kasvoillaan loisti sellainen valo, että tiesin, että siinä istui uskonveli.

Samana päivänä uimahallin saunan puolihämärässä ainoa istuja ennen minua osoittautua intialaiseksi nuoreksi naiseksi. Hän oli elämänsä ensimmäistä kertaa saunassa. Poikavauva oli miehen kanssa miesten puolella, kun mies oli kokeneempi uimahallikävijä. Kyseli kaikkea saunakäyttäytymisestä ja oli ilo kertoa. Ei tiennyt löylyn heittämisestä – ihmetteli vain, kun oikeastaan oli vähän viileää. Niin olikin, kun siinä miedossa saunassa ei ollut heitetty löylyä ilmeisesti aikoihin.

Tämä äiti Delhistä oli välillä ollut melkein vuoden poissa Suomesta ja miehensä luota. Oli mennyt hyvissä ajoin ennen synnytystä miehen sukulaisten luo Intiaan, ja palannut vasta hiljan. Miehellä on täällä hyvä IT-alan työpaikka, joka liittyy suomalaiseen pankkiin. Mainitsin hänelle kristillisen työpaikkani yhteydestä TWR-Intiaan. Ei tiennyt järjestöä. Eikä tarttunut kristillinen-viittaukseen.

Rutiköyhä romanimies tarjosi minulle Jumalan rakkauden spontaanisti, iloisesti. Intialaisen – menestyvän miehen vaimon – kohdalla minulle ei tullut mieleen sen suoremmin viitata kristinuskoon kuin työpaikkani kautta. Voisinkohan ottaa oppia romanimiehestä…?

Entä nuo lampaat kuvassa? Ne ovat terveiseni käynnistä Helsingin kaupungin omistaman Haltialan tilan avoimien ovien päivässä – samana lauantaina. Muistuttavat Paimenesta ja Karitsasta – jotka ovatkin yksi ja sama.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku