skip to Main Content
Raamattu Alusta Loppuun

Raamattu alusta loppuun

Muutama vuosi sitten, kun olin seurakunnassa töissä, luimme seurakuntalaisten kanssa Raamatun läpi kannesta kanteen. Aikaa kului vajaa pari viikkoa. Itselleni se oli vahva kokemus. Tajusin entistä syvemmin, miten tärkeää meidän on antaa raamatunsanalle mahdollisuus puhutella meitä sellaisenaan, kuin se on kirjoitettu. Raamatun lukeminen ääneen ja sen kuunteleminen kokonaisuuksina on rakentavaa. Raamatun sanaan on kätketty voima ja siunaus.

Tuon raamattumaratonin innoittamana hain ja tulin valituksi ensimmäiseen raamatunopetusakatemiaan vuonna 2015. Eero Junkkaala oli loistava vetäjä tuolle kurssille, jossa opetettiin raamatunopettamista. Jokainen meistä kurssilaisista pääsi vuorollaan myös opettamaan ja saamaan palautetta siitä.

Kutsu Kirkkopäiville

Viime syksynä 2016 sain kutsun tulla opettamaan Jeremian kirjasta Kirkkopäiville Turkuun toukokuussa 2017. Kuudentoista hengen voimin Raamattu opetettaisiin läpi kahdessa päivässä. Samassa yhteydessä pyydettiin, että jokainen raamatunopettaja kirjoittaisi omasta osuudestaan myös artikkelin Kirkkopäivillä julkistettavaan kirjaan. Kyllähän tuon nimilistan läpikäyminen herätti monenlaisia ajatuksia. Joukossa oli piispoja, professoreita, tunnettuja raamatunopettajia, järjestöjohtajia – ja minä.

Loppusyksystä 2016 luin Jeremian kirjaa ja perehdyin tuon kirjan kommentaareihin. Se oli sukellus Vanhan testamentin profeetan elämään ja julistukseen. Artikkeli syntyi määräaikaan mennessä tammikuun lopussa 2017. Sen jälkeen aloin pohtia, minkälaisen opetuksen valmistaisin Kirkkopäiville. Aikaa olisi 25 minuuttia. Aikaraja oli tarkka, sillä opetukset äänitettäisiin ja lähetettäisiin myöhemmin Radio Dein Kirkkopäiväradio-lähetyksissä.

Raamattuopetuksen elävöittäminen

Miten kuulijan mielenkiinto pysyy yllä parhaimmillaan jopa neljä tuntia yhteen menoon Kirkkopäivillä? Tätä miettiessäni ja rukoillessani kokemus raamattumaratonista palautui mieleeni. Halusin antaa raamatunsanalle mahdollisuuden puhutella ihmisiä sellaisenaan. Tuumailujen jälkeen otin koko Jeremian kirjan raamatuntekstin työpöydälleni ja aloin karsia sieltä osia pois. Lopulta jäljelle jäi Jeremian kutsumuksen pohdintaa, vuoropuhelua Jumalan kanssa sekä julistusta. Sen pohjalta työstin kolme näytöstä. Heittäytyisin itse Jeremiaksi ja antaisin raamatunsanan puhua puolestaan.

Pyysin työtoveriani Timo Lankista soittamaan huilua näytösten väliin ja loppuun. Tutustuessaan käsikirjoitukseen Timo ehdotti, että jospa hän lukisi esityksessä nuo Jumalan osuudet. Kansan Raamattuseuran Raamattukylästä sain lainaksi profeetan asun. Loppukeväästä opettelin Jeremian vuorosanoja niin kotona kuin työmatkoilla. Etsin myös kuvia elävöittämään esitystä. Sansan toimiston kellarissa harjoittelimme Timon kanssa esitystä. Timo antoi näyttelemistä harrastaneena ja äänenkäyttöön laulamisen myötä harjaantuneena erinomaisia vinkkejä esittämiseen. Käsikirjoitus täyttyi esittämiseen liittyvistä merkinnöistä.

Vielä kenraaliharjoituksissa jouduin turvautumaan kuiskaajaan, kun muisti teki tepposen. Pyysin ystäviäni muistamaan esitystämme rukouksin. Turun Mikaelinkirkossa tunsin, kuinka rukoukset kantoivat esityksen aikana ja kaikki meni ihan hyvin.

Sittemmin olemme vielä työstäneet ja hioneet Jeremia-esitystämme. Jeremia on valmis vierailemaan seurakunnissa. Olimme Nurmijärven seurakunnan Uskon yö -tapahtumassa 28.10.2017.  Seuraavana päivänä Raamattu alusta loppuun -teos tuli valituksi vuoden 2017 kristilliseksi kirjaksi. Upea juttu! Kirjaa on saatavilla myös Sansan Putiikista. Hyvä lahjaidea jouluksi tai hankinta omaan käyttöön!

Kuva kirkkopäiviltä: Marko Pihlajamaa

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku