skip to Main Content
Seurakuntia Palvellen

Seurakuntia palvellen

Olen ollut Sansassa töissä vajaat seitsemän vuotta. Alun perin minut valittiin vuorotteluvapaan sijaiseksi. Haastattelukierroksia oli kaksi, joten ei Sansaan ihan noin vain lennosta valita työntekijöitä.

Muistan, kuinka sain haastattelun yhteydessä eteeni muun muassa Excelin käyttöön liittyvän käytännön tehtävän. Olin toki käyttänyt Exceliä aiemminkin, mutta Sansassa oli tuolloin käytössä uudempi ohjelmaversio. Turhautti, kun tehtävä jäi ratkaisematta, mutta se ei ollut esteenä minun valitsemiselleni. Taisivat testata, miten suhtaudun tilanteeseen.

Ensimmäinen työpäivä yllätti minut. Iltapäiväkahveilla minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi kakkukahvein ja puhein. Sansassa osataan kyllä juhlistaa erilaisia tilanteita, sen olen havainnut vuosien varrella.

Naistenpäiväkahvit Sansan toimistolla 2015.

Laulut, rukoukset ja raamatunsanan siivittämät puheet ovat rohkaisseet niin tulijoita kuin menijöitä ja merkkipäivien viettäjiä. Sansan keittiössä ja neuvotteluhuoneessa on vietetty monia ikimuistoisia kahvihetkiä, joita näin korona-aikana on ollut ikävä.

Sukellus medialähetystyöhön

Lähetystyö oli minulle tuttua jo pyhäkoulusta, mutta medialähetystyön monipuolinen ja alati eteenpäin menevä maailma oli minulle entuudestaan lähes tuntematon. Kesti jonkin aikaa hahmottaa kokonaisuutta ja yksityiskohtia, mutta – kiitos Sansan perusteellisen perehdytyksen – asiat alkoivat pikkuhiljaa loksahtaa oikeille paikoille.

Perehdytyksessä vilisi tekniikkaa ja tiedotusta, Sansan sisäistä organisaatiota ja tietojärjestelmiä sekä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, ihmisiä lähellä ja kaukana. Kaikkea mahdollista radioaaltojen pituuksista ja käytettävyydestä aina palotikkaiden sijaintiin toimistotalon seinustalla.

Muistiinpanoja kertyi vino pino. Sansassa käytettävien lyhenteiden maailma on rikas. Käytännön työssä olen havainnut lyhenteiden kätevyyden, mutta ulkopuoliselle ne eivät ehkä heti avaudu. Näin se taitaa olla työpaikassa jos toisessakin.

Lähetystyö lähtee seurakunnista

Seurakunta- ja kirkollisen elämän tuntemus olivat valttikorttini, kun aloitin varsinaiset työni seurakuntia palvellen. Ensimmäisellä viikolla pääsin jo mukaan seurakuntavierailulle. Tuolloin kyseessä oli paneelitilaisuus, jossa oli edustus eri lähetysjärjestöistä. Sain seurata tilaisuutta seurakuntalaisten keskellä. Mielenkiintoinen ilta, mutta jäin kyllä kaipaamaan naisedustajia täysin miesvaltaiseen paneeliin.

Toisen työviikon alkajaisiksi pääsin jo vastaanottamaan Intia-seminaarin osallistujia Hyvinkään seurakunnan juhlasaliin. Tuolloin sain tavata kasvotusten monia seurakuntien edustajia, joiden kanssa tulisin tekemään yhteistyötä jatkossa.

Muutaman viikon päästä tein jo ensimmäisen itsenäisen vierailun seurakuntaan kertoakseni kristillisen satelliittitelevisio SAT-7 Türkin työstä. Täytyy myöntää, että siinä vaiheessa asiantuntemukseni rajoittui lähinnä käytettävissä olleisiin muistiinpanoihin.

Pikkuhiljaa tietomääräni kasvoi, mutta maailmantilanteen eläessä ja tekniikan kehittyessä opittavaa on jatkuvasti.

Maan ääristä arkiseen työhön

Toimistolla on käynyt ulkomaisia vieraita monista maista, ja Sansan ulkomailla vierailleet työntekijät ovat tuoneet sekä maisteltavia että ajatuksia herättäviä tuliaisia.

Kiina, Intia, Japani, Indonesia, Keski-Aasia, Lähi-itä, Pohjois-Afrikka, Kroatia, Venäjä… miten paljon maailmani ja ymmärrykseni on laajentunut näiden vuosien aikana. Olen vaikuttunut, miten mediatutkimuksen avulla voidaan suunnata työtä oikein, jotta se tavoittaisi mahdollisimman monet. Tekniikka mahdollistaa evankeliumin välittämisen myös maihin, jonne ei lähetystyöntekijöitä voida lähettää.

Peilatessani kaukaisten lähimmäisten elämää omaan elämääni kiitos- ja rukousaiheiden määrä on kasvanut. Miten moni Suomessa itsestään selvä asia on kaukainen unelma lähimmäisille maan äärissä. Olen entistä enemmän vakuuttunut siitä, että lähetystyötä ei ole ilman rukousta.

Sansan työntekijöiden virkistysretki 2016.

Arkiseen työhöni työpöydän ääressä on liittynyt paljon yhteydenpitoa seurakuntien kanssa. Olen saanut olla kuin aitiopaikalla yhteistyössä eri puolilla Suomea olevien seurakuntien lähetystyöstä vastaavien työntekijöiden kanssa. Suomen kartta on tullut tutuksi, sen äärellä on vietetty paljon aikaa. Suomi on pitkä maa, ja eri alueiden ominaispiirteet ovat tulleet tutummiksi.

Seurakuntavierailut ovat olleet tämän työn suola. Olen saanut vierailla vuosien varrella monissa seurakunnissa saarnaten, lähetystilaisuuksia ja raamattuopetuksia pitäen pienelle ja isommallekin joukolle.

Takaisin seurakuntatyöhön

Olen palaamassa takaisin seurakuntatyöhön tammikuussa. Olen kiitollinen kaikista näistä vuosista Sansassa. Olen oppinut paljon lähetystyöstä ja kaukaisista lähimmäisistä. Olen saanut elää osana tätä mukavaa työyhteisöä ja vapaaehtoisten joukkoa. Pitkistä työmatkoista huolimatta joka aamu on ollut motivaatio käynnistää auto ja suunnata se Hyvinkäälle. Etäpäivinä on ollut motivaatio avata tietokone ja ryhtyä työhön.

Medialähetys on voimallinen väline Jumalan kädessä tässä ajassa. Evankeliumi tavoittaa ihmisen, ja hänen elämäänsä syttyy iankaikkinen valo. Tähän työhön kutsutaan kaikkia kristittyjä omalla paikallaan. Jatkossa se paikka on minulla paikallisseurakunnassa.

Kiitos ja näkymisiin!

Pääkuva: Leena Punkari

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku