skip to Main Content
Taivaanrannan Tanssi

Taivaanrannan tanssi

Istun korituolissa parvekkeella ja katselen auringonlaskua illan hämärtyessä. Jumalan luomat sävyt punaisen, keltaisen ja laventelin väreissä levittäytyvät taivaalle lukuisten pilvenpiirtäjien piirtäessä horisonttiin unohtamattoman näkymän. Jälleen kerran saan katsella taivaalla Jumalan luomaa vaihtuvaa taidenäyttelyä.

Singaporessa lohikäärmeet ja leijonat ovat tanssineet kaduilla ja ostoskeskuksissa viime päivinä. Asuinalueellamme on ollut kovin hiljaista. Vietimme täällä kiinalaista uuttavuotta tammikuun 25. päivä.

Kiinalainen uusivuosi on Kiinan tärkein juhlapäivä, ja sitä viettää peräti 20 prosenttia maapallon asukkaista. Monissa Aasian maissa ihmiset saivat lomaa 1−4 päivää uudenvuoden viettoa varten. Kiinassa koulut ovat kiinni kokonaisen kuukauden.

Vuoden tärkein juhla

Kiinalainen uusivuosi on tärkein kiinalaisen kulttuurin vuosijuhla. Perhe ja suku ovat tärkeässä roolissa. Juhla muistuttaa paljon suomalaista joulua, jolloin valtaosa väestöstä hakeutuu perheen pariin viettämään aikaa ja syömään yhdessä.

Kiinalaiset matkustavat pitkiäkin matkoja perheidensä luokse. Matkailijoiden määrässä kiinalainen uusivuosi ylittää reippaasti vuoden kaikki muut päivät. Kiinalaisten matkustaminen uudenvuoden aikaan on suurin piirtein kansainvaellus. Sukulaisten luo meneminen on itsestäänselvää ja siitä voi kieltäytyä vain, jos on sairaalassa.

Kiinalainen uusi vuosi oli vahvasti läsnä myös Singaporessa, jossa valtaosa väestöstä on kiinalaistaustaista. Juhlaa vietettiin suvun kesken, ja kaupat ja osa ravintoloistakin olivat kiinni pari päivää.

Meilläkin oli tarkoitus mennä viettämään kiinalaista uutta vuotta TWR:n työtoverimme luokse, mutta Ilkka sairastui vatsatautiin. Kaikki TWR:n työntekijät oli kutsuttu, ketkä vaan suinkin pääsivät. Meidät on hienosti huomioitu täällä Singaporessa, koska oma perheemme on kaukana.

Toisin kuin meidän suomalaisten uusi vuosi, joka on aina joulukuun viimeinen päivä, kiinalainen uusivuosi osuu eri vuosina eri päiville. Uuttavuotta vietetään kuitenkin aina tammikuun 21. ja helmikuun 20. välisenä aikana.

Juhlaan liittyy paljon muitakin perinteitä. Esimerkiksi nuorempi väki saa vanhemmilta kovasti odotettuja ja kaivattuja punaisia kirjekuoria, joissa on rahaa. Valtavat määrät ilotulitteita ja papatteja on myös heitetty taivaan tuuliin uuden vuoden kunniaksi.

Nahkasikaa ja mandariineja

Kuivattua siannahkaa ja mandariineja ostettiin niin paljon, että kaupoista ne olivat ajoittain loppu. Kiinalaisen uskomuksen mukaan mandariinit tuovat onnea, ja kaikkea pitää olla parillinen lukumäärä. Tämä kuuluu kiinalaiseen kulttuuriin. Niin tekevät myös kristityt, vaikka eivät perusta uskomustaan horoskooppeihin.

Kiinalaisen uudenvuoden aikaan kenellekään ei varmasti jäänyt epäselväksi, minkä eläimen vuosi on seuraavana vuorossa. Kauppojen hyllyt notkuivat tuotteita, joita koristi vuoden kiinalaisen horoskoopin mukainen eläin. Kaupoissa oli tarjolla myös hyllymetreittäin koristeita, joita kiinalaiset ripustavat perinteisesti ovenpieleen.

Ensimmäinen vuosi Singaporessa

Mennyt vuosi on ollut meille aasialaisen kulttuurin, tapojen opettelun ja kotiutumisen aikaa. Ensimmäinen vuosi Singaporessa on tullut täyteen.

Korituolissa parvekkeellamme mietteissäni istuen mielen täyttää kiitollisuus ja rauha. Haluan toivottaa sinulle siunattua ja rauhallista alkanutta vuotta 2020 tämän lauluin sanoin: ”Jumalan rauhaa mä tahdon sulle toivottaa. Jumalan rauhaa saat tänään ammentaa. Sielusi täyttyköön, ylitse läikkyköön se näin. Jumalan rauha saavuttaa sut tänään ystäväin.”

”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil 4:6−7).

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku