skip to Main Content
Unelmien Joulu

Unelmien joulu

Millainen on sinun unelmiesi joulu? Minun jouluperinteisiini kuuluvat joulumusiikki, kanelin ja kardemumman tuoksu sekä luumusarvien leipominen. Se virittää minut joulutunnelmaan. Jouluun liittyy jotakin taianomaista. Unelmoin perhejoulusta ja yhdessäolosta. Olen vuosia saanut viettää monia perhe- ja sukujouluja.

Tänä vuonna joulumme on varsin erilainen. Ei ole Suomen talvea, lunta ja pakkasta eikä ympärillä perhettä, joka on minulle rakas. Vietämme joulun tropiikissa Singaporessa. Olemme ensi kertaa elämässämme jouluna kaksin.

Olen usein pohtinut sitä, mistä johtuu, että haluan jouluuni sisältyvän perheen, yhteistä aikaa, joulutunnelmaa, tuoksuja, omastaan jakamista, hiljaisuutta ja lasten riemua.

Johtuneeko se siitä, että lapsuuteni joulut olivat köyhiä. Jouluihin liittyi myös jännitteitä vanhempieni riitelemisestä. Veljeni saivat jalat alleen, kun riidat alkoivat. Minä olin rauhanpuolustaja. En uskaltanut lähteä, koska pelkäsin, että jotain pahaa tapahtuu. Jouduin usein ottamaan vanhemman roolin kahden eripuraisen vanhempani välillä.

Lapsuusmuistot

Lapsuuteni joulumuistoihin sisältyy myös hyviä muistoja, kuten yhteinen aika, lämpö, itse haettu kuusi metsästä, tuoksut, joulurauha silloin kun sitä oli sekä jouluevankeliumi ja kiireettömyys. Isäni teki karjalanpaistia puulämmitteisessä uunissa ja äitini paistoi pullia. Pipareita leivottiin äidin kanssa yhdessä. Sitä ennen pienet sormet olivat jo käyneet useaan kertaan maistamassa taikinaa, joka odotti kylmässä eteisessä.

Vieläkin nuo joulun tuoksut tulvahtavat mieleen. Jouluherkut saivat olla pöydässä koko yön. Yölläkin oli lupa syödä. Joulukinkku ja sinappi olivat parasta.

Eräs hauska lapsuuteni joulumuisto liittyy lahjoihin ja antamiseen. Minulla oli rikas kummitäti. Kerran aatonaattona paikallisbussi pysähtyi talomme eteen ja kuljettaja kantoi eteiseen lahjapaketteja. Me lapset olimme tietysti nenä kiinni ikkunassa, mitä kummaa tapahtuu. Aili-kummini ei muistanut joululahjoilla yksinomaan minua, vaan me kaikki lapset saimme lahjat. Silloin muistan saaneeni sukset ja sauvat.

Jouluvalmistelut

Jotkut valmistelevat joulua monta kuukautta ja ostavat lahjoja pitkin vuotta sekä haluavat viettää joulun yhdessä läheisten kanssa. Minä kuulun heihin. Toinen aloittaa jouluvalmistelut juuri ennen joulua. Kolmas ei vietä joulua ollenkaan, koska ei pidä joulusta; hän haluaa olla yksin. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka joutuvat viettämään joulun yksin, vaikka kaipaisivat seuraansa läheisiä tai muita ihmisiä.

On hyvä ajoittain pohtia omia ja muiden odotuksia joulusta jo etukäteen. Joulunalusviikot ovat monelle kiireistä aikaa. Silloin on syytä keskittyä olennaiseen. Minäkin stressaannuin, jos paikat eivät olleet jouluna kunnossa. Läheiseni huomasivat tämän ja varmasti kiukkuisuuttani välttäen auttoivat siivouksissa.

Vähemmän on enemmän joulunakin

Ajan myötä olen oppinut hölläämään jouluvalmisteluissa. Ei kodin tarvitse olla kiillotettu, riittää, kun se on perussiisti. Joulu tulee joka tapauksessa, vaikka koti ei olisikaan viimeisen päälle siisti ja kaapit järjestyksessä.

Tänä jouluna keskityn nauttimaan joulunalusviikoista ja virittäydyn joulutunnelmaan tropiikin lämmöstä huolimatta. Luumusarvetkin on jo paistettu pakkaseen. Mieheni saapui työmatkalta ja kysyi: ”Jäikö niitä sarvia yhtään syötäväksi.” Olen luonut jouluumme oman perinneherkun. Ne ovat luumusarvet.

Tyttäreni järjesti meille Suomessa ollessamme yllätyksen. Hän oli loihtinut tunnelman, johon kuuluivat joululaulut, kynttilät, luumusarvet, tortut ja piparit. Meillä oli joulu. Ehkä olen jotain pysyvää joulun perinteistä jättänyt jälkipolville.

Kaikkia jouluperinteitä emme pysty Singaporessa toteuttamaan ja valmistamaan. Tärkeintä on löytää ne asiat, jotka tekevät joulustamme erityisen. Hyvä ruoka on perinteisesti yksi joulun kohokohdista. Jopa niin, että tuloksena on usein jouluähky ja joulunpyhien viettäminen ruokakoomassa. Ehkä juuri tuolta ähkyltä säästymme täällä Singaporessa.

Seimen äärellä

Saamme nauttia joulusta sen tärkeimmän äärellä. Jeesus-lapsi syntyi tallin seimeen. Joulun sanoma saa meidät kaikki herkistymään. Se on sanoma armosta ja Jumalan rakkaudesta. Nekin ihmiset, jotka eivät muutoin käy kirkossa, lähtevät etsimään joulukirkosta tuttua ja turvallista joulun sanomaa ja hiljentymistä.

Jouluevankeliumissa enkeli ei kertonut Jeesus-lapsen syntymästä tuon ajan silmäätekeville vaan ihan tavallisille paimenille ja vieläpä kesken arjen työn.

Olemme kulkeneet seimen ääreen ajallisesti melko pitkän tien. Hiljentyessämme seimen äärelle voimme ajatella kulkeneemme kokonaisen vuoden ja olemme tulleet jälleen Jeesus-lasta ihmettelemään. Se ilosanoma on aina yhtä tosi ja muuttumaton.

 Tunnelmallista joulun odotusta ja Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku