skip to Main Content
Yhteys Kambodžalaiseen Kotiin

Yhteys kambodžalaiseen kotiin

Terveisiä sinne lumiseen Suomeen Kambodžasta! Avaamme teille maamme ja kotimme ovet, joten tervetuloa tutustumaan!

Olen Joseph Keo ja työskentelen pastorina ja perheradiotoimittajana. Ydinperheeseeni kuuluu vaimoni Makara Chan ja kaksi poikaamme. Kotonamme asuu muitakin sukulaisia, jotka laskemme myös perheenjäseniksi. Asumme omassa keltaisessa talossa maaseutukylässä, josta kuva yllä.

Kambodžalla on rankka menneisyys. 1970-luvun lopulla maatamme hallitsivat Pol Pot ja punakhmerit, ja he tuhosivat valtavasti infrastruktuuria, kulttuuria ja ihmisiä. Surullinen historiamme näkyy edelleen ihmisten elämässä.

Monet elävät köyhyydessä ja kouluttamattomina. Siksi hyvin yleinen kysymys maassamme on: kuinka paljon teillä on lapsia? Kambodžalaisessa keskivertoperheessä asuu kuusi ihmistä. Lapset asuvat kotona siihen asti, kunnes menevät naimisiin, joten heidän elättämiseensä tarvitaan rahaa. Nykyisin nuorten työssäkäyminen on lisääntynyt, tytöt lähtevät tehtaisiin ja pojat rakennuksille. Tämä tietysti helpottaa vähän.

Surullista on se, että nuoret alkavat käyttää alkoholia, tupakkaa ja jopa huumeita saatuaan rahaa. Jotkut päätyvät prostituoiduiksi.

Kotien ongelmana on se, että perheenjäsenet eivät osaa kohdata toisiaan eivätkä keskustella. Tästä johtuen maassamme on paljon kotiväkivaltaa ja avioeroja. Haavoittuvimpia ovat naiset ja lapset.

Radio luo yhteyttä perheiden sisällä

Radio-ohjelmat ovat oivallinen keino tuoda opetusta suoraan ihmisten koteihin. Sansa tukee khmerinkielisiä ohjelmia Toivoa naisille, Toivon ilta ja Perheen parhaaksi. Ohjelmat lähetetään FEBC:n (Far East Broadcasting Company) perheradio Krusa FM:n kautta.

Pastori Joseph ja vaimo Makara opettavat toisillekin, kuinka katsoa puolisoa silmiin ja kuinka puoliso on muutakin kuin ”sinä lasteni äiti”, niin kuin vaimoa saatetaan Kambodžassa kutsua.

Ohjelmat opettavat ”kädestä pitäen”, kuinka kasvattaa lapsia, kohdata perheenjäsenet ja vaikeat tilanteet, miten käyttää rahaa ja kuinka voi päästä katkeruudesta, jonka maamme surullinen historia on saanut aikaan.

Ohjelmien tekijät saavat paljon palautetta kuuntelijoilta. He käyttävät näitä palautteita ja kysymyksiä seuraavissa ohjelmissaan, joten kuuntelijat kokevat, että ohjelmat on tehty suoraan heidän elämäänsä varten. Moni onkin kertonut saaneensa apua ja toivoa ohjelmista. Raamatun Sana ja evankeliumi ovat saaneet muuttaa elämää.

Siunattua talven jatkoa teille! Kirjoitan pian lisää.

Ps. Voit tukea tärkeää työtämme. Lue lisää!

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku