skip to Main Content
Eeva Huhtala Säästi Krassinsiemeniä Myös Kukkapenkkiin
Eeva Huhtala aikoo istuttaa loput vihanneskrassin siemenet ulos kukkapenkkiin. Pojanpojanpoika Severi, 2, kampaajana. Kuva: Marko Huhtala.

Eeva Huhtala säästi krassinsiemeniä myös kukkapenkkiin

krassi
  • Facebook
  • Twitter

− Heti piti saada kokeilla ja laittaa osa siemenistä itämään, kun olin pussin saanut, nauraa Eeva Huhtala. Kuva: Marko Huhtala.

Marko Huhtala kuvasi vihanneskrassit. Hänen mummansa Eeva Huhtala oli kasvattanut ne Alahärmän kirkossa saamansa Sansan siemenpussin siemenistä. Yhteistyö poiki kuva-arvonnan ykköspalkinnon: Kukkien kieli -kirjan.

Osan siemenistä Eeva Huhtala säästi keväämmälle, jotta voi kokeilla vihanneskrassin itämistä ulkona kukkapenkissäkin. Hän asuu nykyisin Kauhavaan kuuluvan Alahärmän keskustassa, ja kukkapenkki on sopivasti rivitalokodin ikkunan alla. Penkistä odotellaan kesäksi muun muassa köynnöskrasseja keltaisen-, oranssin- ja punaisensävyisine kukkineen.

Eeva Huhtala, 85, emännöi aikoinaan Alahärmän Kotoluhdassa maitotilaa. Nykyisin tila on edennyt jo pojanpojan hallintaan. Marko Huhtala, 27, viljelee siellä ohraa, kauraa, vähän ruista. Kuminaakin on kokeiltu. Vanha maalaistalo on toistaiseksi tyhjillään. Marko asuu perheineen Lapuanjoen toisella puolella ja työskentelee myös talonrakentajana.

Hanna-rukouskalenteri, Lähde-lehti ja siemenpussi

Markolla kertyy kotoa kymmenen kilometriä Eeva-mumman luo Alahärmän kirkonkylään. Eeva Huhtala on asunut kirkolla kolmetoista vuotta.

− Nyt tulee käytyä kirkossakin melkein joka pyhä, kun sinne on matkaa vain puolisen kilometriä. Kyllä se rollaattorilla hyvin sujuu, Eeva kertoo. Samalla kirkkoreissulla kun sai Anna kasvaa -siemenpussin, hän sai lisäksi Lähde-lehden ja Hanna-rukouskalenterin. Sitä hän sanoo sittemmin lähes joka päivä lukeneensa ja rukoilleensa.

− Kyllä uskosta ja kirkosta jotakin apua on. On turvallisempikin olla, kun elää kunnolla, elää ihmisiksi, Eeva Huhtala puhelee.

Kauhavan seurakuntaan Pohjanmaalla kuuluvat nykyisin Kauhavan alueseurakunta sekä Alahärmän, Kortesjärven ja Ylihärmän kappeliseurakunnat. Alahärmän peruja on nimikkosopimus afarinkielisen radiotyön tukemisesta Afrikan sarvessa, Kauhavan peruja nimikkosopimus farsinkielisen radiotyön tukemisesta Keski-Aasiassa. Yhteinen Hanna-piiri toimii koko seurakunnan alueella.

Yllätyspalkintoja arvottiin myös

Kukkien kieli -pääpalkinnon lisäksi arvottiin pyydettyjä krassikuvia lähettäneiden kesken yllätyspalkintona viisi Sansan avaimenperä ja kynä -settiä. Sen saivat Pirjo Hintsa Raisiosta, Sirpa Kallio Hyvinkäältä, Anna-Maija Pahkala Himangalta, Katja Pihlajamäki Uudestakaupungista ja Liisa Sirkkola Kirkkonummelta.

Leena Punkari

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku