skip to Main Content
Ihmiskauppaa Voi Vastustaa Ostamalla Lakuja
Lakupaketti tukee ja tekee tunnetuksi ihmiskaupan vastaista työtä. Lakritsia on myynnissä lähetyskauppa Putiikissa ja myös Sansan pisteessä Kirkkopäivillä Turussa 19.–20.5.2017.

Ihmiskauppaa voi vastustaa ostamalla lakuja

Jo lakritsipaketin kuoret kertovat, että ostaja tukee ihmiskaupan vastaista työtä. Lähetyskauppa Putiikin uusi tuote tekee tunnetuksi kansainvälistä Kätketyt aarteet -hanketta, jossa Sansa on ollut mukana vuoden alusta. Yhdeksän euron hintaista kotimaista lakritsia myydään puolen kilon paketeissa myös Sansan pisteessä Kirkkopäivillä Turussa 19.–20.5.2017.

– Idean äiti on Ruotsin Toivoa naisille/Hanna-työn koordinaattori Maggan Johansson. Hän tutustui entiseen prostituoituun, joka oli tullut uskoon. Nainen jakaa joka perjantai kadulla kahvia, suklaata ja kuuntelulaitteita, joihin on tallennettu kristillistä ohjelmaa. Magganille tuli ajatus, että naisille pitäisi saada omia ohjelmia, kertoo Sansan lähetystyöntekijänä Wienissä toimiva Eeva Vähäsarja.

Kuunnelmasarja seksuaalisen hyväksikäytön uhreille

Eeva Vähäsarja toimii Sansan yhteistyökumppanin TWR:n Toivoa naisille/Hanna-rukousliikkeen koordinaattorina Euroopassa, Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa.

– Maggan puhui ajatuksestaan Toivoa naisille/Hanna-työn silloiselle kansainväliselle johtajalle Marli Spiekerille. Hän tajusi nähdessään prostituoituja Amsterdamissa, että nämäkin naiset tarvitsevat evankeliumia, Eeva Vähäsarja jatkaa.

Alkoi ideointi ja kehittely. Mukaan tuli European Freedom Network (EFN), joka on ihmiskaupan uhrien parissa työskentelevien kristillisten järjestöjen verkosto. Järjestöltä saatiin oikeita tarinoita ohjelmien aineistoksi.

Marli Spieker löysi Yhdysvalloista käsikirjoittajan, joka kirjoitti niiden pohjalta kymmenosaisen kuunnelmasarjan seksuaalisen hyväksikäytön uhreille. Siinä käsitellään asioita, joita naiset joutuvat kokemaan, ja kerrotaan mahdollisuudesta uuteen elämään.

– Ohjelmia testataan parhaillaan Ruotsissa, Tanskassa ja Itävallassa. Niitä arvioivat niin ihmiskaupan uhrit kuin heidän parissaan työskentelevät. Selvitämme myös, onko ohjelmista apua entisten prostituoitujen eheytymiseen, Eeva Vähäsarja kertoo.

Sansa tukee tuotantoa, kääntämistä ja levitystä

Sansa tukee kuunnelmasarjan kansainvälistä tuotantoa, kääntämistä useille kielille sekä levittämistä. Taloudellista tukea voi antaa suoraan tilille, joka on perustettu työn tukemiseen. Kulujen ja verojen jälkeen myös lakupaketin myyntituotto tukee tätä hanketta. Kouvolan Lakritsin valmistamia lakuja voi tilata myyntiin Sansan Putiikista.

Kätketyt aarteet -ohjelmat tallennetaan pienille kuuntelulaitteille, joita voidaan jakaa huomaamattomasti.

– TWR tuottaa ohjelmat, ja EFN hoitaa jakelun. Asia on esillä ensi lokakuussa EFN:n konferenssissa Berliinissä. Toivon, että järjestöt innostuvat mukaan, Eeva Vähäsarja sanoo.

Ohjelma on tuotettu romaniaksi, ja unkarin-, bulgarian-, albanian- ja tsekinkieliset tuotannot ovat käynnistyneet. Ohjelman tuottamista myös venäjäksi suunnitellaan.

Bulgariankielisen version yksi jakso maksaa 150 euroa. Mukana ovat käännöskulut, äänittäminen ja näyttelijöiden palkat. 150 eurolla saadaan kymmenen kuuntelulaitetta ja niihin SD-kortit. Unkarinkielinen ohjelma maksaa kaksi kertaa enemmän.

– Lisäksi meillä on vihkonen, jossa on keskustelukysymyksiä ja palauteosa. Suunnitteilla on jatkoksi raamattuopetuksia. Tarvitsemme paljon esirukousta. Kiitän jokaisesta suomalaisesta, joka rukoilee tämän hankkeen puolesta, Eeva Vähäsarja sanoo.

Rukoustyötä ihmiskaupan uhrien tueksi

Eeva Vähäsarja on itse Wienissä mukana Herzwerk-järjestössä, joka auttaa ihmiskaupan uhreja. Järjestö tarjoaa muun muassa vuoden kestävää koulutusta, jossa ihmiskaupasta vapautuneita autetaan sopeutumaan tavalliseen arkielämään ja neuvotaan käytännön asioissa.

– Tärkeintä on luoda luottamusta. Järjestön työntekijä kuvaa, kuinka yksi hymy tai halaus on iso askel, Eeva Vähäsarja kertoo.

Järjestöllä on kristillinen pohja, ja rukous nähdään tärkeänä.

– Saan olla mukana rukoustyössä. Herzwerk lähettää kerran viikossa rukousaiheen sähköpostiin, ja kerran kuussa kokoonnumme rukoilemaan yhdessä.

Tue Kätketyt aarteet -projektia ja lahjoita!

Liisa Heinänen

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku