skip to Main Content
Kastepohjien Ensimmäisiä Kuulumisia Singaporesta
Lääkärintarkastus monine kokeineen on läpäisty. Kuva: Ilkka Kastepohja.

Kastepohjien ensimmäisiä kuulumisia Singaporesta

Sansan projektityöntekijät Ilkka ja Päivi Kastepohja laskeutuivat tammikuun lopussa lentokoneesta Singaporessa. Sieltä he sitten jonkin ajan kuluttua vastasivat muutamiin kysymyksiin, kuten: Miltä elämä siellä vaikuttaa? Mihin aiotte ryhtyä ensimmäiseksi, toiseksi…?

Ilkka Kastepohja:

− Kuumuus (lämpötila koko vuoden +24⁰ − +38⁰) iski heti vastaan ovesta ulos astuttaessa, kosteus (noin 90 %) ja paahteinen auringonpaiste. Samalla myös kaupungin siisteys, hintataso ja tiukat säännöt. Voi saada ison sakon vaikkapa roskaamisesta metrossa.

− Kiinalainen uusivuosi toi pian yllätyksiä arkeemme. Toimistot olivat kiinni ja osa kaupoista. Monenlainen juhlinta kesti pari viikkoa, mutta TWR:n toiminta oli pysähdyksissä onneksi vain kaksi päivää.

− Myönteinen hämmästyksen aihe oli TWR-Aasian henkilökunnan kannustavat ja lämpimät tervetulotoivotukset. Työ innostaa, mutta opeteltavaa riittää: kulttuuri, tavat, miten Aasiassa saadaan asiat tapahtumaan.

Päivi Kastepohja:

− Singaporen byrokratiaan saimme tuntumaa jo Suomessa. Valtava määrä papereita piti hankkia ja täyttää. Lääkärintarkastus Suomessa ei riittänyt, vaan täällä täytyi käydä uudelleen lääkärissä ja tutkimuksissa. Sen jälkeen vasta saatoimme mennä työministeriöön anomaan työlupia. Kun ne on saatu, voimme avata pankkitilin ja vuokrata asunnon.

Kastepohjien kotitalo Singaporessa.
  • Facebook
  • Twitter

Vuokra-asunto löytyi Singaporesta tällä viikolla. Kastepohjat kurkistelivat sitä myös parkkihallin seinän aukoista. Kuva: Ilkka Kastepohja.

− Singapore on todella panostanut siihen, että se näyttäisi hyvältä, erityisesti sijoittajien silmissä. Täällä on käsittämättömän paljon asuntoja − myös tyhjiä asuntoja, koska ihmisillä ei ole varaa niihin. Tiesimme kalleudesta, mutta todellisuus yllätti silti. Pienikin riittää, jos pohjaratkaisu on toimiva. Erityisesti turvallinen ja sisäilmaltaan puhdas koti on etsinnässä.

− Asunnonvälittäjämme sanoi, ettei länsimaalaisten ole järkevää vuokrata asuntoa tietyiltä alueilta, koska niillä tulee helposti ryöstetyksi. Niillä myös törmää ihmiskauppaan. Ulkomaalaiset kotiapulaiset ja muu ”halpatyövoima” tekee Singaporesta aika erilaisen Suomeen verrattuna. Huumekaupasta täällä voi saada kuolemantuomion.

− Yksi yllätyksistä oli, että älykkäät liikennevalot eivät ole vain valo, vaan niiden yhteydessä on myös kamera, joka tunnistaa kasvomme. Sekin ihmetyttää, että kaupoissa esimerkiksi suihkusaippuat saattavat olla valkaisevia whitening-tuotteita. Aasialaiset ihannoivat vaaleutta ja haluavat tulla valkoisemmiksi.

Ilkka:

− Täällä on kameravalvonta hyvin kehittynyttä. Kaupungilla tuskin voi liikkua ilman, ettei valvonta olisi tunnistanut sinua. Kameroita on käytävillä, metrossa, hisseissä… Näin myös rikollisten liikkeet ovat paremmin tiedossa.

Mitkä ovat esirukousaiheitasi juuri nyt?

Ilkka:

− Sopeutuminen olosuhteisiin. Jumalan suunnitelman ymmärtäminen siitä, mihin suuntaan hän haluaa mediatyötä täällä kehitettävän. Haasteita on runsaasti, eikä aika tule riittämään kaikkeen. Joudumme laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.

Päivi:

− Sopeutuminen kieleen ja kulttuuriin sekä yhteistyön rakentamiseen. Täällä pitää osata tinkiä asuntoa vuokratessaan. Sopeutuminen siihen, että muu perhe on Suomessa. Pikku-Lukas, tyttärenpoika, on tähän vastatessani juuri sairaana, eikä ihastuttavaa Nola-koiraa voi rapsuttaa.

Leena Punkari

Haastattelun lyhyempi versio on julkaistu helmikuun Lähde-lehdessä 1/2019. Haastattelun tekemisen jälkeen Kastepohjat ovat saaneet työlupansa ja löytäneet mieluisan asunnon.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku