skip to Main Content
Kirkkopäivillä Julkaistaan Vapaaehtoistoiminnan Teesit
Pienryhmä ravitsee hengellisesti, antaa mielekkään tavan toimia ja lisää tietoa lähetystyöstä. Seurakuntien ja lähetysjärjestöjen yhteydessä toimivat pienryhmät ovat merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa. Kuva: Mervi Viuhko.

Kirkkopäivillä julkaistaan vapaaehtoistoiminnan teesit

Vastoin nykytrendejä Sansan työn yhteyteen syntyy jatkuvasti uusia pienryhmiä. Tällä hetkellä pienryhmiä toimii lähes 170, joista 95 on Toivoa naisille/Hanna-ryhmiä ja 72 muita ryhmiä.

– Pienryhmätoiminnassa on oma vapautensa. Voi kutsua ihmisiä kotiin tai kokoontua seurakunnan tiloissa. Ryhmillä ei ole tiukkaa sapluuna, vaan jäsenet voivat yhdessä päättää, miten haluavat toimia. Osa pitää tärkeänä sielunhoidollisuutta, kun taas toisilla on vahva ulospäinsuuntautumisen ja tekemisen halu, sanoo verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko.

Pienryhmät ovat tärkeä osa lähetysjärjestöjen ja seurakuntien vapaaehtoistoimintaa. Kirkkopäivillä Turussa 19.–21.5. pohditaan vapaaehtoisuuden teemoja ja julkaistaan vapaaehtoistoiminnan teesit.

Naisten rukousliike yhdistää ja innostaa

Sansassa uusia pienryhmiä syntyy erityisesti Toivoa naisille/Hanna-työn yhteyteen. Kansainvälinen naisten rukousliike yhdistää ja innostaa. Hanna-työn ohjaaja Satu Hauta-aho pitää pienryhmän perustamisen ja vetämisen helppoutta tärkeänä asiana. Hän kuvaa:

– Hanna-piireissä on hienoa, että joka kuukausi on käytössä valmis materiaali rukouskalenterin muodossa. Saadaan jakaa omia asioita ja kokea yhteyttä.

Sansa rohkaisee pienryhmiä kantamaan vastuuta lähetystyöstä omassa kotiseurakunnassa ja tekemään lähetystyötä tunnetuksi. Toimintansa tueksi ryhmät saavat materiaalia ja koulutusta. Myös työntekijät tai vapaaehtoiset vierailevat välillä kokoontumisissa.

Tuoreen kartoituksen mukaan Sansan yhteydessä toimivista pienryhmistä yli kolmasosa kokoontuu joka toinen viikko ja lähes puolet kerran kuukaudessa. Kyselyyn vastanneista ryhmistä 80 prosenttia osallistuu omien kokoontumistensa lisäksi myyjäisiin. Lähes 60 prosenttia järjestää lähetystilaisuuksia ja yli 40 prosenttia jakaa medialähetystyön Lähde-lehteä.

Vapaaehtoisuus – Reformatio 2.0.?

Vapaaehtoistoiminta on esillä myös Kirkkopäivillä Turussa. Perjantaina 19.5. Sansan ja Kirkkopalveluiden vapaaehtoistyo.fi:n järjestämässä Vapaaehtoisuus – Reformatio 2.0.? -seminaarissa julkaistaan vapaaehtoistoiminnan teesit.

Englannin anglikaanikirkon kirkkoherra Dick Lewis alustaa aiheesta Toisenlainen tapa olla kirkko. Häntä isännöi ja tulkkaa kirkon lähetysteologi Jaakko Rusama. Paneelikeskusteluun osallistuvat mm. Helsingin Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax, Turun Mikaelinseurakunnan musiikkievankelista Jippu sekä Dick Lewis. Puheenjohtajana toimii Punaisen Ristin kehityspäällikkö Tapani Tulkki.

Seminaaria emännöi Mervi Viuhko, ja isäntänä on tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kirkkopalveluista. Kansainvälinen nuorten M18-ryhmä esiintyy. Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä pe 19.5. kello 11–12.30 osoitteessa facebook.com/Sanansaattajat.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku