skip to Main Content
Syyrian Pakolaiset Kaipaavat Kotiin
Toiminnanjohtaja Juha Auvinen vieraili hiljattain pakolaisleirillä Libanonissa. Hän kertoo, että lähes jokaisen majan katolla tai kupeessa oli kaksi asiaa: satelliittilautasantenni ja vesisäiliö. Kuva: Mikael Tunér.

Syyrian pakolaiset kaipaavat kotiin

Vajaan kuuden miljoonan asukkaan Libanon on ottanut vastaan noin 1,2 miljoonaa Syyrian ja 450 000 Palestiinan pakolaista.

Hedelmällisessä Bekaanlaaksossa, Zahlén kaupungissa sijaitsevassa pakolaisleirissä asuu Syyrian Alepposta ja Damaskoksesta paenneita. Niukissa leirioloissa lähes jokaisen majan katolla tai kupeessa on kaksi tärkeää varustetta: vesisäiliö ja satelliittilautasantenni.

Yhden majan edessä muslimiperheen äiti Ammina pitelee sylissään veljensä poikaa Ahmedia. Perheen isä Hussein ja tyttäret Warada, 8, Rowa, 9 ja Farah, 4, järjestelevät vähiä tavaroitaan. Perhe on elänyt viinitarhaan rakennetussa leirissä neljä vuotta. Nuorin tytär on syntynyt heidän siellä asuessaan.

Lapset osallistuvat kolmena päivänä viikossa paikallisen baptistiseurakunnan pyhäkouluun. Oppaana toimineen Nazihin mukaan 200–300 jäsenen seurakunta avustaa 12 000 pakolaista, niin kristittyjä kuin muslimeja.

Paperittomille pakolaisille on tarjolla vain tilapäistöitä. Siitäkin Ammina on kiitollinen, sillä he maksavat asumuksestaan ja vedestä. Hänen kahden nuoremman veljensä Basharin, 19, ja Brahimin, 18, suurin toive on päästä palaamaan Aleppoon.

Televisio tuo ajanvietettä

Pakolaisleireillä katsotaan paljon satelliittitelevisiota. Televisio välittää uutisia kotimaasta, mutta antaa myös ajanvietettä ja vie hetkeksi ajatukset leirin ulkopuolelle.

Monet pakolaiset katsovat myös SAT-7:n kristillisiä ohjelmia. Lastenkanava SAT-7 Kidsin arabiankielinen kouluohjelma opettaa pakolaislapsille arabiaa, englantia ja matematiikkaa. Nyt SAT-7 on päättänyt perustaa uuden, pelkästään opetusohjelmia lähettävän kanavan. Työnimeltään SAT-7 Education -kanava aloittaa toimintansa mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana.

Juha Auvinen

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku