skip to Main Content
Shoma Haazeriid? Oletteko Valmiita?
Kameraoperaattorin tehtävänä, kuten Joanna Rantamäenkin harjoittelijana, on viedä kamera oikeaan paikkaan, jotta linssin läpi näkyy ohjaajan haluama kuvakulma. Kuva: Petteri Rantamäki.

Shoma haazeriid? Oletteko valmiita?

Näin kysyy Sansan tuottaja-ohjaaja Mikael Tunér ennen jokaisen jakson kuvauksen aloittamista baptistipappi Mohammedilta ja katolilaiselta papilta Dominicilta. Tässä farsinkielisessä tv-sarjassa papit keskustelevat harhaopeista ja siitä, miten ne voi tunnistaa.

Olen Joanna Rantamäki, 24-vuotias sosionomi Keravalta. Puolisoni Petteri Rantamäen kanssa olemme Sansan ulkomaantyön kandidaatteja. Koemme, että lähetystyö on kutsumme.

Viime aikoina olen osallistunut Sansan kustantamien SAT-7 Parsin ohjelmien kuvauksiin ja ollut Keravalla medialähetysjärjestö IRR-TV:ssä monipuolisessa työharjoittelussa.

Harjoittelemassa tv-ohjelman tekoa

Mukana tehokkaissa Mikael Tunérin ohjaamissa kuvauksissa oli puolisonikin. Meillä oli kahden viikon aikana mielenkiintoisia tehtäviä. Toimimme muun muassa kameraoperaattoreina, joiden tehtävänä on viedä kamera oikeaan paikkaan, jotta linssin läpi näkyy ohjaajan haluama kuva. Ohjaaja kertoo kuvakulmat mikrofonillisten kuulokkeiden välityksellä.

Tutustuimme viikkojen aikana myös ohjaamoon, joka sijaitsi pakettiautossa. Vaihdoimme siellä kuvakulmia lähetykseen. Tunérin pitää ohjaamossa yhtä aikaa miettiä huolellisesti kuvakulmat ja kertoa ne kameramiehille. Lisäksi hän kuuntelee tarkasti ohjelman kulkua, jotta tietää, mitä näyttää katsojille. Hän varmistaa, että juontajat pysyvät sovitussa ohjelma-ajassa.

Petteri kuvasi myös mainosmateriaalia ohjelmatuotannosta. Minä pääsin teknisten tehtävien lisäksi meikkaamaan ja puvustamaan. Meikkaajan tärkein tehtävä on varmistaa, ettei kuvattavien iho kiillä. Meikkaajalle kuuluu usein hiusten laittokin ja sen varmistaminen, etteivät yksittäiset hiushaituvat pilkota ruudussa. Avustin myös puvustuksessa. Uutta minulle oli, miten yhdistellä kravatteja, puvuntakkeja ja kauluspaitoja keskenään.

Pappien kanssa tavaratalossa ja Tuomiokirkossa

Veimme papit ostoksille. Keravalaisesta tavaratalosta tarttui mukaan muun muassa mustikkakeitto, sinappi ja savulohi. Ihmetystä vieraissa herätti kaupan suuri ja laaja valikoima. Ostoskorit täyttyivät suomalaisista herkuista, ja miehet lähtivät kaupasta hymyssä suin. Ruokapuoli hoidettuna oli hyvä lähteä tutustumaan Helsingin kauniiseen Tuomiokirkkoon ja sitten illalliselle!

Jouhevasti alkanut mediavuosi tulee jatkumaan kieliopintojen, mielenkiintoisten elokuvatuotannon opintojen ja monipuolisen käytännön harjoittelun kera! Välillä olen mukana myös Petterin lyhytvideokoulutuksissa, jonka yksittäiset ryhmät tai seurakunnat voivat tilata omiin tarpeisiinsa räätälöityinä.

Joanna Rantamäki

Teksti on julkaistu maaliskuun Lähde-lehdessä 2/2018.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku