skip to Main Content
Some On Nuorille Keino Pitää Yhteyttä Ja Saada Näkyvyyttä
92 prosenttia nuorista käyttää sosiaalista mediaa älypuhelimella, eniten iltaisin. Kuva: Juuli Jokinen.

Some on nuorille keino pitää yhteyttä ja saada näkyvyyttä

Mobiililaitteiden lisääntymisen myötä myös sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti, etenkin nuorilla. Älypuhelimet ovat korvanneet tietokoneet. Vuonna 2015 nuorista 92 prosenttia käytti sosiaalista mediaa älypuhelimella, mikä onkin hyvin loogista sen kulkiessa aina mukana.

Nuoret ovat mediankäyttäjinä melko yhtenäinen joukko. Kolmea suosituinta sovellusta YouTubea, WhatsAppia sekä Facebookia käyttää jopa 86 prosenttia nuorista.

Suurin käyttö sijoittuu kello 18–21 aikaan. Se ei ole mikään ihme, sillä nuorten mediankäyttö painottuu muiden tuottaman ja jakaman sisällön lukemiseen ja tykkäämiseen sekä reaaliaikaiseen yhteydenpitoon. Se on tietysti helpompaa kavereiden ollessa linjoilla samaan aikaan.

Sosiaalisen median käyttäjinä nuoret ovat taitavia. Monille sosiaalinen media on oiva väline haalia lisää sosiaalista statusta sekä saada näkyvyyttä. Omia julkaisuja mietitään huolella, ja niihin käytetään aikaa muilta saatavan hyväksynnän vuoksi.

Runsas käyttö koostuu lyhyistä jaksoista

Kun mietitään nuorten median käyttöä aikuisten näkökulmasta, ensimmäinen mieleen tuleva asia lienee älypuhelinten jatkuva käyttö. Enää ei avata tietokonetta kerran päivässä ja selata Facebook-uutisvirtaa läpi, sillä puhelimen kulkiessa jatkuvasti mukana siihen tartutaan aina tilaisuuden tullen.

Jopa monen kymmenen tunnin viikoittaiset käyttömäärät koostuvat pääosin muutaman minuutin jaksoista. Sen takia etenkin sosiaalisen median parissa käytettyä aikaa onkin hankala arvioida.

Onnistuuko täysillä eläminen puhelin kourassa?

Välillä rupeaa väkisinkin miettimään, että jääkö jostain paitsi, kun käyttää puhelinta tai tietokonetta useita tunteja päivässä. Onnistuuko täysillä eläminen puhelin kourassa? Paikkaako puhelin vain tyhjiä hetkiä, sillä mukavia asioita tehdessä se saattaa unohtua helposti moneksi tunniksi?

Kesä ja monilla jo alkanut kesäloma on hyvää aikaa tehdä asioita ja nauttia elämästä sekä myös miettiä omaa mediankäyttöä. Kannattaisi kenties harkita puhelimen laskemista kädestä, vaikka vähän pidemmäksikin aikaa, ja nauttia kesästä, joka ei kestä turhan pitkään.

Juuli Jokinen

Kirjoittaja on 15-vuotias Sansan kesätyöntekijä.

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku