skip to Main Content
Sansan Veiviradio Pysäytti Messuvieraat
Itsekin Sansan vapaaehtoinen Kati Lücke kertoi messuilla medialähetyksen vapaaehtoistehtävistä. Kuva: Liisa Heinänen.

Sansan veiviradio pysäytti messuvieraat

Veiviradio, ai mikä se on? Miten sitä käytetään? Moni Vapaaehtoistoiminnan messujen tungoksessa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla kierrellyt pysähtyi Sansan pöydän ääreen tutkimaan kammella veivaamalla ladattavaa matkaradiota. Radion hyvä äänenlaatu yllätti.

– Tuolle olisi käyttöä, radiota tutkineet totesivat ja kiinnostuivat tietovisasta, johon osallistumalla oli mahdollisuus voittaa radio omakseen.

Sansa oli nyt neljättä kertaa mukana lauantaina 3. joulukuuta pidetyillä messuilla. Sansan verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko kuuluu myös messujen suunnittelutyöryhmään. Messuilla vapaaehtoistyön mahdollisuuksia esitteli 78 näytteilleasettajaa. Mukana olivat muun muassa Suomen Migreeniyhdistys, Opaskoirayhdistys, Kansallismuseo ja Pyöräliitto.

Vastapainoa työlle

– Haluamme olla mukana tarjoamassa paikkaa palvella medialähetystyössä. Messuilla käy väkeä, jota emme ehkä muuten tavoittaisi. Mukana on paljon eri järjestöjä laidasta laitaan. Koen, että yhteistyössä on voimaa, Mervi Viuhko sanoo.

Hän kertoo itsekin tekevänsä vapaaehtoistyötä.

­– Se tuo vastapainoa työlle ja mielekkyyttä elämään. Olen pitkälti valinnut omat vapaaehtoistehtäväni niin, että voin samalla tehdä vaikuttamistyötä.

Moni messuvieras kertoi silmäilevänsä Sansan nimeä ensimmäistä kertaa.

– Mitä medialähetystyö on, kyseltiin.

Joku pysähtyi kysymään mahdollisuudesta lähteä määräaikaiseen vapaaehtoistyöhön ulkomaille.

Espoolaiset Anni ja Esa Katajisto kiittivät tyttöjen ja naisten hyväksi tehtävää työtä. Medialähetyksessä apuna voidaan käyttää naisille suunnattuja televisio- ja radio-ohjelmia.

Pienet toimijat esiin

– Haluamme auttaa ihmisiä löytämään itselleen sopivia, omannäköisiä vapaaehtoistehtäviä. Internetistäkin löytyy paljon tietoa, mutta monet pienet toimijat saattavat jäädä huomaamatta. Messuilla voi kohdata kasvokkain, sanoo järjestöassistentti Marjo Salmela vapaaehtoistoimintaa edistävästä Kansalaisareenasta, joka toimii messujen taustajärjestönä.

Hän muistuttaa, että vapaaehtoistyö on myös kansantaloudellisesti tärkeää.

– Nyrkkisäännön mukaan vapaaehtoistyöhön käytetty euro tuottaa yhteiskunnalle kuusi euroa. Jopa henkiä pelastetaan.

Räätälöidään sopiva

Joskus kysellään, missä menee vapaaehtoistyön ja palkkatyön raja, ja vievätkö vapaaehtoiset työpaikkoja korvaamalla ammattityötä. Messuilla mukana ollut Helsingin Diakonissalaitos tarjoaa sekä vapaaehtoistehtäviä että kouluttaa diakoniatyöntekijöitä.

– Vapaaehtoinen ei korvaa ammattilaista. Vapaaehtoiseksi haluavalle räätälöidään hänelle sopiva tehtävä hänen toiveittensa mukaan. Kun tehtävä on rajattu, siihen valmennetaan. Haluamme tukea vapaaehtoista pitämällä häneen yhteyttä, sanoo yhteisötyöntekijä Maiju Pitkänen.

Liisa Heinänen

Pin It on Pinterest

Back To Top
Haku