Toivoa naisille -työ Indonesiassa
Trooppisista lomakohteistaan, kuten Balin saaresta, tunnettu Indonesia on kielellisesti ja kulttuurillisesti moninainen, mutta sekä naisten että kristittyjen asemassa on vielä parannettavaa. Indonesia on edelleen patriarkaalinen yhteiskunta, jossa naisen asema yhteiskunnassa on heikko. Alueellista vaihtelua on paljon: toisaalla eri uskontojen palvontapaikat sijaitsevat näkyvästi vierekkäin samalla kadulla, ja toisaalla ääri-islamistiset ryhmät kohdistavat kristittyihin ja kirkkoihin jatkuvasti pahenevaa vainoa ja painostusta. Kristittyjen vainojen tilannetta seuraavassa World Watch List -julkaisussa Indonesian vainoindeksi on noussut viime vuosien aikana.
Toivoa naisille -työ vastaa indonesialaisten naisten tarpeisiin tuottamalla indonesian ja jaavan kielillä radio-ohjelmia, joiden kuuluvuus kattaa koko hajanaisen saarivaltion paikallisten radioasemien kautta. Vuonna 2021 yhteistyötä tehtiin 80:n paikallisaseman kanssa. Puolituntiset ohjelmat jakautuvat kahteen osaan: arkitiedon jakamiseen, joka auttaa naisia esimerkiksi perhe- tai työelämässä, sekä hengelliseen osuuteen, jossa kerrotaan Jeesuksen näyttämästä esimerkistä ja syvennytään sitä kautta erilaisiin mielipiteisiin ja asenteisiin.
Ohjelmat saavat tuhansia palautteita, joista suurin osa sisältää kiitosta ja rukouspyyntöjä. Osa kuulijoista kertoo kuuntelevansa ohjelmasta vain arkiset neuvot ja osaa kiinnostaa pelkkä hengellinen osuus, mutta monet kertovat tarvitsevansa yhtä lailla molempia ohjelmaosuuksia. Eri puolella Indonesiaa työskentelee kuuntelijakoordinaattoreita, jotka keräävät palautteita, järjestävät alueellisia tapaamisia kuulijoille, kontaktoivat heitä esimerkiksi WhatsAppissa ja vierailevat paikallisissa pienryhmissä.
Palautetta lähettäneistä arviolta kolmasosa on miehiä ja loput naisia. Arkielämän tieto, kuten terveystieto, sekä hengellinen rohkaisu on tietenkin hyödyllistä kenelle tahansa. Suosituimpia aiheita ovat olleet esimerkiksi perheeseen ja rakkauteen liittyvät teemat, kuten talousasiat ja ristiriitatilanteet, sekä toisaalta terveystieto, kuten osteoporoosista tai keuhkosairauksista kertominen.
Ohjelmien käsikirjoittaja Susilowati Makitan kiteyttää radiotyön tavoitteet seuraavasti:
”Tavoitteemme on, että naiset saavat tarpeellista tietoa voidakseen toimia omalla paikallaan yhteiskunnassa. Syvin tavoitteemme on, että naiset löytävät elävän uskon, kasvavat siinä ja toimivat Jumalan työvälineinä omalla paikallaan”.