Kiina

Kiina on suuri kaikilla mittareilla: väkimäärä, talous, teollisuus sekä maailman puhutuin äidinkieli mandariinikiina. Sekä uskonnonharjoitus että ateismi ovat maassa nykyään tavallista. Myös kristinusko kasvaa Kiinassa, sillä siinä missä uskonnollinen valvonta tiukentuu, kristillistä mediaa tuottavat kanavat ruuhkautuvat entisestään.

“Kiinalaisen uuden vuoden aikaan kävin sukuloimassa. Sain tilaisuuden kertoa siellä evankeliumin totuutta perheenjäsenille. Lisäksi näytin nuorille Pelastuksen äänen kotisivut.”
– Kiinalainen kuuntelija

Kristinusko kasvaa myös mobiilisti

Sanoma rakastavasta Jumalasta leviää Kiinassa jatkuvasti ja aiheuttaa uusia haasteita. Kiinan kristittyjen määrän arvellaan kasvavan noin miljoonalla joka vuosi. Uusia seurakuntia syntyy viikoittain, eikä koulutettuja pappeja ja päteviä raamatunopettajia riitä kaikkialle. Viranomaiset kiristävät uskonnollisen toiminnan valvontaa ja sulkevat kristillistä sisältöä tarjoavia media-alustoja. Kumppaneidemme yhä toiminnassa olevat kanavat ruuhkautuvat suurista latausmääristä. 

Sansa on ollut mukana mandariinikiinankielisessä radiotyössä jo vuodesta 1974. Tällä hetkellä tuemme etäraamattukoulua, joka tarjoaa raamattu- ja teologista opetusta. Etäkoulutus pyrkii vastaamaan kasvavan kirkon tarpeeseen saada laadukasta opetusta uskonasioista. Lisäksi tuemme nuortenohjelmaa nimeltä Avoimin silmin sekä uskoa syventävää työtä ja evankeliointia sosiaalisessa mediassa ja mobiilisovelluksissa.

Kuuntelin ennen radiosta, nyt netistä

“Olen 26-vuotias ja ollut kristitty neljä vuotta. Kuuntelin ennen ohjelmianne joka ilta radiosta, mutta nyt kuuntelen netistä. On hienoa, kun voin kuunnella monta ohjelmaa peräkkäin. Avoimin silmin -ohjelma on minulle tärkeä. Ymmärrän uskoani paremmin sen avulla. Pidän blogiosiosta, jossa on ihmisten henkilökohtaisia kertomuksia. Kiitos kirjeestänne, se vahvisti uskoani…”

Tiesitkö?

  • Kiinassa moni harjoittaa jotakin uskontoa, toiset palvovat esi-isiä tai ovat ateisteja. Virallisesti Kiina edistää kungfutselaisuutta, jota mainostetaan elämänmittaisen oppimisen, kunniallisuuden ja humaaniuden aatteena.
  • Kiinalainen kirjoitus on ainoa jäljelläoleva piktograafinen kirjoitusasu, jossa kirjainmerkit pohjautuvat suurelta osin visuaaliseen symbolismiin.
  • Kiinasta löytyy äärimmäisen erilaisia asumisen muotoja. Maassa on noin 20 kaupunkia, joiden asukasluku on yli 10 miljoonaa. Toisaalta taas 35 miljoonaa kiinalaista asuu luolissa; heitä on erityisesti Pohjois-Kiinassa.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoKiina
Väkiluku1413 milj (2021, Wikipedia)
Kaupunkilaisia61.9 %(DataReportal)
Viralliset kieletkiina
Lukutaito95 % (WRDB)
Uskonnotagnostismi 31.8%, kansanuskonnot 30.8 %, buddhalaisuus 16.6 %, kristinusko 7.4 %, ateismi 6.8 %, etniset uskonnot 4.2 %, islam 1.8 % (WRDB)
Vainoindeksi10. pahin (OpenDoors)
Mediatmobiiliyhteys 111.8 %, internet käyttäjiä 65.2 % (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellamandariinikiina
Sansan yhteistyökumppaniFEBC, VOS
Sansan työtä alueellavuodesta 1974

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/kiina

Maanosan muut työalueet

Arabiankielinen alue (SAT-7) | Indonesia | Intia | Iran | Japani | Kambodža | Keski-Aasia| Kiina | Mongolia | Thaimaa | Turkki | Venäjä |

Paluu karttaan

#Kiina, #Aasia

Tarinoita Kiinasta

Olen sokea veli, ja minusta tuli kristitty kymmenen vuotta sitten. Sokeiden ystävieni joukossa on monia, jotka ovat kuulleet radiosta evankeliumin ja löytäneet Kristuksen. Ennen kuuntelimme ohjelmianne radiosta, mutta nykyään voimme kuunnella kännykällä, ja äänenlaatu on paljon parempi. Kiitän teitä vilpittömästi tästä palvelusta.

Kiinankielinen kuuntelijapalaute (FEBC)

Avioliitossani ei koskaan ollut kovin autuasta. Päivät täyttyivät kinastelusta, ja olimme jo avioeron partaalla. Uskoni oli hyvin haurasta, enkä tiennyt, missä Jeesus on tai rakastaako hän meitä kaikkia. Muutama kuukausi sitten aloin kuunnella ohjelmianne tätini suosituksesta, ja vasta ne saivat elämäni muuttumaan radikaalisti. Jeesus on kääntänyt elämäni ympäri ja täyttänyt minut ilolla. Minussa tapahtuneen muutoksen myötä koko perheeni elämä on nyt onnellista.

Kiinankielisen ohjelman kuuntelija (Voice of Salvation)

Kun sain viimeisen kurssin suoritettua, olin innoissani ja kiitollinen. Kun katson taaksepäin näitä neljää vuotta kiinankielisessä etäraamattukoulussa, alkaen opiskelijaksi ilmoittautumisesta siihen asti, että sain kaikki kurssit suoritettua, minulla oli paljon kamppailua ja vaikeuksia. Mutta samalla koin runsasta Jumalan armoa. Silloin kun minulla oli vaikeaa, Hän antoi voimia. Kun olin hämmentynyt, Hän ohjasi minua niin, että ymmärsin Hänen tahtonsa. Aluksi toivoin oppivani ainoastaan teologiaa, mutta lopulta Jumala kutsui minua kokoaikaiseen työhönsä. Valmistuttuani etäraamattukoulusta sain kirkossa vihkimyksen ja minut lähetettiin lähetystyöhön.

Koulun johtaja sanoo valmistuneille usein: ”Valmistuminen ei ole loppu vaan uusi alku.” Kyllä, minäkin aloitan uuden lehden työssäni. Kiitos siitä etäraamattukoululle, josta sain perusteellista teologista opetusta ja varustusta. Ilman näitä opintoja elämäni ei olisi muuttunut enkä voisi palvella Jumalaa vaikuttavasti.

Kiinankielisen opiskelijan palaute Brasiliasta (TWR)

Ennen kun aloin kuunnella ohjelmianne, olin lievästi masentunut. Nyt olen nähnyt muutosta elämässäni. Muutaman kuukauden kuuntelemisen jälkeen ahdistus ja levottomuus ovat vähentyneet ja rakkauteni Jumalaa kohtaan on palavampaa. Ohjelmanne auttavat minua oppimaan lisää kristinuskosta ja kasvamaan siinä. Arvostan kovasti sitä, mitä pastorinne ja työntekijänne tekevät. Tehköön Jumala suuria tekoja radiokanavanne kautta!

Kiinankielisen ohjelman kuuntelija (FEBC)

Rakas Tien Tien, tykkään kuunnella ohjelmaasi Avoimin silmin. Ohjelma on minulle todella hyödyllinen. Kiitos kovasta aherruksestasi. Olen pitänyt huolta vammaisesta äidistäni melkein kahdeksan vuoden ajan. Tykkään kuunnella kaikkea Jumalaan liittyvää, kuten pitkiä todistuksia. Olen uskonut Jumalaan melkein kymmenen vuotta. Minun pitäisi sanoa, että Jumala opasti minut uskomaan Häneen.

Kuuntelija Taiwanilta (Voice of Salvation)

Sairastuin polioon jo lapsena. Jalkani eivät toimi kunnolla, ja joudun liikkumaan ulkona pyörätuolilla ja kotona keppien avustuksella. Olen kuunnellut ohjelmianne nyt vajaan vuoden, ja ohjelmien sydämellinen sisältö on koskettanut minua syvästi. Ohjelmia kuunnellessani luonteeni on kuin vaivihkaa alkanut muuttua. Ahdistus on vaihtumassa levollisuuteen ja ärtyneisyys kiitollisuuteen.

Kiinankielisen ohjelman kuuntelija (FEBC)

Asun syrjäisellä vuoristoseudulla ja kuuntelemme usein syödessä kiinankielisiä opetusohjelmia mobiilisovelluksella. Monet kyläläiset ovat lähes lukutaidottomia ja monella näkökin alkaa heiketä. Siksi sovelluksenne on meille todella tärkeä.

Palaute Kiinasta (VOS)
Sisar Tien Tien, kuinka voitte? Olen kuunnellut Avoimin silmin -ohjelmaa yli puoli vuotta. Joskus kun heräsin keskellä yötä enkä saanut unta, kuuntelin tätä ohjelmaa. Pidän optimistisesta asenteestanne. Ennen kuin opin tuntemaan Jeesuksen, otin avioeron perheväkivallan vuoksi ja tunsin olevani velassa Herralle. En haluaisi olla yksin. Olen todella yksinäinen ja kaipaan perheen tuomaa lämpöä. Lapseni ovat aikuisia ja töissä muualla. Rukoilkaa tulevaisuuteni puolesta ja että löytäisin kumppanin. Kiitos.
Palaute Kiinasta
Olin ennen maani pääuskonnon kiihkeä kannattaja. Osallistuin jopa mielenosoituksiin vakaumukseni vuoksi ja lopulta minut lähetettiin vankilaan kahdeksi vuodeksi. Vankilassa olin yksinäinen, eivätkä uskonnolliset johtajat koskaan käyneet katsomassa minua. Kuitenkin nämä samat ihmiset olivat saaneet minut osallistumaan mielenosoituksiin. Vapauduttuani jäin tyhjän päälle, sillä kyläkomitea oli antanut peltoni muille. Olin kuulemma ollut liian pitkään poissa. Olin maanviljelijä, joten kuinka selviäisin? Pari kuukautta sitten sain eräältä mieheltä radion. Hän on kristitty ja huolehti minusta muutenkin. En ymmärtänyt, miksi hän teki näin. Aloin kuunnella TWR:n ohjelmia ja löysin vastauksen. Jos joku uskoo Jeesukseen, hän kykenee rakastamaan ja auttamaan ventovieraitakin. Uskon nyt itsekin Jumalaan ja haluan kertoa hyviä uutisia eteenpäin. Kiitos TWR!
Palaute Kiinasta

Vaikuta

Lahjasi muuttaa maailmaa

Lahjoita kohteeseen