Eritrea

Eritrea on yksi Saharan eteläpuolisen Afrikan maista, joissa islam ja kristinusko kohtaavat. Vaikka eritrealaisista on kristittyjä lähes puolet, maa on Jeesuksen seuraajille yksi maailman vaarallisimmista.  

”Meidän kulttuurissamme vanhemmat valitsevat nuorilleen aviopuolisot. Erityisesti meillä naisilla ei ole ollut mahdollisuutta valita aviomiestä. Ohjelmienne kautta olen kuitenkin ymmärtänyt, että voisinkin valita puolison itse. Vanhempani vastustivat tätä aluksi. Sain heidätkin kuuntelemaan ohjelmia, ja lopulta he suostuivat. Olin todella iloinen.”
– Nuori naiskuuntelija Eritreasta

Toivoa tulevaisuuteen keskellä diktatuuria

Eritrean kristityt kohtaavat sekä väkivaltaa että painostusta, mutta ei elämä ole helppoa muillekaan. Eritrea on yksi maailman köyhimmistä maista ja erittäin sulkeutunut. Se on diktatuuri ilman perustuslakia, oikeusjärjestelmää ja vapaata mediaa.

Sansa tukee maassa tigrinjankielisiä, nuorille ja perheille suunnattuja radio-ohjelmia. Ne rohkaisevat ahtaalla eläviä kristittyjä, mutta kutsuvat myös toisin uskovia tutustumaan Jeesukseen. Monet nuoret haaveilevat muutosta Eurooppaan tai Amerikkaan. Nuortenohjelmat luovat tulevaisuuden toivoa ja kannustavat elämässä eteenpäin vaikeista oloista huolimatta. 

Radio-ohjelmat antavat myös arkielämän kannalta tärkeää tietoa. Esimerkiksi tyttöjen ympärileikkaus on Eritreassa yhä yleistä, ja ohjelmissa kampanjoidaan sitä vastaan. 

Tiesitkö?

  • Kadulla kerjääminen on Eritreassa sosiaalisesti paheksuttua. Ero on suuri verrattuna muihin Afrikan maihin ja myös islaminuskoisiin maihin, sillä muslimeilla on lähes velvollisuus antaa almuja.
  • Maan pääkaupungissa Asmarassa näkyy edelleen monia viitteitä italialaiseen kulttuuriin, koska Italia piti sitä siirtomaanaan ennen ensimmäistä maailmansotaa.
  • Eritrea oli vuosina 100−940 osa Aksumin kuningaskuntaa, jonka alueella israelilaisten liitonarkun on huhuttu sijaitsevan.

Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoEritrea
Väkiluku5.2 milj (2015, Wikipedia)
Kaupunkilaisia41.4% (WRDB)
Viralliset kieletei virallista kieltä, mutta laajimmin puhutut: tigrinja, tigre, kunama, bilen, saho ja afar
Lukutaito65% (WRDB)
Uskonnotmuslimeja 51.4%, kristittyjä 47%, agnostikkoja 1.1% (WRDB)
Vainoindeksi6. pahin (OpenDoors)
Mediatmobiiliyhteydessä 21.5%, internetin käyttäjiä 6.9% (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellatigrinja, afar
Sansan yhteistyökumppaniTWR ja ELCE-CS (Evangelical Lutheran Church of Eritrea
Sansan työtä alueellavuodesta xxxx

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/afrikka

Maanosan muut työalueet

Eritrea | Etiopia Kamerun Pohjois-Afrikka (SAT-7) 

Paluu karttaan

#Eritrea, #Afrikka

Tarinoita Afrikasta

Olen yksi monista, jotka hyötyvät radio-ohjelmistanne. Löytäessäni uskon tiesin, että Jumalan Sanan opiskeleminen säännöllisesti on tärkeää. Nämä naisten radio-ohjelmat ovat olleet isossa roolissa hengellisessä kasvussani ja olen saanut oppia syvällisesti Raamatun perusasioita. Uskon ohjelmien olevan siunauksena myös monille muille. Kunnia Jumalalle ja kiitos teille!

Radiokuuntelija Eritreasta (Eritrean luterilainen kirkko)
Haluan kiittää lauantai-iltaisin kuultavasta lastenohjelmasta. Vasta äskettäin löysin ohjelman ja olen harmitellut, etten ole aikaisemmin sitä huomannut. Kerroin ohjelmasta heti lapsilleni, jotka ovat nyt sen säännöllisiä kuulijoita. Ainoa ongelma on ohjelman pituus; teidän täytyy pidentää sitä näinä vaikeina korona-aikoina.
Palaute Etiopiasta
Olen kuunnellut afarinkielisiä ohjelmia kahden vuoden ajan. Ajattelin ensin, että kristityt yrittävät huijata afareja käyttämällä meidän kieltämme. Aluksi jokaisen ohjelman aikana kirosin puhujaa. Vähitellen ymmärsin, että puhujan opetukset olivat tosia ja luotettavia. Olin epäillyt Raamatun opetuksia, mutta tajusin, että ne ovat luotettavampia kuin meidän koraanimme. Mitä enemmän kuuntelin, sitä enemmän ymmärsin, että omassa kirjassamme on valheita. Nyt olen antanut koko elämäni Jeesukselle, Messiaalle. En kuitenkaan voi kertoa ihmisille avoimesti, että olen kristitty. Käyn moskeijassa ikään kuin olisin edelleen muslimi, mutta rukoilen siellä Jeesusta. Ystävätkin ovat alkanet sanoa, että puhun nykyisin niin kuin kristitty.
Palaute Etiopiasta
Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.
Palaute Etiopiasta
En osaa ilmaista sitä iloa, jota tunnen, aina kun kuuntelen fulfuldenkielisiä ohjelmianne. Ne opettavat minulle paljon. Ohjelmista ei ole apua ainoastaan meille fulaneille, vaan myös kaikille muille, jotka puhuvat kieltämme. Ohjelmilla on paljon kuuntelijoita. Teen kaikkeni, jotta olisin kuulolla, kun ohjelma alkaa. En halua tulla silloin häirityksi.
Palaute Afrikasta
On tämä ihmeellistä! En voi töitteni takia katsoa montaakaan suoraa televisio-ohjelmaa, Mutta onneksi voin katsoa SAT-7 Arabicin ohjelmia jälkikäteen YouTubesta. Kiitos, että mahdollistatte tämän, koen sen Jumalan armoksi. Siunausta teille!
Palaute Egyptistä
Kuuntelen aina afarinkieliset ohjelmanne. Minulla on silti kysymys: kuka Jeesus on? Onko hän todella Jumalan Poika? Haluaisin puhua jonkun ihmisen kanssa, jolla on rohkeutta kertoa minulle, kuka Jeesus on.
Palaute Etiopiasta (afar)
Elämämme oli rauhallista ja onnellista siihen asti, kun perheemme joutui tulvien johdosta evakuoitumaan Etiopian somalialueelta Oromian alueelle. Täällä asumme valtavan ihmismassan keskellä muoviteltoissa, joita valtio ja paikalliset asukkaat ovat antaneet. En ollut kuullut radioasemastanne aiemmin. Eräs kristitty mies, jonka tapasin täällä leirillä, kutsui minut kuuntelemaan ohjelmaa. Se oli afaan-oramon kielellä, joka on äidinkieleni. Olin todella iloinen kuullessani sitä outoa uskonnollista ohjelmaa. Olen kyllä muslimi, mutta en huomannut ohjelmassa mitään väärää. Minusta teillä on ainutlaatuinen asema, joka lähettää uskonnollisia, naisten- ja terveysohjelmia. Kaikki ohjelmat olivat mielenkiintoisia, rohkaisevia, lohduttavia ja opettavia. Minusta tuli ohjelmienne säännöllinen kuuntelija.
Palaute Etiopiasta (oromo)
Nimeni on Ahmed ja asun Länsi-Harergessa. Taustaltani olen muslimi, ja siksi olin kuullut, että Jeesus on profeetta. Vasta kun aloin kuunnella evankelioivaa ohjelmaanne säännöllisesti, aloin tutkia sitä ”kuka Jeesus on”. Sain kuulla eräältä kristityltä, että Jeesus on Messias ja Jumalan Poika. Vaikka olenkin muslimi, haluan todella kovasti oppia lisää Jeesuksesta. Haluan rohkaista teitä jatkamaan näiden hienojen ohjelmien tekemistä
Palaute Etiopiasta

Lahjoita medialähetystyöhön Afrikassa

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen