Eritrea

Eritrea on yksi Saharan eteläpuolisen Afrikan maista, joissa islam ja kristinusko kohtaavat. Vaikka eritrealaisista on kristittyjä lähes puolet, maa on Jeesuksen seuraajille yksi maailman vaarallisimmista.  

“Meidän kulttuurissamme vanhemmat valitsevat nuorilleen aviopuolisot. Erityisesti meillä naisilla ei ole ollut mahdollisuutta valita aviomiestä. Ohjelmienne kautta olen kuitenkin ymmärtänyt, että voisinkin valita puolison itse. Vanhempani vastustivat tätä aluksi. Sain heidätkin kuuntelemaan ohjelmia, ja lopulta he suostuivat. Olin todella iloinen.”
– Nuori naiskuuntelija Eritreasta

Toivoa tulevaisuuteen keskellä diktatuuria

Eritrean kristityt kohtaavat sekä väkivaltaa että painostusta, mutta ei elämä ole helppoa muillekaan. Eritrea on yksi maailman köyhimmistä maista ja erittäin sulkeutunut. Se on diktatuuri ilman perustuslakia, oikeusjärjestelmää ja vapaata mediaa.

Sansa tukee maassa tigrinjankielisiä, nuorille ja perheille suunnattuja radio-ohjelmia. Ne rohkaisevat ahtaalla eläviä kristittyjä, mutta kutsuvat myös toisin uskovia tutustumaan Jeesukseen. Monet nuoret haaveilevat muutosta Eurooppaan tai Amerikkaan. Nuortenohjelmat luovat tulevaisuuden toivoa ja kannustavat elämässä eteenpäin vaikeista oloista huolimatta. 

Radio-ohjelmat antavat myös arkielämän kannalta tärkeää tietoa. Esimerkiksi tyttöjen ympärileikkaus on Eritreassa yhä yleistä, ja ohjelmissa kampanjoidaan sitä vastaan. 

Tiesitkö?

  • Kadulla kerjääminen on Eritreassa sosiaalisesti paheksuttua. Ero on suuri verrattuna muihin Afrikan maihin ja myös islaminuskoisiin maihin, sillä muslimeilla on lähes velvollisuus antaa almuja.
  • Maan pääkaupungissa Asmarassa näkyy edelleen monia viitteitä italialaiseen kulttuuriin, koska Italia piti sitä siirtomaanaan ennen ensimmäistä maailmansotaa.
  • Eritrea oli vuosina 100−940 osa Aksumin kuningaskuntaa, jonka alueella israelilaisten liitonarkun on huhuttu sijaitsevan.

Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoEritrea
Väkiluku3,6-6,7 milj (2023, Wikipedia)
Kaupunkilaisia41.3% (WRDB 2020)
Viralliset kieletei virallista kieltä, mutta laajimmin puhutut: tigrinja, tigre, kunama, bilen, saho ja afar
Lukutaito77% (WorldBank 2018)
Uskonnotmuslimeja 53.7%, kristittyjä 44.2%, agnostikkoja 1.2% (WRDB 2020)
Vainoindeksi4. pahin (OpenDoors 2024)
Mediatmobiiliyhteydessä 23.5%, internetin käyttäjiä 21.7% (Datareportal 2023)
Sansan kielet alueellatigrinja, afar
Sansan yhteistyökumppaniTWR ja ELCE-CS (Evangelical Lutheran Church of Eritrea
Sansan työtä alueellavuodesta 1997

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/afrikka

Maanosan muut työalueet

Eritrea | Etiopia Kamerun Pohjois-Afrikka (SAT-7) 

Paluu karttaan

#Eritrea, #Afrikka

Tarinoita Afrikasta

Toivon todenmukaista vastausta

Minä ja perheeni pidämme oromonkielisestä kristillisestä radio-ohjelmasta, jota lähetätte vain kerran viikossa. Ohjelmasta opimme, kuka on Isa, jota te kutsutte Jeesukseksi Kristukseksi. Minulle on epäselvää Isan henkilöllisyys. Kuinka Hän voi olla Jumalan Poika, ja mikä todistaa siitä? Miksi sanotte, että Hän on Jumala? Entä mitä pyhä kolminaisuus tarkoittaa? Toivon, että saan todenmukaisen vastauksen.

Kuuntelijapalaute Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Voisitteko lahjoittaa meille radion?

Olen säännöllinen kuuntelijanne ja työskentelen tehtaassa lähellä pääkaupunkia. Kun menen yövuoroon, minulla ja työkavereillani on mahdollisuus kuunnella ohjelmaanne ennen vuoron alkamista. Mutta tällä hetkellä meitä on jo niin monta, että on vaikea kuunnella ilman toista radiota. Siksi pyydämme teitä harkitsemaan, voisitteko lahjoittaa meille yhden tai kaksi radiota.

Kuuntelijapalaute Eritreasta (Mekane Yesus -kirkko)

Olen 12-vuotias poika ja käyn viidettä luokkaa. Perheeni on kristitty. Vanhempani rohkaisevat minua kuuntelemaan amharankielistä lastenohjelmaa lauantai-iltaisin. Ohjelmat ovat koskettavia, opettavaisia ja viihdyttäviä, mutta olisi kiva, että ohjelma-aika olisi pidempi.

Kuuntelija Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Olen naimisissa, neljän tytön ja yhden pojan äiti sekä muslimi. Olen suorittanut toisen asteen opinnot. Jo lapsena olin kiinnostunut oppimaan, mihin kristityt uskovat. Eräänä päivänä tapasin ihmisen, joka kertoi minulle uudesta radio-ohjelmasta ja että se opettaa Isasta (Jeesus). Perheessäni ei ole lupa kuunnella kristillistä ohjelmaa. Yhtenä päivänä menin käymään vakavasti sairaan naapurini luona ja näin perheen kuuntelemassa uutta radio-ohjelmaa. Se oli opetusohjelma. Toisena päivänä vierailin uudelleen sairaan luona ja huomasin, että hän oli paremmassa kunnossa. Kysyin häneltä radio-ohjelmasta. Hän kertoi, että se oli kristillinen oromonkielinen ohjelma. Hän kutsui minua kuuntelemaan ohjelmaa, jos haluaisin. Lupasin, ja niin minusta tuli kuuntelija. Toiveeni oppia Isasta ja kristinuskosta on täyttynyt. Kotona kuuntelen ohjelmaa salaa, mutta en joka kerta, sillä pelkään perhettäni.

Kuuntelijapalaute Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Kuuntelen säännöllisesti radio-ohjelmiasi yhdessä ystävieni kanssa. Emme halua jättää yhtään jaksoa väliin, vaikka olemme kaikki muslimeja. Olemme oppineet niin paljon Jeesuksesta Kristuksesta, että olemme huomanneet kaikkien vastalauseittemme olevan hyödyttömiä. Nyt olemme alkaneet keskustella keskenämme kristityksi tulemisesta. Yhteisössämme on kuitenkin voimakasta kristinuskon vastustusta. Maassamme on paljon afareja ​​ja tiedämme, että kristittyjen afarien määrä kasvaa. Matkustan toisinaan Djiboutiin ja Jemeniin ja olen huomannut, että monet kuuntelevat ohjelmiasi näissä maissa. Kaksi vuotta sitten kuulin radio-ohjelmasi ensimmäistä kertaa ollessani kahvilassa joidenkin ystävien kanssa, jotka virittivät ohjelman tarkoituksella kuunneltavakseni. Olen kuunnellut ohjelmaa siitä asti.

Afarinkielisen ohjelman kuuntelija Etiopiasta

Olen yksi monista, jotka hyötyvät radio-ohjelmistanne. Löytäessäni uskon tiesin, että Jumalan Sanan opiskeleminen säännöllisesti on tärkeää. Nämä naisten radio-ohjelmat ovat olleet isossa roolissa hengellisessä kasvussani ja olen saanut oppia syvällisesti Raamatun perusasioita. Uskon ohjelmien olevan siunauksena myös monille muille. Kunnia Jumalalle ja kiitos teille!

Radiokuuntelija Eritreasta (Eritrean luterilainen kirkko)
Haluan kiittää lauantai-iltaisin kuultavasta lastenohjelmasta. Vasta äskettäin löysin ohjelman ja olen harmitellut, etten ole aikaisemmin sitä huomannut. Kerroin ohjelmasta heti lapsilleni, jotka ovat nyt sen säännöllisiä kuulijoita. Ainoa ongelma on ohjelman pituus; teidän täytyy pidentää sitä näinä vaikeina korona-aikoina.
Palaute Etiopiasta
Olen kuunnellut afarinkielisiä ohjelmia kahden vuoden ajan. Ajattelin ensin, että kristityt yrittävät huijata afareja käyttämällä meidän kieltämme. Aluksi jokaisen ohjelman aikana kirosin puhujaa. Vähitellen ymmärsin, että puhujan opetukset olivat tosia ja luotettavia. Olin epäillyt Raamatun opetuksia, mutta tajusin, että ne ovat luotettavampia kuin meidän koraanimme. Mitä enemmän kuuntelin, sitä enemmän ymmärsin, että omassa kirjassamme on valheita. Nyt olen antanut koko elämäni Jeesukselle, Messiaalle. En kuitenkaan voi kertoa ihmisille avoimesti, että olen kristitty. Käyn moskeijassa ikään kuin olisin edelleen muslimi, mutta rukoilen siellä Jeesusta. Ystävätkin ovat alkanet sanoa, että puhun nykyisin niin kuin kristitty.
Palaute Etiopiasta
Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.
Palaute Etiopiasta

Lahjoita medialähetystyöhön Afrikassa

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen