Iran

Poliittisen epävakauden, ääriuskonnollisuuden ja konfliktien keskellä kasvaa miljoonia lapsia ja nuoria ilman tulevaisuudennäkymiä. Iranin ja lähialueiden maiden väestö on ikärakenteeltaan nuorta, ja moni on vailla työtä ja elämän merkityksellisyyttä. Televisio tuo ainutlaatuisen mahdollisuuden tuoda alueelle toivoa satojen miljoonien ulottuville.

”Kolme päivää sitten käännyin Kristuksen puoleen ja pääsin osalliseksi uskosta. Rukoilkaa, että uskoni kestää. Elin pitkään pimeydessä, kunnes löysin kanavanne. Katsoessani ohjelmaanne tunsin, kuinka jotakin syttyi syvällä sisimmässäni. Nyt olen antanut tulevaisuuteni Jeesuksen käsiin.”
– Katselija Iranista

Toivon sanoma leviää haasteista huolimatta

Monella tavalla epävarman tilanteen keskellä iranilaisen on haastavaa löytää mediasta rohkaisevaa ja puhuttelevaa sisältöä arkeensa. Suurimmalla osalla perheistä on kuitenkin satelliittilautanen, vaikka sekin on kiellettyä. Televisio antaa siis mahdollisuuden nähdä oman arjen ulkopuolelle, etsiä totuutta ja myös löytää se.

Yhteistyökumppanimme, persiankielinen satelliittitelevisiokanava SAT-7 Pars tuo ihmisille toivoa ja viestiä Jumalan rakkaudesta kellon ympäri. Monipuolisen kristillisen sisällön ohella ohjelmat nostavat esiin usein vaiettuja asioita esimerkiksi naisten, vammaisten ja pakolaisten asemasta. Ohjelmia lähetetään kolmella persian sukulaiskielellä: farsiksi erityisesti iranilaisille, dariksi erityisesti afganistanilaisille ja tadžikiksi erityisesti tadžikistanilaisille. Television lisäksi ohjelmia voi katsoa netissä ja SAT-7 Plus -mobiilipalvelussa.

Sansalla on kaksi työntekijää SAT-7 Parsin tv-työssä. Projektityöntekijämme Mikael Tunér tuottaa ja ohjaa aikuisten opetusohjelmia Suomesta käsin, ja kansallinen työntekijämme Parastoo Poortaheri tuottaa ja toimittaa lastenohjelmia Kyproksella.

Uusi nimi ja uudenlainen rauha

Vaikka nimeni on Muhammed, jonka nimen sain vanhemmiltani, voitte kutsua minua Martiksi. Kiitos Jumalalle totuuden valaisemisesta minulle ja että hän johti minut yhteyteen kanssanne. Tutkin Uutta testamenttia ja muuta kirjallisuutta, jota lähetitte WhatsApp-sovelluksen kautta. Yhden kirjan lopussa oli syntisen rukous. Rukoilin sen heti, ja samassa hetkessä sydämeeni laskeutui rauha. Minulla on 7-vuotias lapsi, jolle aion ilman muuta opettaa Jumalan olemuksesta ja hänen ihmeellisistä töistään, ja pyydän, että Herra täyttäisi myös lapsen rauhallaan. – SAT-7 Pars katselija Iranista

Tiesitkö?

  • Iranissa on käytössä oma, aurinkokeskinen kalenterinsa. Uusi vuosi, zarathustralainen juhla Nowrouz, ajoittuu keväälle.
  • Iranissa peukalon nostaminen ei ole positiivinen merkki, vaan vastaa länsimaissa keskisormen näyttämistä.
  • Iranissa yliopisto-opiskelijoista suurin osa, noin kaksi kolmasosaa, on naisia.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoIran
Väkiluku83.2 milj (2019, Wikipedia)
Kaupunkilaisia75.9 %(WRDB)
Viralliset kieletfarsi
Lukutaito85 % (WRDB)
Uskonnotislam 98.6 %, kristinusko 0.69 % (WRDB)
Vainoindeksi9. huonoin (OpenDoors)
Mediatinternet käyttäjiä 70.0 % (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellatadjikki, farsi ja dari
Sansan yhteistyökumppaniSAT-7 Pars
Sansan työtä alueellavuodesta 2002

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/iran

sansa.fi/lahjoitus/afganistan

Maanosan muut työalueet

Iran | Israel | Arabimaat | Keski-Aasia | Turkki |

Paluu karttaan

#Iran, #Lähi-itä

Tarinoita Iranista

Haluaisin kysyä teiltä neuvoa meille, jotka olemme tulleet tai jotka haluamme tulla uskoon tv-kanavanne välityksellä. Afganistan ei ole turvallinen maa, ja kätemme ovat sidotut. Olen katsonut ohjelmianne kaksi vuotta ja haluan katsoa edelleen. Mutta enää emme pysty keskustelemaan kanssanne. Talibanit ovat kaapanneet vallan, ja toivomme on pirstaleina. Olen työteliäs ihminen. Haluan itse valita, mitä Jumalaa palvon, enkä vain seurata vanhempiemme jumalaa. Halusin etsiä ja löytää oikean, paremman tien, mutta nyt en voi tehdä mitään. Tapahtukoon Herran tahto, mikä ikinä se onkaan.

SAT-7 Pars -kanavan katsoja Afganistanista
Ennen en uskonut Jumalaan, mutta hiljattain minut kastettiin. Anoppini ei ole kristitty, mutta hän on aika uskonnollinen ja on tukenut minua uskoon tulossani. Katsoimme yhdessä kanavaanne, kun pyysitte meitä yhtymään rukoukseen. Hän nosti kätensä ylös ja rukoili kanssanne! Olin erittäin yllättynyt ja vaikuttunut. Teette todella hyviä ja vaikuttavia ohjelmia. Herra työskentelee paikoissa, joita emme aina näe.
Palaute Turkista
Tänään laitan syrjään pelon ja huolen siitä, että viranomaiset saavat tietää minun ottaneen teihin yhteyttä ja kertoneen, kuinka tulin tuntemaan Herran. Haluan teidän tietävän, että vaikka kirkkojen ovet on Iranissa suljettu, meistä jokainen on kirkko. Teidän viikoittaiset WhatsApp-viestinne tuovat kirkon koteihimme ja saavat meidät pois yksinäisyydestä ja eristyksestä. Olen jo pitkään halunnut kertoa tämän teille, mutta olen pelännyt ottaa teihin yhteyttä. Kun sain tänään viestinne, en tiedä miksi, mutta heitin varovaisuuden tuulen mukana pois ja päätin soittaa teille. Olen onnellinen, kun saan puhua kanssanne ja haluan kiittää teitä siitä, että palvelette meitä. Ette ehkä tiedä sitä, mutta lähettämänne viestit ovat meille erittäin tärkeitä. Ne ovat kuin viestejä taivaasta, ja haluan lausua teille kiitokseni.
Palaute Iranista
Olen 22-vuotias ja olen katsonut kanavaanne jo jonkin aikaa. Käsitykseni Jeesuksesta on muuttunut merkittävästi. Nyt tunnen olevani valmis hyväksymään Jeesuksen jumalallisena persoonana ja haluaisin seurata häntä.
Palaute Iranista
Kolme päivää sitten käännyin Kristuksen puoleen ja pääsin osalliseksi uskosta. Rukoilkaa, että uskoni kestää. Elin pitkään pimeydessä, kunnes löysin kanavanne. Katsoessani ohjelmaanne tunsin, kuinka jotakin syttyi syvällä sisimmässäni. Nyt olen antanut tulevaisuuteni Jeesuksen käsiin.
Palaute Iranista
Pääsin äskettäin pois vankilasta. Ystävystyin siellä joidenkin kristittyjen kanssa. En osaa kuvata sitä tunnetta, minkä koin, kun luin Raamattua. Olen nyt kristitty. Olisin kiitollinen, jos voisitte auttaa minua saamaan oman Raamatun!
Palaute Turkista
Löysin Jeesuksen elämääni kuukausi sitten. Kirkot ovat täällä kiinni koronapandemian vuoksi, mutta voin seurata kanavanne ohjelmia ja saada vastauksia kysymyksiini. Kiitos myös siitä, että autatte minua löytämään seurakuntayhteyden, kun tämä virustilanne helpottaa.
Palaute Turkista
Tervehdin teitä Jeesuksessa Kristuksessa ja kiitän erinomaisista ohjelmistanne SAT-7 Pars -kanavalla. Niiden kautta olen itsekin oppinut tuntemaan Jeesuksen pelastajanani. Mieheni kärsi masennuksesta ja teki itsemurhan. Olen yksin poikani kanssa, ja näinä vaikeina aikoina ainoa toivoni on Jeesuksessa. Olen lääkäri ja koronapandemian aikana minulla on aiempaa enemmän vastuuta työssäni. Olen kiitollinen, että rukoilette kanavalla puolestamme. Minulla ei ole seurakuntayhteyttä. Ohjelmanne ovat suuri apu, ne ovat selkeitä ja opettavia.
Palaute Iranista
Olimme konservatiivinen muslimiperhe. Minusta haluttiin koraaninopettaja naisille ja minut laitettiin kaikille mahdollisille kursseille. 13-vuotiaana opettaja käytti minua hyväkseen koulussa. Olin siitä hiljaa vuoden ajan, sillä opettaja kiristi minua. Sitten rohkaistuin kertomaan asian kotona. Kävi ilmi, että viidelle muulle tytölle oli käynyt samoin. Isä pysyi tukenani ja teki kaikkensa, että opettaja saataisiin vankilaan, mutta hänellä oli ystäviä korkeissa asemissa eikä syytettä nostettu. Siitä on jo vuosia. Kaksi niistä tytöistä on tehnyt itsemurhan. Minulta meni usko Jumalaan täysin. Kun kuuntelen ohjelmaanne, jokin sydämessäni sanoo, että teihin voi luottaa, mutta pelkään silti...
Palaute Turkista

Vaikuta

Lahjasi muuttaa maailmaa

Lahjoita kohteeseen