Israel

Vuosisatoja kestäneiden vainojen jälkeen juutalaiset ovat palanneet maahansa. Alue oli pääosin autiomaata, mutta kovalla työllä se on saatu kukoistamaan. Raamatussa luvattu maan hengellinen kukoistaminen on sen sijaan alkutekijöissään.

”Ashdodin asukkaat kertoivat saaneensa postitse pamfletin otsikolla “Tärkeitä uutisia”, jonka lähettivät messiaaniset juutalaiset. Paikallinen evankeliointia vastustava ortodoksijuutalainen äärijärjestö sanoi, että lähetystoiminta on lisääntynyt.” Monet maallistuneet juutalaiset suhtautuvat Jeesukseen uskoviin juutalaisiin jopa pehmeämmin kuin ortodoksisen juutalaisuuden äärilaitoja edustaviin.
– Israelista 

Jeesus tunnetummaksi kolmella kielellä

Jeesukseen uskovien juutalaisten eli messiaanisten juutalaisten määrä on viime vuosina kasvanut Israelissa. Vielä suurempaa kasvu on ollut Israelin ulkopuolella asuvien juutalaisten keskuudessa. Kasvuun on merkittävästi vaikuttanut se, että kristilliset mediasisällöt tavoittavat sekä juutalaisia että arabeja. Sansa tukee mediatyötä hepreaksi, venäjäksi ja arabiaksi.

Sansan tukemassa Caspari-keskuksessa, jonka toiminta on suunnattu messialaisille juutalaisille, koulutetaan vastuunkantajia ja valmistetaan uutta materiaalia seurakuntien käyttöön. Lisäksi Sansa tukee sapatti- eli pyhäkoulunopettajille suunnatun verkkokurssin tuotantoa. Opetusvideoita tehdään hepreaksi ja venäjäksi, ja ne vahvistavat messiaanisten seurakuntien lapsityön osaamista. Näin työ vaikuttaa välillisesti tuhansiin israelilaislapsiin. Verkkokurssin koordinaattori Margarita Kantor on Sansan kansallinen työntekijä.

Uutena työmuotona on evankelioivia videoita tuottava nuorekas Tree of Life Israel – palvelujärjestö.

Heprean- ja venäjänkielisen työn lisäksi Sansan tukema työ tavoittaa myös arabeja. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa näkyvät satelliittitelevisio SAT-7:n arabiankieliset ohjelmat ovat Israelissa ja palestiinalaisalueilla yli kuuden miljoonan kieltä puhuvan ulottuvilla.

Tiesitkö?

  • Israelissa syntyy niin paljon uusia teknologioita ja innovatiivisia yrityksiä, että maa on saanut lempinimen The Startup Nation. Monen amerikkalaisena myydyn teknologian takana ovat todellisuudessa israeliliset innovaatiokeskukset.
  • Kuuluisan Itkumuurin rakoihin jätetään noin miljoona rukousta vuodessa. Moni lähettää sinne rukousaiheita myös netitse tai katsoo thekotel – live suoratoistovideota.
  • Pyhän haudan kirkkoa Jerusalemin vanhassakaupungissa hallinnoi kuusi vanhaa kirkkokuntaa. Kirkon avaimet ovat olleet kahden muslimiperheen hallussa jo 1100-luvun lopulta. Sillä pyritään varmistamaan rauhallinen rinnakkaiselo eri kristillisten suuntausten kesken. Evankelisten kirkkokuntien suosima puutarhahauta puolestaan sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella lähellä Damaskoksen porttia.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoIsrael
Väkiluku9.8 milj (2023, Wikipedia)
Kaupunkilaisia92.6 %(WRDB 2020)
Viralliset kieletheprea
Lukutaito98 % (WRDB 2020)
Uskonnotjuutalaisuus 70.0 %, islam 22.2 %, agnostikkoja 4.4%, kristinusko 2.2 % (WRDB 2020)
Vainoindeksiei 50 huonoimman listalla (OpenDoors)
Mediatmobiilikäyttäjiä 98 %, internet käyttäjiä 90.3 % (Datareportal 2023)
Sansan kielet alueellaheprea, venäjä, arabia
Sansan yhteistyökumppanitCaspari-keskus, Tree of Life Israel
Sansan työtä alueellavuodesta 1998, kahden järjestön yhteistyössä jo aiemminkin

Linkit & mediat

Juutalaistyön lahjoitus: sansa.fi/lahjoitus/israel

Juutalaistyön kumppanit:

Arabityön lahjoitus: sansa.fi/lahjoitus/arabia

Arabityön kumppanit:

Maanosan muut työalueet

Arabimaat | Iran | Israel | Keski-Aasia | Turkki |

Paluu karttaan

#Israel, #Lähi-itä

Tarinoita Israelista

Pidin todella sapattikoulun ohjaajien seminaarista. Opettaja oli loistava. Voisin kuunnella häntä tuntitolkulla. On suuri siunaus oppia lasten psykologiasta ja opetusmenetelmistä joita voi käyttää Raamattutuntien pitämiseen. Suuri Kiitos.
Palaute Israelista
Kiitos! Anteeksiantaminen on vaikeata, mutta onnistuitte selittämään asian hyvin. Se auttoi minua.
Palaute Israelista
Vanhempien kunnioittamisen teema on kiinnostanut minua jo pitkään. Odotan mielenkiinnolla lisää ohjelmia tästä teemasta. Kiitos.
Palaute Israelista

Vaikuta

Lahjasi muuttaa maailmaa

Lahjoita kohteeseen