Kroatia

Kroatialla on ollut alusta saakka erityinen paikka Sansan sydämessä. Halu tehdä työtä jugoslaavien parissa oli jo syttynyt, kun pieni joukko lähetystyöstä innostuneita nuoria perusti Sansan vuonna 1973. Kroatiankielinen radiotyö alkoi seuraavana vuonna, ja monipuolinen lähetystyö jatkuu edelleen.

”Kiitos rohkaisusta Jumalan sanan ja musiikin kautta. Nämä sunnuntaiset YouTube-videot ovat kauniita ja ne antavat niin paljon, erityisesti tänä aikana, kun emme voi kokoontua yhteen.”
– Katselija Kroatiasta

Medialähetystä tekevät kirkko ja tanssiryhmä

Jo 1970-luvulla Sansalla oli useita lähetystyöntekijöitä Kroatiassa, joka silloin oli osa Jugoslaviaa. Tällä hetkellä lähetystyöntekijämme Elina Braz de Almeida toimii Kutinan seurakunnan kirkkoherrana, ja tuemme myös Kroatian evankelisen kirkon mediatyötä.

Kirkko tuottaa hartausohjelmia paikallisille radioasemille sekä ohjelmaa valtion alueelliselle televisiokanavalle. Myös sosiaalinen media tavoittaa uusia ihmisiä, etenkin lapsia ja nuoria. Kroatian evankelisella kirkolla on noin 3500 jäsentä, kymmenen seurakuntaa ja useita sivuseurakuntia. Kirkko toimii vahvasti vapaaehtoisten varassa.

Tuemme myös Kroatian evankelisen kirkon tavoittavaa nuorisotyötä erityisesti M18-toiminnan kautta. Tanssi- ja draamaryhmä M18 tavoittaa lapsia, nuoria ja heidän perheitään tanssin, musiikin ja median kautta. Ryhmän nimi tulee Matteuksen evankeliumin 18. luvun vertauksesta, jossa paimen jättää suuren lammaslauman löytääkseen yhden eksyneen lampaan. Samoin M18-työn tarkoituksena on löytää “kadonnut lammas”.

Iloitsen ohjelmistanne

“Iloitsen näistä radio-ohjelmista erityisesti siksi, että me luterilaiset olemme vähemmistö Kroatiassa ja täällä Legradissa. On hienoa, että juuri meidän kirkkomme tekee tällaisia ohjelmia, ja saan niistä aina tukea hengelliseen elämääni.”

Tiesitkö?

  • Kroatian kansainvälinen kirjanlyhenne on HR. Kuten Suomen kohdalla, kansainvälisesti tunnettu nimi on hyvin erilainen kuin maan omankielinen nimi: kroatian kielellä maan nimi on Hrvatska.
  • Englannin kielen mustekynää tarkoittavalla sanalla “pen” on kroatialainen tausta. Mekaanisen mustekynän nimittäin keksi kroatialainen Slavoljub Penkala, ja keksintö sai nimensä keksijän sukunimestä.
  • Kroaattien rahayksikön nimi on kuna, joka tarkoittaa kärppäeläintä. Yksi tälläinen “kärpännahka” on jaettu sataan lipaan, joka puolestaan on limettipuu.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoKroatia
Väkiluku3.85 milj (2022, Wikipedia)
Kaupunkilaisia57.6 % (WRDB 2020)
Viralliset kieletkroatian kieli
Lukutaito99 % (WorldBank 2021)
Uskonnotkristinusko 93.8 %, agnostismi 2.9%, islam 1.9%, ateismi 1.5% (WRDB)
Vainoindeksiei 50 huonoimman listalla (OpenDoors 2024)
Mediatinternet käyttäjiä 83.0 % (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellakroatian kieli
Sansan yhteistyökumppaniKroatian evankelinen kirkko
Sansan työtä alueellavuodesta 1974

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/kroatia

Maanosan muut työalueet

Kroatia | Suomi | Turkki | Ukraina | Venäjä

Paluu karttaan

#Kroatia, #Eurooppa

Tarinoita Kroatiasta

Kuuntelen ohjelmaa kotimatkalla

Työskentelen erittäin stressaavassa työssä, pitkiä työ­päiviä. Hyvin usein, kun palaan töistä, kuuntelen mielelläni tätä luterilaista radio-ohjelmaa. Se antaa minulle voimaa ja jak­san viettää laatuaikaa perheeni kanssa. Kiitos rohkaise­vista sanoista.

Kuuntelijapalaute Kroatiasta
”Median kautta tekemänne työ on todiste siitä, että seurakunta elää ja pitää huolta jokaisesta jäsenestään. Kiitos, että tätä kautta löydätte tien meidänkin kaukana asuvien luoksemme ja siunaatte meitä.”
Palaute Kroatiasta
Kiitos rohkaisusta Jumalan sanan ja musiikin kautta. Nämä sunnuntaiset YouTube-videot ovat kauniita ja ne antavat niin paljon, erityisesti tänä aikana, kun emme voi kokoontua yhteen.
Palaute Kroatiasta
Iloitsen näistä radio-ohjelmista erityisesti siksi, että me luterilaiset olemme vähemmistö Kroatiassa ja täällä Legradissa. On hienoa, että juuri meidän kirkkomme tekee tällaisia ohjelmia, ja saan niistä aina tukea hengelliseen elämääni.    
Palaute Kroatiasta
Olen mukana Kroatian evankelisen kirkon radio-ohjelmien tekemisessä täällä Legradissa. Arkipäivän kohtaamisissa monet ihmiset – myös muut kuin seurakunnan jäsenet – mainitsevat radio-ohjelmamme. He pitävät niistä, ja sen jälkeen onkin helppo jatkaa keskustelua kristinuskosta. On hienoa olla tässä mukana ja nähdä, miten ohjelmat ruokkivat ihmisten sielua.
Palaute Kroatiasta
Tunsin kerran yhden evankelis-luterilaisen henkilön. Siksi päätin kuunnella viikoittaisen ohjelmanne. Nykyään kuuntelen sen melkein joka viikko, sillä se tulee sopivaan aikaan. Paikallistelevisiosta katson seurakunnan ohjelman, jos vain suinkin muistan. Kertaakaan ei ole tarvinnut katua, että on katsonut tai kuunnellut.
Palaute Kroatiasta
Paikallisradiossa Kroatiassa kuultavien evankelisen seurakunnan ohjelmien kuuntelija: "Kuuntelen mielelläni hengellisiä ohjelmianne, vaikka kuulun katoliseen kirkkoon. Puheenne ovat syvällisiä ja selkeitä, täynnä Jumalan rakkautta ja armoa. Suosittelen näitä ohjelmia kaikille kristityille ja ateisteille.”
Palaute Kroatiasta

Lahjoita lähetystyöhön Kroatiassa

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen