Hyppää sisältöön

Seija Uimonen: Vaikka ajat ja välineet muuttuvat, Sana jää

Seija Uimonen hymyilee ristin edessä.

Jumala johdatti Seija Uimosen Sansan palvelukseen. Vuodet lähetysjärjestön palveluksessa ovat olleet antoisia. Kuva: Arthur Zica.

Sansan työssä alusta asti mukana ollut Seija Uimonen tunnetaan erityisesti Kroatian alueen lähettinä. Sodan keskellä elänyt ja lähetystyön kehityksen nähnyt konkari tietää, että Jumalan armo kantaa kaikissa vaiheissa.

Seija Uimonen ei suunnitellut alun perin lähetystyöntekijän uraa. Lähetys tuli hänelle tärkeäksi, kun hän ymmärsi, että Jumalan mittaamattoman suuri armo kuuluu myös hänelle.

– Samasta syystä olen jaksanut ja jatkanut, sillä sama armon tarve on muillakin ihmisillä. Ohjeenani on ollut laulun kehotus: “Vie maailman äärihin asti viesti Golgatan rakkauden. Se kerro niin armahtavasti, että kaikki vois uskoa sen.”

Uimosen tie vei entiseen Jugoslaviaan Kroatian alueelle vuonna 1976. Työ alkoi pienin askelin.

– Kielikoulun aikana siivosin kirkon tiloja. Kielitaidon kartuttua pidin lasten pyhäkoulua, nuorten piirejä ja raamattuopetuksia aikuisille ja vierailin kodeissa tervehtimässä vanhuksia ja seurakunnissa saarnaamassa. Postitin myös Raamattuja serbokroaattia puhuville radiokuuntelijoille heidän pyynnöstään ja vastailin heidän kirjeisiinsä.

Työkauteen mahtui myös koettelemuksia Titon kuoleman jälkeen.

– Saimme sähköä kolmen päivän välein ja olimme kylmässä. Mutta koin silloinkin, miten valtava on Jumalan rakkaus ja armo. Sen takia kannatti käydä läpi kaikki ne vaiheet, lähettikonkari muistelee.

Sota avasi sydämet evankeliumille

Seija Uimonen palasi Suomeen 1984, mutta lähti vuonna 1990 toiselle työkaudelle yhdessä Raili Tapion kanssa. Hän toimi pappina useissa seurakunnissa ja myös osittain kirkon johdossa. Työnkuvaan kuului seurakuntien kokoamista ja perustamista, seurakuntien omaisuuden haalimista takaisin sosialismin ajan kansallistamisen jäljiltä, kirkkojen korjaamista ja avustusten jakamista.

Työtä varjosti sota, joka alkoi kesäkuussa 1991 ja kesti yli 4 vuotta. Jugoslavian hajoamisen jälkeen Kroatian luterilaisen kirkon työ helpottui, kun toimintaa voitiin mainostaa avoimesti. Ihmiset olivat avoimempia Jumalan sanalle ja kirkot täyttyivät turvaa, apua ja rauhaa etsivistä.

– Aloitimme sodan aikana viikottaiset Rauhan tervehdys -radio-ohjelmat. Niitä valmistetaan ja lähetetään edelleen.

Uimonen toimi Kroatian lähettinä kaikkiaan 26 vuotta. Vuonna 2009 hän jäi eläkkeelle ja on siitä lähtien ollut Sansan seniorityöntekijänä sekä kotimaassa että Kroatiassa.

Pienestä alusta laajaksi verkostoksi

Sekä Sansa että maailma ovat muuttuneet 50 vuodessa.

– Pienestä alusta on kasvanut laajalle ulottuva verkosto, joka tukee Jumalan sanan julistamista, Seija Uimonen sanoo.

Hän näkee median tehokkaana välineenä tavoittaa ihmisiä globaalisti.

– Ihmiset viettävät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa. Sansalla on suuret mahdollisuudet löytää siellä kuulevia korvia ja avoimia sydämiä sanomalle Jeesuksesta. Tehtävää riittää.

Mitä kokenut lähetti haluaa sanoa 50-vuotiaalle Sansalle?

– Muistetaan, että olemme työssämme kokonaan riippuvaisia Jumalasta. Vaikka ajat ja välineet muuttuvat ja sanansaattajat vaihtuvat, niin Sana jää, ja sitä on saarnattava Jeesuksen tulemukseen asti.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2023.