Mongolia

Kun kommunismi romahti ja paimentolaiskansojen asuttama Mongolia alkoi avautua muulle maailmalle, maassa oli tiettävästi neljä kristittyä. Kristillisen radiotyön myötä kristittyjen määrä alkoi kasvaa ripeästi. Tukemamme kristillinen radioasema on nykyisin pääkaupungin suosituin kanava.

”Olen Amarjargal ja asun Huvsgulin maakunnassa. Olen kuunnellut FEBC:n ohjelmia siitä asti, kun radioasema aloitti maakunnassamme. Minä ja tyttäreni kuuntelemme usein ohjelmaanne nimeltä Tosiasioita Jeesuksesta Kristuksesta. Pidän tarinoista ihmisten tosielämästä ja siitä, kun opetatte ja selitätte Jeesuksesta. Kiitos, että radioitte vaikuttavia ja hyödyllisiä ohjelmia arkemme keskelle.”


– Kuuntelija Mongoliasta

Rauhaa liikenneruuhkiin ja perhe-elämään

Viisi kertaa Suomen kokoisen Mongolian väestö on perinteisesti paimentolaiskansaa. Kaupungistuminen on kuitenkin nopeaa, ja puolet väestöstä asuu pääkaupungissa Ulaanbaatarissa. Pitkien työmatkojen vuoksi moni viettää autossa monta tuntia päivässä. Radio-ohjelmat piristävät yksinäisiä ajomatkoja ja hillitsevät turhautumista liikenneruuhkissa.

Sen jälkeen, kun kristillinen radiotyö alkoi parikymmentä vuotta sitten, myös kristittyjen määrä alkoi kasvaa ripeästi. Silti 98 prosenttia mongolialaisista ei ole kristittyjä. Mongoliassa on suuria haasteita, kuten alkoholismia ja korruptiota. Myös avioerot ja abortit ovat yleisiä.

− Yhteiskuntamme seilaa myrskyävällä merellä ilman arvojen peräsintä. Kristittyjen on tärkeä tarjota apua hukassa oleville ihmisille. Teemme radio-ohjelmia, jotka tuovat toivoa ja rauhaa perheisiin sekä johtavat sovintoon Jumalan kanssa, kertoo kumppanimme, perheradio Wind FM:n hallituksen puheenjohtaja Batjargal Tuvshintsengel.

Sansa tukee Mongoliassa nuortenohjelman, psykologisen ohjelman ja raamattuopetusohjelman tuotantoa ja lähetyksiä paikallisradiossa. Ohjelmat ovat kuultavissa useilla paikkakunnilla. Wind FM on tutkimusten mukaan pääkaupunki Ulaanbaatarin kuunnelluin radioasema.

Aion kuunnella jatkossakin

“Kuuntelin ohjelmaanne, jossa puhuttiin kuolemasta ja mitä sen jälkeen tapahtuu. En usko, että Jumala antaa anteeksi ihmisille heidän pahoja tekojaan. Ohjelmanne sai minut kuitenkin ajattelemaan Jumalaa. En tiedä, kuinka kauan Jumalaa pitäisi rukoilla. Keskustelin ohjelman juontajan kanssa. Hän selitti minulle, että rukous on yksinkertaisesti keskustelua Jumalan kanssa. Aion kuunnella jatkossakin ohjelmaanne.”

Tiesitkö?

  • Mongolia on maailman harvimmin asuttu itsenäinen valtio.
  • Maan pääkaupungin Ulaanbaatarin nimi tarkoittaa punaista sankaria, ja sana mongol tarkoittaa rohkeaa.
  • Mongoliassa jäätelö on erityisesti talvikauden herkku. Jäätelöä myyviä kojuja löytyy kaupungeista talvisaikaan paljon, kun kojun pitämiseen ei tarvita pakastinta.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoMongolia
Väkiluku3.23 milj (2020, Wikipedia)
Kaupunkilaisia68.7 %(WRDB 2020)
Viralliset kieletmongolia
Lukutaito99 % (WorldBank 2020)
Uskonnotbuddhalaisuus 57.8%, etniset uskonnot 18.3%, agnostisismi 14.0%, islam 5.3%, kristinusko 1.9%, ateismi 2.0% (WRDB 2020)
Vainoindeksiei 50 pahimman joukossa (OpenDoors 2024)
Mediatinternet käyttäjiä 84.3 % (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellamongolia
Sansan yhteistyökumppaniFEBC
Sansan työtä alueellavuodesta 2007

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/mongolia

Maanosan muut työalueet

Arabiankielinen alue (SAT-7) | Indonesia | Intia | Iran | Japani | Kambodža | Keski-Aasia| Kiina | Mongolia | Thaimaa | Turkki | Venäjä |

Paluu karttaan

#Mongolia, #Aasia

Tarinoita Mongoliasta

Radio on ollut tosi ystävä

Jokin aika sitten sain FEBC-Mongolialta lahjaksi radion. Se on ollut tosi ystävä – erityisesti koronapandemian aikana, kun en ole päässyt käymään paikallisseurakunnassa. Lähdin mukaan myös radioasemanne pitämään raamatunopetusohjelmaan ja edistyn mukavasti. Olen iloinen, että saan kasvaa Raamatun tuntemisessa.

Radiokuuntelija Mongoliasta

Kiitos vaikuttavista ohjelmista

Olen Amarjargal ja asun Huvsgulin maakunnassa. Olen kuunnellut FEBC:n ohjelmia siitä asti, kun radioasema aloitti maakunnassamme. Minulle annettiin silloin Galcom-radio. Radio on yksinkertainen ja helppo käyttää, ja se latautuu auringonvalossa. Minä ja tyttäreni kuuntelemme usein ohjelmaanne nimeltä Tosiasioita Jeesuksesta Kristuksesta. Pidän tarinoista ihmisten tosielämästä ja siitä, kun opetatte ja selitätte Jeesuksesta. Olen käynyt seurakunnassa vuodesta 2009, mutta pandemian vuoksi kirkot ovat kiinni. Kiitos, että radioitte vaikuttavia ja hyödyllisiä ohjelmia arkemme keskelle.

Palaute Mongoliasta

Juontaja oli oikeassa!

Olen ihanien, 3–10-vuotiaiden lasten äiti. Rukoilen usein näin: ”Hyvä Jumala, en ole koskaan ennen ollut äiti. Lapseni ovat lahja Sinulta. Opeta minulle, kuinka saan heidät johdettua Sinun luoksesi.” En aina ymmärrä lapsiani. Silloin olen kärsimätön, vihainen ja torun heitä. Yhtenä päivänä kuulin ohjelman lasten kasvatuksesta. Naisjuontaja sanoi, että lapset eivät pysy kanssamme ikuisesti. He ovat vanhempiensa luona vain siihen asti, kunnes lähtevät opiskelemaan. Silloin he lentävät luotamme pois kuin linnut. Miksemme siis olisi heidän kanssaan ja viettäisi laatuaikaa, kun he ovat vielä pieniä? Juontaja oli oikeassa! Nyt koetan viettää laatuaikaa lasteni kanssa ja kuunnella heitä, vaikka olisinkin väsynyt tai harmissani. Kiitos, että autoitte minua ymmärtämään tämän.

Palaute Mongoliasta

Käsitykseni kristityistä on muuttunut

Ajattelin aina, että kristityt ovat itsekkäitä ihmisiä, mutta olen kuunnellut ohjelmaanne ja käsitykseni kristityistä on muuttunut. Haluan pohtia lisää näitä asioita.  Minulla on kristittyjä ystäviä. He sanovat, että heidän uskonsa ei riitä minulle, vaan sen tulee olla henkilökohtaista ja minun tulee itse ottaa Jeesus vastaan elämääni.

Palaute Mongoliasta
Kuuntelin ohjelmaanne, jossa puhuttiin kuolemasta ja mitä sen jälkeen tapahtuu. En usko, että Jumala antaa anteeksi ihmisille heidän pahoja tekojaan. Ohjelmanne sai minut kuitenkin ajattelemaan Jumalaa. En tiedä, kuinka kauan Jumalaa pitäisi rukoilla. Keskustelin ohjelman juontajan kanssa. Hän selitti minulle, että rukous on yksinkertaisesti keskustelua Jumalan kanssa. Aion kuunnella jatkossakin ohjelmaanne.
Palaute Mongoliasta
Hei, asun Hovdin maakunnassa Mongoliassa. Olen kuunnellut raamattuaiheisia radio-ohjelmia auringonvalolla ladattavalla Galcom-radiolla siitä asti, kun perheradio aloitti lähetykset maakunnassamme. Jokin aika sitten kuulin, että seurakuntaan oli jaettu Itgel- eli Usko-nimisiä radiolaitteita, joissa on raamattuohjelmia muistikortille tallennettuina. Siitä asti kun sain Itgel-laitteen, olen kuunnellut lempiohjelmaani Raamattu kannesta kanteen. Enää minun ei tarvitse odottaa tiettyä ohjelma-aikaa, vaan voin avata laitteen ja kuunnella opetusta silloin kun itse haluan. Kuuntelen mielelläni Ruutin kirjaa yhä uudestaan. Kerran pääsin osallistumaan koulutukseen, jonka pastori Sammy FEBC-Mongoliasta piti maakunnassamme. Koulutus perustui Ruutin kirjaan ja Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaan. Yritän oppia Ruutin kirjasta ja soveltaa sitä oma­­­an elämääni, niin että eläisin viisaasti ja tekisin hyviä päätöksiä. Olen kiitollinen Itgel-radiolaitteista, joita täällä on jaettu. Olen kiitollinen, että julistatte Jumalan sanaa radio-ohjelmien ja näiden laitteiden välityksellä. Olen kertonut eteenpäin kristillisestä radiotyöstä ja tähän mennessä olen jakanut yhteensä 40 radiolaitetta ystäville ja seurakuntalaisille.
Palaute Mongoliasta
Terveisiä Itävallasta, asun täällä täällä töiden takia! Meillä on täällä mongolialainen seurakunta, mutta pappia meillä ei ole. Siksi kuuntelemme raamatunopetuksia Itgel-sovelluksen (Usko) kautta. Ohjelmat ovat niin hyviä, että ne innostavat meitä ottamaan opetukset käyttöön arkielämässämme.
Palaute Mongoliasta

Olen Amarjargal ja asun äitini ja poikani kanssa. Kuva on työpaikaltani Bulganin kauppahallista pohjois-Mongoliasta. Kuuntelen perhevalistusohjelmia Wind-FM -kanavalta. Opin niistä paljon ja yritän soveltaa asioita elämääni ja siihen, miten toimin äitini ja teini-ikäisen poikani kanssa. En ole vielä kristitty, mutta kuuntelen myös raamatunopetusohjelmaa. Aiemmin vaihdoin aina kanavaa, kun alettiin puhua Jeesuksesta. Sittemmin olen oppinut, että ihmiset tekevät syntiä eri tavoin. Olen alkanut kuunnella myös raamattuohjelman rukousosiota.

Kuuntelija Mongoliasta
Olen Orgil, ja elän mieheni ja kahden lapsemme kanssa Bayanhongorin läänissä. Päätin hiljattain pyytää Jeesusta elämääni, ja aloin käydä seurakunnassa. Olen uusi uskova, ja yritän kuunnella hengellisiä lauluja ja lukea Raamattua säännöllisesti, mutta lukeminen ei ole kovin mielenkiintoista. Siksi aion mennä mukaan raamattupiiriin, jossa luemme Raamattua yhdessä toisten uskovien kanssa. Ystävä antoi minulle hiljattain pienen radion, jonka kautta voin kuunnella Wind FM -perheradion ohjelmia pitkin päivää. Raamattuohjelma on kuin hyvä ystävä. On suuri siunaus, kun ohjelma auttaa minua Raamatun lukemisessa ja ymmärtämisessä.
Palaute Mongoliasta

Lahjoita Mongolian työlle

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen