Kamerun

Fulanit lienevät maailman suurin paimentolaiskansa, joka on levittäytynyt usean valtion alueelle, myös Kameruniin. Heitä yhdistää fulfulden kieli. Valtaosa noin 20–25 miljoonasta fulanista on muslimeja, joten rauha ja rinnakkaiselo ovat tärkeitä aiheita kristillisen radion opetuksessa.  

“En osaa ilmaista sitä iloa, jota tunnen, aina kun kuuntelen fulfuldenkielisiä ohjelmianne. Ne opettavat minulle paljon. Ohjelmista ei ole apua ainoastaan meille fulaneille, vaan myös kaikille muille, jotka puhuvat kieltämme. Ohjelmilla on paljon kuuntelijoita. Teen kaikkeni, jotta olisin kuulolla, kun ohjelma alkaa. En halua tulla silloin häirityksi.”
– Radiokuuntelija

Uteliaisuus voitti kielloista huolimatta

Kamerunissa sijaitsevan Radio Sawtu Linjiilan (Evankeliumin ääni) fulfuldenkieliset radio-ohjelmat tavoittavat fulaneja. Kun radioasema vuonna 1966 perustettiin, muslimiopettajat kielsivät seuraajiaan kuuntelemasta ohjelmia. Vähitellen ihmiset alkoivat kuunnella salaa, sillä aito paikallinen musiikki ja maatalouteen liittyvät opetusohjelmat kiinnostivat. Lopulta myös muslimiopettajat alkoivat kuunnella lähetyksiä. 

Sansan tukeman ohjelman kuuntelijat ovat pääasiassa Kamerunissa, Malissa, Burkina Fasossa, Togossa, Nigerissä ja Nigeriassa asuvia fulaneja. Ohjelmat vahvistavat kristittyjen fulanien uskoa, mutta samalla ne kertovat Jeesuksesta myös toisin uskoville. Osa ohjelmista käsittelee arkisia aiheita, kuten terveyttä, koulutusta ja toimeentuloa.  

Rauhan edistämistä ja avointa keskustelua

Radiotyö on tuottanut vuosien varrella monenlaista hyvää, esimerkiksi kristittyjen ja muslimien välit ovat parantuneet. Muslimit myös lähestyvät kristittyjä avoimesti kysymyksillään.  

Vuonna 2014 alkanut terrorijärjestö Boko Haramin väkivaltaistuminen on uhka Nigerian ja Pohjois-Kamerunin kristinuskoon kääntyneille kylille. Siksi radion välittämä rauhan sanoma sekä kristittyjen ja muslimien hyvien suhteiden edistäminen on alueella erityisen tärkeää. 

Tiesitkö?

  • Fulfuldea puhuvat fulaniheimot uskovat polveutuvansa Etiopiasta lähteineistä esi-isistä. Siksi etiopialaiset lähetystyöntekijät otetaan hyvin vastaan.
  • Maata on johtanut vuodesta 1982 lähtien nyt jo korkean iän saavuttanut presidentti Paul Biya. Hänen sanotaan kuitenkin viettävän huomattavan määrän ajastaan Sveitsissä, ja maata johtaa käytännössä pääministeri.
  • Terrorijärjestö Boko Haramin aktiivisesta toiminnasta johtuen Kamerun ei ole maailman turvallisten maiden listalla.

Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoKamerun
Väkiluku29.3 milj (2022, Wikipedia)
Kaupunkilaisia57.6% (WRDB 2020)
Viralliset kieletranska ja englanti
Lukutaito78% (World Bank 2020)
Uskonnotkristittyjä 57.4%, islam 21.6%, kansanuskonnot 20%, ei-uskontoa 0.6% (WRDB 2020)
Vainoindeksiei 50 pahimman joukossa (OpenDoors 2024)
MediatMobiiliyhteys 84.6%, Internet käyttäjiä 45.6% (Datareportal 2023)
Sansan kielet alueellafulani
Sansan yhteistyökumppaniLML ja  EELC (Église évangélique luthérienne du Cameroun) – Radio Sawtu Linjiila.
Sansan työtä alueellavuodesta 1996

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/afrikka

Maanosan muut työalueet

Eritrea | Etiopia Kamerun Pohjois-Afrikka (SAT-7) 

Paluu karttaan

#Kamerun, #Afrikka

Tarinoita Afrikasta

Toivon todenmukaista vastausta

Minä ja perheeni pidämme oromonkielisestä kristillisestä radio-ohjelmasta, jota lähetätte vain kerran viikossa. Ohjelmasta opimme, kuka on Isa, jota te kutsutte Jeesukseksi Kristukseksi. Minulle on epäselvää Isan henkilöllisyys. Kuinka Hän voi olla Jumalan Poika, ja mikä todistaa siitä? Miksi sanotte, että Hän on Jumala? Entä mitä pyhä kolminaisuus tarkoittaa? Toivon, että saan todenmukaisen vastauksen.

Kuuntelijapalaute Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Voisitteko lahjoittaa meille radion?

Olen säännöllinen kuuntelijanne ja työskentelen tehtaassa lähellä pääkaupunkia. Kun menen yövuoroon, minulla ja työkavereillani on mahdollisuus kuunnella ohjelmaanne ennen vuoron alkamista. Mutta tällä hetkellä meitä on jo niin monta, että on vaikea kuunnella ilman toista radiota. Siksi pyydämme teitä harkitsemaan, voisitteko lahjoittaa meille yhden tai kaksi radiota.

Kuuntelijapalaute Eritreasta (Mekane Yesus -kirkko)

Ohjelma saisi olla pidempi

Olen 12-vuotias poika ja käyn viidettä luokkaa. Perheeni on kristitty. Vanhempani rohkaisevat minua kuuntelemaan amharankielistä lastenohjelmaa lauantai-iltaisin. Ohjelmat ovat koskettavia, opettavaisia ja viihdyttäviä, mutta olisi kiva, että ohjelma-aika olisi pidempi.

Kuuntelija Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Kuuntelen ohjelmaa salaa

Olen naimisissa, neljän tytön ja yhden pojan äiti sekä muslimi. Olen suorittanut toisen asteen opinnot. Jo lapsena olin kiinnostunut oppimaan, mihin kristityt uskovat. Eräänä päivänä tapasin ihmisen, joka kertoi minulle uudesta radio-ohjelmasta ja että se opettaa Isasta (Jeesus). Perheessäni ei ole lupa kuunnella kristillistä ohjelmaa. Yhtenä päivänä menin käymään vakavasti sairaan naapurini luona ja näin perheen kuuntelemassa uutta radio-ohjelmaa. Se oli opetusohjelma. Toisena päivänä vierailin uudelleen sairaan luona ja huomasin, että hän oli paremmassa kunnossa. Kysyin häneltä radio-ohjelmasta. Hän kertoi, että se oli kristillinen oromonkielinen ohjelma. Hän kutsui minua kuuntelemaan ohjelmaa, jos haluaisin. Lupasin, ja niin minusta tuli kuuntelija. Toiveeni oppia Isasta ja kristinuskosta on täyttynyt. Kotona kuuntelen ohjelmaa salaa, mutta en joka kerta, sillä pelkään perhettäni.

Kuuntelijapalaute Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Keskustelemme kristityksi tulemisesta

Kuuntelen säännöllisesti radio-ohjelmiasi yhdessä ystävieni kanssa. Emme halua jättää yhtään jaksoa väliin, vaikka olemme kaikki muslimeja. Olemme oppineet niin paljon Jeesuksesta Kristuksesta, että olemme huomanneet kaikkien vastalauseittemme olevan hyödyttömiä. Nyt olemme alkaneet keskustella keskenämme kristityksi tulemisesta. Yhteisössämme on kuitenkin voimakasta kristinuskon vastustusta. Maassamme on paljon afareja ​​ja tiedämme, että kristittyjen afarien määrä kasvaa. Matkustan toisinaan Djiboutiin ja Jemeniin ja olen huomannut, että monet kuuntelevat ohjelmiasi näissä maissa. Kaksi vuotta sitten kuulin radio-ohjelmasi ensimmäistä kertaa ollessani kahvilassa joidenkin ystävien kanssa, jotka virittivät ohjelman tarkoituksella kuunneltavakseni. Olen kuunnellut ohjelmaa siitä asti.

Afarinkielisen ohjelman kuuntelija Etiopiasta

Ohjelma siunaa monia

Olen yksi monista, jotka hyötyvät radio-ohjelmistanne. Löytäessäni uskon tiesin, että Jumalan Sanan opiskeleminen säännöllisesti on tärkeää. Nämä naisten radio-ohjelmat ovat olleet isossa roolissa hengellisessä kasvussani ja olen saanut oppia syvällisesti Raamatun perusasioita. Uskon ohjelmien olevan siunauksena myös monille muille. Kunnia Jumalalle ja kiitos teille!

Radiokuuntelija Eritreasta (Eritrean luterilainen kirkko)

Pidentäkää lastenohjelmaa!

Haluan kiittää lauantai-iltaisin kuultavasta lastenohjelmasta. Vasta äskettäin löysin ohjelman ja olen harmitellut, etten ole aikaisemmin sitä huomannut. Kerroin ohjelmasta heti lapsilleni, jotka ovat nyt sen säännöllisiä kuulijoita. Ainoa ongelma on ohjelman pituus; teidän täytyy pidentää sitä näinä vaikeina korona-aikoina.

Palaute Etiopiasta
Olen kuunnellut afarinkielisiä ohjelmia kahden vuoden ajan. Ajattelin ensin, että kristityt yrittävät huijata afareja käyttämällä meidän kieltämme. Aluksi jokaisen ohjelman aikana kirosin puhujaa. Vähitellen ymmärsin, että puhujan opetukset olivat tosia ja luotettavia. Olin epäillyt Raamatun opetuksia, mutta tajusin, että ne ovat luotettavampia kuin meidän koraanimme. Mitä enemmän kuuntelin, sitä enemmän ymmärsin, että omassa kirjassamme on valheita. Nyt olen antanut koko elämäni Jeesukselle, Messiaalle. En kuitenkaan voi kertoa ihmisille avoimesti, että olen kristitty. Käyn moskeijassa ikään kuin olisin edelleen muslimi, mutta rukoilen siellä Jeesusta. Ystävätkin ovat alkanet sanoa, että puhun nykyisin niin kuin kristitty.
Palaute Etiopiasta
Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.
Palaute Etiopiasta

Lahjoita Kameruniin

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen