Kamerun

Fulanit lienevät maailman suurin paimentolaiskansa, joka on levittäytynyt usean valtion, kuten Kamerunin, alueelle. Heitä yhdistää fulfulden kieli. Valtaosa noin 20–25 miljoonasta fulanista on muslimeja, joten rauha ja rinnakkaiselo ovat tärkeässä asemassa kristillisen radion opetuksessa.  

”En osaa ilmaista sitä iloa, jota tunnen, aina kun kuuntelen fulfuldenkielisiä ohjelmianne. Ne opettavat minulle paljon. Ohjelmista ei ole apua ainoastaan meille fulaneille, vaan myös kaikille muille, jotka puhuvat kieltämme. Ohjelmilla on paljon kuuntelijoita. Teen kaikkeni, jotta olisin kuulolla, kun ohjelma alkaa. En halua tulla silloin häirityksi.”
– Kuuntelija

Uteliaisuus voitti kielloista huolimatta

Kamerunissa sijaitsevan Radio Sawtu Linjiilan (Evankeliumin ääni) fulfuldenkieliset radio-ohjelmat tavoittavat fulaneja. Kun radioasema vuonna 1966 perustettiin, muslimiopettajat kielsivät seuraajiaan kuuntelemasta ohjelmia. Vähitellen ihmiset alkoivat kuunnella salaa, sillä aito paikallinen musiikki ja maatalouteen liittyvät opetusohjelmat kiinnostivat. Lopulta myös muslimiopettajat alkoivat kuunnella lähetyksiä. 

Sansan tukeman ohjelman kuuntelijat ovat pääasiassa Kamerunissa, Malissa, Burkina Fasossa, Togossa, Nigerissä ja Nigeriassa asuvia fulaneja. Ohjelmat vahvistavat kristittyjen fulanien uskoa, mutta samalla ne kertovat Jeesuksesta myös toisin uskoville. Osa ohjelmista käsittelee arkisia aiheita, kuten terveyttä, koulutusta ja toimeentuloa.  

Rauhan edistämistä ja avointa keskustelua

Radiotyö on tuottanut vuosien varrella monenlaista hyvää, esimerkiksi kristittyjen ja muslimien välit ovat parantuneet. Muslimit myös lähestyvät kristittyjä avoimesti kysymyksillään.  

Vuonna 2014 alkanut terrorijärjestö Boko Haramin väkivaltaistuminen on uhka Nigerian ja Pohjois-Kamerunin kristinuskoon kääntyneille kylille. Siksi radion välittämä rauhan sanoma sekä kristittyjen ja muslimien hyvien suhteiden edistäminen on alueella erityisen tärkeää. 

Tiesitkö?

  • Fulfuldea puhuvat fulaniheimot uskovat polveutuvansa Etiopiasta lähteineistä esi-isistä. Siksi etiopialaiset lähetit otetaan hyvin vastaan.
  • Maata on johtanut vuodesta 1982 lähtien nyt jo korkean iän saavuttanut presidentti Paul Biya. Hänen sanotaan kuitenkin viettävän huomattavan määrän ajastaan Sveitsissä, ja maata johtaakin käytännössä pääministeri.
  • Terrorijärjestö Boko Haramin aktiivisesta toiminnasta johtuen Kamerun ei ole maailman turvallisten maiden listalla.

Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoKamerun
Väkiluku26.5 milj (2020, Wikipedia)
Kaupunkilaisia57.6% (WRDB)
Viralliset kieletranska ja englanti
Lukutaito71% (WRDB)
Uskonnotkristittyjä 70.7%, islam 24.4%, kansanuskonnot 2.3%, ei-uskontoa 2.1% (WRDB)
Vainoindeksi44. pahin (OpenDoors)
MediatMobiiliyhteys 66.6%, Internet käyttäjiä 59.5% (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellafulani
Sansan yhteistyökumppaniLML ja  EELC (Église évangélique luthérienne du Cameroun) – Radio Sawtu Linjiila.
Sansan työtä alueellavuodesta 1996

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/afrikka

Maanosan muut työalueet

Eritrea | Etiopia Kamerun Pohjois-Afrikka (SAT-7) 

Paluu karttaan

#Kamerun, #Afrikka

Tarinoita Afrikasta

Haluan kiittää lauantai-iltaisin kuultavasta lastenohjelmasta. Vasta äskettäin löysin ohjelman ja olen harmitellut, etten ole aikaisemmin sitä huomannut. Kerroin ohjelmasta heti lapsilleni, jotka ovat nyt sen säännöllisiä kuulijoita. Ainoa ongelma on ohjelman pituus; teidän täytyy pidentää sitä näinä vaikeina korona-aikoina.
Palaute Etiopiasta
Olen kuunnellut afarinkielisiä ohjelmia kahden vuoden ajan. Ajattelin ensin, että kristityt yrittävät huijata afareja käyttämällä meidän kieltämme. Aluksi jokaisen ohjelman aikana kirosin puhujaa. Vähitellen ymmärsin, että puhujan opetukset olivat tosia ja luotettavia. Olin epäillyt Raamatun opetuksia, mutta tajusin, että ne ovat luotettavampia kuin meidän koraanimme. Mitä enemmän kuuntelin, sitä enemmän ymmärsin, että omassa kirjassamme on valheita. Nyt olen antanut koko elämäni Jeesukselle, Messiaalle. En kuitenkaan voi kertoa ihmisille avoimesti, että olen kristitty. Käyn moskeijassa ikään kuin olisin edelleen muslimi, mutta rukoilen siellä Jeesusta. Ystävätkin ovat alkanet sanoa, että puhun nykyisin niin kuin kristitty.
Palaute Etiopiasta
Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.
Palaute Etiopiasta
En osaa ilmaista sitä iloa, jota tunnen, aina kun kuuntelen fulfuldenkielisiä ohjelmianne. Ne opettavat minulle paljon. Ohjelmista ei ole apua ainoastaan meille fulaneille, vaan myös kaikille muille, jotka puhuvat kieltämme. Ohjelmilla on paljon kuuntelijoita. Teen kaikkeni, jotta olisin kuulolla, kun ohjelma alkaa. En halua tulla silloin häirityksi.
Palaute Afrikasta
On tämä ihmeellistä! En voi töitteni takia katsoa montaakaan suoraa televisio-ohjelmaa, Mutta onneksi voin katsoa SAT-7 Arabicin ohjelmia jälkikäteen YouTubesta. Kiitos, että mahdollistatte tämän, koen sen Jumalan armoksi. Siunausta teille!
Palaute Egyptistä
Kuuntelen aina afarinkieliset ohjelmanne. Minulla on silti kysymys: kuka Jeesus on? Onko hän todella Jumalan Poika? Haluaisin puhua jonkun ihmisen kanssa, jolla on rohkeutta kertoa minulle, kuka Jeesus on.
Palaute Etiopiasta (afar)
Elämämme oli rauhallista ja onnellista siihen asti, kun perheemme joutui tulvien johdosta evakuoitumaan Etiopian somalialueelta Oromian alueelle. Täällä asumme valtavan ihmismassan keskellä muoviteltoissa, joita valtio ja paikalliset asukkaat ovat antaneet. En ollut kuullut radioasemastanne aiemmin. Eräs kristitty mies, jonka tapasin täällä leirillä, kutsui minut kuuntelemaan ohjelmaa. Se oli afaan-oramon kielellä, joka on äidinkieleni. Olin todella iloinen kuullessani sitä outoa uskonnollista ohjelmaa. Olen kyllä muslimi, mutta en huomannut ohjelmassa mitään väärää. Minusta teillä on ainutlaatuinen asema, joka lähettää uskonnollisia, naisten- ja terveysohjelmia. Kaikki ohjelmat olivat mielenkiintoisia, rohkaisevia, lohduttavia ja opettavia. Minusta tuli ohjelmienne säännöllinen kuuntelija.
Palaute Etiopiasta (oromo)
Nimeni on Ahmed ja asun Länsi-Harergessa. Taustaltani olen muslimi, ja siksi olin kuullut, että Jeesus on profeetta. Vasta kun aloin kuunnella evankelioivaa ohjelmaanne säännöllisesti, aloin tutkia sitä ”kuka Jeesus on”. Sain kuulla eräältä kristityltä, että Jeesus on Messias ja Jumalan Poika. Vaikka olenkin muslimi, haluan todella kovasti oppia lisää Jeesuksesta. Haluan rohkaista teitä jatkamaan näiden hienojen ohjelmien tekemistä
Palaute Etiopiasta
Olemme muslimeja, mutta kuuntelemme innokkaasti amharankielistä radio-ohjelmaanne Totuuden tie, joka opettaa meille Jeesuksesta (Isa Al Messiah). Opetus on ällistyttävää, koska Koraanimme perusteella emme ole ymmärtäneet samoin. Koraanissa sanotaan kuitenkin, että Isa Al Messiah on todellinen Jumala ja Pelastaja. Olemme eläneet muslimeina koko ikämme, emmekä ole kuulleet sitä aikaisemmin siten. Nyt olemme oppineet monia asioita. Pelkästään meidän alueellamme on puolessa vuodessa kuusi muslimia vastaanottanut Jeesuksen Pelastajanaan.
Palaute Etiopiasta

Lahjoita Kameruniin

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen