Etiopia

Karussa mutta kauniissa Etiopiassa kohtaavat talouskasvu ja köyhyys, kaupunkilaisuus sekä lähes saavuttamattomissa elävät paimentolaiset. Media jatkaa työtä alueilla, joita niin sanottu perinteinen lähetystyö ei saavuta. Tukemamme radio-ohjelmat tavoittavat erityisesti ei-kristittyjä sekä lapsia.

“Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.”
– Kuuntelija Etiopiasta

Radio opettaa myös lukutaidotonta

Etiopia on Afrikan mantereen vanhin itsenäinen valtio ja väkiluvultaan toiseksi suurin Nigerian jälkeen. Maan talous kasvaa ripeästi, mutta silti se on edelleen yksi maailman köyhimmistä. Lähes neljä viidestä etiopialaisesta elää maaseudulla. Koska maatalous on erittäin tärkeä elinkeino, toistuvat kuivuusjaksot ovat maalle ja kansalle erityisen kohtalokkaita. 

Vaikka Etiopian väestöstä noin 60 prosenttia on kristittyjä, miljoonat eivät ole vielä kuulleet evankeliumia. Heidän joukossaan on sekä paimentolaisia, joita on miltei mahdotonta tavoittaa perinteisen lähetystyön keinoin, että koulutettuja kaupunkilaisia. 

Amhara ja oromo ovat Etiopian yleisimmät kielet, ja afaria puhuva paimentolaisheimo on yksi maan viimeisistä niin sanotuista tavoittamattomista heimoista. Tuemme Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon tuottamia, ei-kristityille suunnattuja evankelioivia ohjelmia afarin, amharan ja oromon kielillä. Lisäksi tuemme amharankielistä lastenohjelmaa.

Radiotyöllä on ollut suuri merkitys paitsi kristittyjen opettamisessa myös uusien ihmisten tavoittamisessa esimerkiksi vankiloissa. Myös lukutaidottomat voivat seurata radio-ohjelmia, ja niiden kautta he saavat tärkeää tietoa omalla äidinkielellään.  

Tiesitkö?

  • Etiopiaa pidetään kahvin syntypaikkana. Legendan mukaan vuohipaimen huomasi vuohensa muuttuneen levottomiksi, kun ne olivat syöneet kahvipensaan papuja.
  • Afareiden tapaa huolehtia tiedonkulusta kutsutaan daguksi. Kun afarit tapaavat toisensa, he kertovat kaikki merkittävät uutiset ja yhteisöä koskevat tapahtumat teiden kunnosta häihin ja hautajaisiin. Joskus “dagu” voi olla niin pitkä, että sitä varten on istuttava alas.
  • Etiopiasta lähtee paljon lähetystyöntekijöitä muualle Afrikkaan. Ainoastaan Nigeriasta heitä lähtee enemmän.

Kuka Jeesus on?

“Kuuntelen aina afarinkieliset ohjelmanne. Minulla on silti kysymys: kuka Jeesus on? Onko hän todella Jumalan Poika? Haluaisin puhua jonkun sellaisen ihmisen kanssa, jolla on rohkeutta kertoa minulle, kuka Jeesus on.”

Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoEtiopia
Väkiluku128 milj (2023, Wikipedia)
Kaupunkilaisia21,7% (WRDB 2022)
Viralliset kieletamhara
Lukutaito52% (World Bank 2017)
Uskonnotkristittyjä 59%, muslimeja 34,4%, etnisiä uskontoja 6,4% (WRDB 2020)
Vainoindeksi32. pahin (OpenDoors 2024)
Mediatmobiiliyhteys 53,5%, internetin käyttäjiä 16.7% (Datareportal 2023)
Sansan kielet alueellaafar, amhara, oromo
Sansan yhteistyökumppaniTWR
Sansan työtä alueellavuodesta 1984

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/afrikka

Maanosan muut työalueet

Eritrea | Etiopia Kamerun Pohjois-Afrikka (SAT-7) 

Paluu karttaan

#Etiopia, #Afrikka

Tarinoita Afrikasta

Toivon todenmukaista vastausta

Minä ja perheeni pidämme oromonkielisestä kristillisestä radio-ohjelmasta, jota lähetätte vain kerran viikossa. Ohjelmasta opimme, kuka on Isa, jota te kutsutte Jeesukseksi Kristukseksi. Minulle on epäselvää Isan henkilöllisyys. Kuinka Hän voi olla Jumalan Poika, ja mikä todistaa siitä? Miksi sanotte, että Hän on Jumala? Entä mitä pyhä kolminaisuus tarkoittaa? Toivon, että saan todenmukaisen vastauksen.

Kuuntelijapalaute Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Voisitteko lahjoittaa meille radion?

Olen säännöllinen kuuntelijanne ja työskentelen tehtaassa lähellä pääkaupunkia. Kun menen yövuoroon, minulla ja työkavereillani on mahdollisuus kuunnella ohjelmaanne ennen vuoron alkamista. Mutta tällä hetkellä meitä on jo niin monta, että on vaikea kuunnella ilman toista radiota. Siksi pyydämme teitä harkitsemaan, voisitteko lahjoittaa meille yhden tai kaksi radiota.

Kuuntelijapalaute Eritreasta (Mekane Yesus -kirkko)

Olen 12-vuotias poika ja käyn viidettä luokkaa. Perheeni on kristitty. Vanhempani rohkaisevat minua kuuntelemaan amharankielistä lastenohjelmaa lauantai-iltaisin. Ohjelmat ovat koskettavia, opettavaisia ja viihdyttäviä, mutta olisi kiva, että ohjelma-aika olisi pidempi.

Kuuntelija Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Olen naimisissa, neljän tytön ja yhden pojan äiti sekä muslimi. Olen suorittanut toisen asteen opinnot. Jo lapsena olin kiinnostunut oppimaan, mihin kristityt uskovat. Eräänä päivänä tapasin ihmisen, joka kertoi minulle uudesta radio-ohjelmasta ja että se opettaa Isasta (Jeesus). Perheessäni ei ole lupa kuunnella kristillistä ohjelmaa. Yhtenä päivänä menin käymään vakavasti sairaan naapurini luona ja näin perheen kuuntelemassa uutta radio-ohjelmaa. Se oli opetusohjelma. Toisena päivänä vierailin uudelleen sairaan luona ja huomasin, että hän oli paremmassa kunnossa. Kysyin häneltä radio-ohjelmasta. Hän kertoi, että se oli kristillinen oromonkielinen ohjelma. Hän kutsui minua kuuntelemaan ohjelmaa, jos haluaisin. Lupasin, ja niin minusta tuli kuuntelija. Toiveeni oppia Isasta ja kristinuskosta on täyttynyt. Kotona kuuntelen ohjelmaa salaa, mutta en joka kerta, sillä pelkään perhettäni.

Kuuntelijapalaute Etiopiasta (Mekane Yesus -kirkko)

Kuuntelen säännöllisesti radio-ohjelmiasi yhdessä ystävieni kanssa. Emme halua jättää yhtään jaksoa väliin, vaikka olemme kaikki muslimeja. Olemme oppineet niin paljon Jeesuksesta Kristuksesta, että olemme huomanneet kaikkien vastalauseittemme olevan hyödyttömiä. Nyt olemme alkaneet keskustella keskenämme kristityksi tulemisesta. Yhteisössämme on kuitenkin voimakasta kristinuskon vastustusta. Maassamme on paljon afareja ​​ja tiedämme, että kristittyjen afarien määrä kasvaa. Matkustan toisinaan Djiboutiin ja Jemeniin ja olen huomannut, että monet kuuntelevat ohjelmiasi näissä maissa. Kaksi vuotta sitten kuulin radio-ohjelmasi ensimmäistä kertaa ollessani kahvilassa joidenkin ystävien kanssa, jotka virittivät ohjelman tarkoituksella kuunneltavakseni. Olen kuunnellut ohjelmaa siitä asti.

Afarinkielisen ohjelman kuuntelija Etiopiasta

Olen yksi monista, jotka hyötyvät radio-ohjelmistanne. Löytäessäni uskon tiesin, että Jumalan Sanan opiskeleminen säännöllisesti on tärkeää. Nämä naisten radio-ohjelmat ovat olleet isossa roolissa hengellisessä kasvussani ja olen saanut oppia syvällisesti Raamatun perusasioita. Uskon ohjelmien olevan siunauksena myös monille muille. Kunnia Jumalalle ja kiitos teille!

Radiokuuntelija Eritreasta (Eritrean luterilainen kirkko)
Haluan kiittää lauantai-iltaisin kuultavasta lastenohjelmasta. Vasta äskettäin löysin ohjelman ja olen harmitellut, etten ole aikaisemmin sitä huomannut. Kerroin ohjelmasta heti lapsilleni, jotka ovat nyt sen säännöllisiä kuulijoita. Ainoa ongelma on ohjelman pituus; teidän täytyy pidentää sitä näinä vaikeina korona-aikoina.
Palaute Etiopiasta
Olen kuunnellut afarinkielisiä ohjelmia kahden vuoden ajan. Ajattelin ensin, että kristityt yrittävät huijata afareja käyttämällä meidän kieltämme. Aluksi jokaisen ohjelman aikana kirosin puhujaa. Vähitellen ymmärsin, että puhujan opetukset olivat tosia ja luotettavia. Olin epäillyt Raamatun opetuksia, mutta tajusin, että ne ovat luotettavampia kuin meidän koraanimme. Mitä enemmän kuuntelin, sitä enemmän ymmärsin, että omassa kirjassamme on valheita. Nyt olen antanut koko elämäni Jeesukselle, Messiaalle. En kuitenkaan voi kertoa ihmisille avoimesti, että olen kristitty. Käyn moskeijassa ikään kuin olisin edelleen muslimi, mutta rukoilen siellä Jeesusta. Ystävätkin ovat alkanet sanoa, että puhun nykyisin niin kuin kristitty.
Palaute Etiopiasta
Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.
Palaute Etiopiasta

Lahjoita medialähetystyöhön Afrikassa

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen