Etiopia

Karussa mutta kauniissa Etiopiassa kohtaavat talouskasvu ja köyhyys, kaupunkilaisuus sekä lähes saavuttamattomissa elävät paimentolaiset. Media jatkaa työtä alueilla, joita niin sanottu perinteinen lähetystyö ei saavuta. Tukemamme radio-ohjelmat tavoittavat erityisesti ei-kristittyjä sekä lapsia.

”Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.”
– Kuuntelija Etiopiasta

Radio opettaa myös lukutaidotonta

Etiopia on Afrikan mantereen vanhin itsenäinen valtio ja väkiluvultaan toiseksi suurin Nigerian jälkeen. Maan talous kasvaa ripeästi, mutta silti se on edelleen yksi maailman köyhimmistä. Lähes neljä viidestä etiopialaisesta elää maaseudulla. Koska maatalous on erittäin tärkeä elinkeino, toistuvat kuivuusjaksot ovat maalle ja kansalle erityisen kohtalokkaita. 

Vaikka Etiopian väestöstä noin 60 prosenttia on kristittyjä, miljoonat eivät ole vielä kuulleet evankeliumia. Heidän joukossaan on sekä paimentolaisia, joita on miltei mahdotonta tavoittaa perinteisen lähetystyön keinoin, että koulutettuja kaupunkilaisia. 

Amhara ja oromo ovat Etiopian yleisimmät kielet, ja afaria puhuva paimentolaisheimo on yksi maan viimeisistä niin sanotuista tavoittamattomista heimoista. Tuemme Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon tuottamia, ei-kristityille suunnattuja evankelioivia ohjelmia afarin, amharan ja oromon kielillä. Lisäksi tuemme amharankielistä lastenohjelmaa.

Radiotyöllä on ollut suuri merkitys paitsi kristittyjen opettamisessa myös uusien ihmisten tavoittamisessa esimerkiksi vankiloissa. Myös lukutaidottomat voivat seurata radio-ohjelmia, ja niiden kautta he saavat tärkeää tietoa omalla äidinkielellään.  

Tiesitkö?

  • Etiopiaa pidetään kahvin syntypaikkana. Legendan mukaan vuohipaimen huomasi vuohensa muuttuneen levottomiksi, kun ne olivat syöneet kahvipensaan papuja.
  • Afareiden tapaa huolehtia tiedonkulusta kutsutaan daguksi. Kun afarit tapaavat toisensa, he kertovat kaikki merkittävät uutiset ja yhteisöä koskevat tapahtumat teiden kunnosta häihin ja hautajaisiin. Joskus ”dagu” voi olla niin pitkä, että sitä varten on istuttava alas.
  • Etiopiasta lähtee paljon lähetystyöntekijöitä muualle Afrikkaan. Ainoastaan Nigeriasta heitä lähtee enemmän.

Kuka Jeesus on?

”Kuuntelen aina afarinkieliset ohjelmanne. Minulla on silti kysymys: kuka Jeesus on? Onko hän todella Jumalan Poika? Haluaisin puhua jonkun sellaisen ihmisen kanssa, jolla on rohkeutta kertoa minulle, kuka Jeesus on.”

Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoEtiopia
Väkiluku117.9 milj (2018, Wikipedia)
Kaupunkilaisia21,7% (WRDB)
Viralliset kieletamhara
Lukutaito51.8% (Unesco)
Uskonnotkristittyjä 59,06%, muslimeja 34,38%, etnisiä uskontoja 6,4% (WRDB)
Vainoindeksi38. pahin (OpenDoors)
Mediatmobiiliyhteydessä 38,5%, internetin käyttäjiä 20,6% (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellaafar, amhara, oromo
Sansan yhteistyökumppaniTWR
Sansan työtä alueellavuodesta 1984

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/afrikka

Maanosan muut työalueet

Eritrea | Etiopia Kamerun Pohjois-Afrikka (SAT-7) 

Paluu karttaan

#Etiopia, #Afrikka

Tarinoita Afrikasta

Olen yksi monista, jotka hyötyvät radio-ohjelmistanne. Löytäessäni uskon tiesin, että Jumalan Sanan opiskeleminen säännöllisesti on tärkeää. Nämä naisten radio-ohjelmat ovat olleet isossa roolissa hengellisessä kasvussani ja olen saanut oppia syvällisesti Raamatun perusasioita. Uskon ohjelmien olevan siunauksena myös monille muille. Kunnia Jumalalle ja kiitos teille!

Radiokuuntelija Eritreasta (Eritrean luterilainen kirkko)
Haluan kiittää lauantai-iltaisin kuultavasta lastenohjelmasta. Vasta äskettäin löysin ohjelman ja olen harmitellut, etten ole aikaisemmin sitä huomannut. Kerroin ohjelmasta heti lapsilleni, jotka ovat nyt sen säännöllisiä kuulijoita. Ainoa ongelma on ohjelman pituus; teidän täytyy pidentää sitä näinä vaikeina korona-aikoina.
Palaute Etiopiasta
Olen kuunnellut afarinkielisiä ohjelmia kahden vuoden ajan. Ajattelin ensin, että kristityt yrittävät huijata afareja käyttämällä meidän kieltämme. Aluksi jokaisen ohjelman aikana kirosin puhujaa. Vähitellen ymmärsin, että puhujan opetukset olivat tosia ja luotettavia. Olin epäillyt Raamatun opetuksia, mutta tajusin, että ne ovat luotettavampia kuin meidän koraanimme. Mitä enemmän kuuntelin, sitä enemmän ymmärsin, että omassa kirjassamme on valheita. Nyt olen antanut koko elämäni Jeesukselle, Messiaalle. En kuitenkaan voi kertoa ihmisille avoimesti, että olen kristitty. Käyn moskeijassa ikään kuin olisin edelleen muslimi, mutta rukoilen siellä Jeesusta. Ystävätkin ovat alkanet sanoa, että puhun nykyisin niin kuin kristitty.
Palaute Etiopiasta
Olen uusi kuuntelijanne. Löysin aseman etsiessäni toista asemaa. En ole kuullut tällaista ohjelmaa miltään muulta radioasemalta. Jäin koukkuun ohjelmaanne, vaikka en ole kristitty. Haluan saada lisää tietoa kristinuskosta.
Palaute Etiopiasta
En osaa ilmaista sitä iloa, jota tunnen, aina kun kuuntelen fulfuldenkielisiä ohjelmianne. Ne opettavat minulle paljon. Ohjelmista ei ole apua ainoastaan meille fulaneille, vaan myös kaikille muille, jotka puhuvat kieltämme. Ohjelmilla on paljon kuuntelijoita. Teen kaikkeni, jotta olisin kuulolla, kun ohjelma alkaa. En halua tulla silloin häirityksi.
Palaute Afrikasta
On tämä ihmeellistä! En voi töitteni takia katsoa montaakaan suoraa televisio-ohjelmaa, Mutta onneksi voin katsoa SAT-7 Arabicin ohjelmia jälkikäteen YouTubesta. Kiitos, että mahdollistatte tämän, koen sen Jumalan armoksi. Siunausta teille!
Palaute Egyptistä
Kuuntelen aina afarinkieliset ohjelmanne. Minulla on silti kysymys: kuka Jeesus on? Onko hän todella Jumalan Poika? Haluaisin puhua jonkun ihmisen kanssa, jolla on rohkeutta kertoa minulle, kuka Jeesus on.
Palaute Etiopiasta (afar)
Elämämme oli rauhallista ja onnellista siihen asti, kun perheemme joutui tulvien johdosta evakuoitumaan Etiopian somalialueelta Oromian alueelle. Täällä asumme valtavan ihmismassan keskellä muoviteltoissa, joita valtio ja paikalliset asukkaat ovat antaneet. En ollut kuullut radioasemastanne aiemmin. Eräs kristitty mies, jonka tapasin täällä leirillä, kutsui minut kuuntelemaan ohjelmaa. Se oli afaan-oramon kielellä, joka on äidinkieleni. Olin todella iloinen kuullessani sitä outoa uskonnollista ohjelmaa. Olen kyllä muslimi, mutta en huomannut ohjelmassa mitään väärää. Minusta teillä on ainutlaatuinen asema, joka lähettää uskonnollisia, naisten- ja terveysohjelmia. Kaikki ohjelmat olivat mielenkiintoisia, rohkaisevia, lohduttavia ja opettavia. Minusta tuli ohjelmienne säännöllinen kuuntelija.
Palaute Etiopiasta (oromo)
Nimeni on Ahmed ja asun Länsi-Harergessa. Taustaltani olen muslimi, ja siksi olin kuullut, että Jeesus on profeetta. Vasta kun aloin kuunnella evankelioivaa ohjelmaanne säännöllisesti, aloin tutkia sitä ”kuka Jeesus on”. Sain kuulla eräältä kristityltä, että Jeesus on Messias ja Jumalan Poika. Vaikka olenkin muslimi, haluan todella kovasti oppia lisää Jeesuksesta. Haluan rohkaista teitä jatkamaan näiden hienojen ohjelmien tekemistä
Palaute Etiopiasta

Lahjoita medialähetystyöhön Afrikassa

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen