Turkki

Euroopan ja Aasian rajalla sijaitsevassa Turkissa on useita kansanryhmiä ja kieliä, mutta uskonnoista yksi on ylitse muiden: islam. Turkkilaisen identiteetti on olla muslimi. Vaikka kristinuskolla on maassa pitkä historia, kristinusko nähdään yleensä lännen tuontitavarana eikä moni turkkilainen ole kuullut Jeesuksesta.  

”Ennen en uskonut Jumalaan, mutta hiljattain minut kastettiin. Anoppini ei ole kristitty, mutta hän on aika uskonnollinen ja on tukenut minua uskoon tulossani. Katsoimme yhdessä kanavaanne, kun pyysitte meitä yhtymään rukoukseen. Hän nosti kätensä ylös ja rukoili kanssanne! Olin erittäin yllättynyt ja vaikuttunut. Teette todella hyviä ja vaikuttavia ohjelmia. Herra työskentelee paikoissa, joita emme aina näe.”
– Tv-katsoja Turkista

Ääni kristitylle vähemmistölle

Syyrian sodan seurauksena Turkissa on lähes neljä miljoonaa pakolaista (UNHCR 3/2022), eniten kaikista maailman maista. Lisäksi Turkissa on maahanmuuttajia erityisesti Iranista, Afganistanista ja Afrikan maista.

Poliittinen ja taloudellinen tilanne sekä koronapandemia ovat saaneet monet turkkilaiset pohtimaan elämän tarkoitusta. Moni on pettynyt valtauskontoon, mutta väestön keskuudessa on paljon vääriä uskomuksia ja ennakkoluuloja myös kristinuskosta. Lisäksi kirkkojen toimintaa on rajoitettu.

Rajoitusten vuoksi medialla on suuri merkitys pienelle kristitylle vähemmistölle. Kumppanimme, satelliittitelevisiokanava SAT-7 Türk, antaa äänen Turkin kirkoille. Yhteiskristillinen kanava uutisoi kristillistä tapahtumista, jotka eivät ylitä valtakanavien uutiskynnystä. Ohjelmat kertovat myös kristinuskon historiasta ja oikovat vääriä käsityksiä suurelle yleisölle. Lisäksi nuorille ja naisille on omia sisältöjään.

Turkinkielisiä ohjelmia lähetetään ympäri vuorokauden. Television lisäksi ohjelmia voi katsoa netissä ja SAT-7 Plus -mobiilipalvelussa.  

Tukea naisten heikkoon asemaan

Tuemme myös turkinkielisen Toivoa naisille -radio-ohjelman tuotantoa ja radiointia. Paikallisradiossa ja netissä kuultava ohjelma auttaa naisia pohtimaan arkisia asioita ja kertoo Jumalasta, joka rakastaa ja arvostaa naisia yhtä lailla kuin miehiä. Se ei ole kaikille turkkilaisille itsestäänselvyys.

Uusimpia hankkeita ovat Toivoa naisille -ohjelmat turkin kielellä Pohjois-Kyproksella sekä kurmandžin kielellä Turkin kurdialueella. Kurmandžin kielialue ulottuu pohjoiseen Syyriaan ja Iraniin sekä Armeniaan asti. Naisten asema on näillä alueilla erityisen heikko. Radio-ohjelmissa on sekä hengellinen että sosiaalinen osuus, joten ohjelmat tukevat kokonaisvaltaisesti naisia ja heidän kauttaan koko perheiden hyvinvointia.

En enää luota rahaan

”Synnyin rikkaaseen perheeseen. Meillä ei ollut rahahuolia enkä tuntenut ketään, jolla olisi ollut. Luotin siis sekä itseeni että rahaan. Olin kerran ystävän kanssa ja kuuntelimme radiota. Kuulimme ohjelmanne, jossa sanoitte, ettei kannata luottaa rahaan eikä mihinkään muuhun kuin Jumalaan. Sanat osuivat sydämeeni kuin veitsi. Halusin kuulla uuden ohjelman heti seuraavana päivänä, mutta huomasin, että pitikin odottaa viikko. Nyt olen kuunnellut ohjelmianne jo jonkin aikaa. Moni asia sydämessäni on muuttunut. En enää turvaa rahaan. Opin luottamaan Jumalaan ja haluan jakaa omastani tarvitseville.”

Tiesitkö?

  • Turkin kansallisurheilulaji on öljypaini, jossa painijat ensin öljyävät itsensä ennen ottelua.
  • Uuden testamentin keskeinen hahmo Paavali oli tunnetusti kotoisin Turkin Tarsosta. Samoin merkittävä osa alkukirkon seurakunnista sijaitsi Turkissa, mm. Efeso. Jakautuneen Rooman kirkon toinen keskus oli silloinen Konstantinopoli, nykyinen Istanbul.
  • Turkin virallinen nimi on vuodesta 2022 lähtien ollut Türkiye eikä englanniksi enää Turkey, joka tarkoittaa kalkkunaa.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoTurkki
Väkiluku84.7 milj (2021, Wikipedia)
Kaupunkilaisia76.1 %(WRDB)
Viralliset kieletturkki
Lukutaito96 % (WRDB)
Uskonnotislam 98.1 %, agnostismi 1.1%, kristinusko 0.21% (WRDB)
Vainoindeksi42. huonoin (OpenDoors)
Mediatmobiilikäyttäjiä 97.7%, internet käyttäjiä 77.7 % (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellaturkki, kurmandži
Sansan yhteistyökumppaniSAT-7 Türk, TWR
Sansan työtä alueellavuodesta 2005

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/turkki

Maanosan muut työalueet

Arabiankielinen alue (SAT-7) | Indonesia | Intia | Iran | Japani | Kambodža | Keski-Aasia| Kiina | Mongolia | Thaimaa | Turkki | Venäjä |

Paluu karttaan

#Turkki, #Aasia

Tarinoita Turkista

Erosin kolme vuotta sitten. En saa nähdä kahta lastani ja olen masentunut. Kuukausi sitten olin yksin syntymäpäivänäni. Olin niin yksinäinen, että halusin päättää elämäni. Ajattelin kuitenkin katsoa kanavaanne vielä viimeisen kerran. Sinä päivänä juontaja, Semsa, puhui Jumalan rakkaudesta ja kärsivällisyydestä. Hän puhui siitä, että antaisimme itsemme Hänelle ja antaisimme myös tuskamme Hänelle. Nyt minulla on toivoa. Luen Raamattua ja rukoilen päivittäin ja uskon, että jonain päivänä näen lapseni jälleen. Jeesus Kristus on kanssani ja pitää minusta huolta. Kiitän teitä; olette olleet Jumalan työkaluja elämässäni.

Tv-katsoja Turkista (SAT-7 Türk)
Ennen en uskonut Jumalaan, mutta hiljattain minut kastettiin. Anoppini ei ole kristitty, mutta hän on aika uskonnollinen ja on tukenut minua uskoon tulossani. Katsoimme yhdessä kanavaanne, kun pyysitte meitä yhtymään rukoukseen. Hän nosti kätensä ylös ja rukoili kanssanne! Olin erittäin yllättynyt ja vaikuttunut. Teette todella hyviä ja vaikuttavia ohjelmia. Herra työskentelee paikoissa, joita emme aina näe.
Palaute Turkista
Pääsin äskettäin pois vankilasta. Ystävystyin siellä joidenkin kristittyjen kanssa. En osaa kuvata sitä tunnetta, minkä koin, kun luin Raamattua. Olen nyt kristitty. Olisin kiitollinen, jos voisitte auttaa minua saamaan oman Raamatun!
Palaute Turkista
Löysin Jeesuksen elämääni kuukausi sitten. Kirkot ovat täällä kiinni koronapandemian vuoksi, mutta voin seurata kanavanne ohjelmia ja saada vastauksia kysymyksiini. Kiitos myös siitä, että autatte minua löytämään seurakuntayhteyden, kun tämä virustilanne helpottaa.
Palaute Turkista
Olimme konservatiivinen muslimiperhe. Minusta haluttiin koraaninopettaja naisille ja minut laitettiin kaikille mahdollisille kursseille. 13-vuotiaana opettaja käytti minua hyväkseen koulussa. Olin siitä hiljaa vuoden ajan, sillä opettaja kiristi minua. Sitten rohkaistuin kertomaan asian kotona. Kävi ilmi, että viidelle muulle tytölle oli käynyt samoin. Isä pysyi tukenani ja teki kaikkensa, että opettaja saataisiin vankilaan, mutta hänellä oli ystäviä korkeissa asemissa eikä syytettä nostettu. Siitä on jo vuosia. Kaksi niistä tytöistä on tehnyt itsemurhan. Minulta meni usko Jumalaan täysin. Kun kuuntelen ohjelmaanne, jokin sydämessäni sanoo, että teihin voi luottaa, mutta pelkään silti...
Palaute Turkista
Hei, sairastuin koronaan ja pyysin teiltä esirukousta, jotta perheeni säästyisi tartunnalta. Aikaa on nyt kulunut, eivätkä lapseni ja vaimoni ole sairastuneet. Uskon koko sydämestäni, että kun te rukoilitte, niin perheeni varjeltui.
Palaute Turkista
“Katson kanavaanne joka päivä, sillä löysin Jeesuksen Kristuksen teidän kauttanne. Olette minulle tosi rakkaita ja mielestäni teillä on paras tv-kanava koko Turkissa.”
Katsoja Turkista
Minulla oli isäpuoli, joka käytti minua hyväkseen. Kun kasvoin vähän vanhemmaksi minut pakotettiin vaimoksi paljon vanhemmalle miehelle, joka on alkoholisti. Hän ei ollut työssä, joten minun piti ansaita jotain. Koska en ollut saanut käydä koulua, oli vaikeaa löytää töitä, ja siksi aloin siivota koteja. Kerran mieheni raiskasi minut ja tulin raskaaksi. Hän pahoinpiteli minua raskauden viimeisen kuukauden alkuun, ja silloin niin pahasti, että jouduin sairaalaan pariksi päiväksi. Vauva syntyi kuukauden liian aikaisin. En uskaltanut kertoa sairaalan poliisille, mitä oli tapahtunut, vaan valehtelin. Samassa sairaalahuoneessa kanssani oli ystävällinen nainen, joka kuunteli ohjelmianne. Kysyin, oliko hän kristitty, ja hän sanoi, että on. Sitten pääsin kotiin. Jonkin ajan päästä muistin Toivoa naisille -ohjelmanne ja aloin kuunnella sitä. Tyttäreni on nyt 2-vuotias. Olen päättänyt antaa sydämeni Jeesukselle.
Palaute Turkista
Minut naitettiin 14-vuotiaana ja siitä on nyt 15 vuotta. Minulla on kolme lasta, mutta miestäni en ole koskaan rakastanut. Lapsien takia olen vielä elossa. Luin nimittäin lehdestä kerran jutun naisesta, jonka tilanne oli sama kuin minun, ja hän teki itsemurhan. Mielestäni se oli kunniallinen teko, mutta itse en ollut kyennyt siihen. Sinä päivänä löysin radiosta Toivoa naisille -ohjelmanne. Sanoitte, että me emme omista ruumistamme, vaan se kuuluu Jumalalle. Sen jälkeen aloin kuunnella ohjelmaa joka viikko. Lopulta annoin elämäni Jeesukselle enkä enää ajattele itsemurhaa.
Palaute Turkista

Lahjoita medialähetystyöhön Turkissa

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen