Kambodža

Menneisyyden järkyttävät tapahtumat eivät ole onnistuneet tukahduttamaan kambodžalaista kansallishenkeä. Maa on alkanut toipua, talous kasvaa ja media välittää uudenlaista toivoa sekä tietoa hyvästä elämästä erityisesti perheille ja naisille. Kambodžan asukkaat kaipaavat sovintoa.

”Emme tule kristitystä suvusta, mutta Jumala valitsi meidät uskomaan ja seuraamaan Jumalan Sanaa. [Radioasema] Krusa FM:llä on tärkeä rooli siinä, että otimme vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastajanamme. Olemme tulossa vanhoiksi ja tiedämme, ettei meillä ole paljon aikaa jäljellä täällä maan päällä. Kiitämme Jeesusta, joka on meille niin hyvä. Hän antaa meille mitä tarvitsemme ja myös rauhallisen sydämen. Kiitos Krusa FM ja ystävät, että jatkatte rukousta perheemme puolesta. Jumala teitä kaikkia siunatkoon.”
– Kuuntelija Kambodžasta

Uusia tuulia ja uutta toivoa

Kambodžan menneisyys on raastava: 1970-luvulla kokonainen sukupolvi menetti henkensä Pol Potin ja punaisten khmerien hirmuhallinnon seurauksena. Teloituksissa ja kansanmurhissa kuoli arviolta 1,5–2 miljoonaa ihmistä. Jokainen suku menetti jäseniään, ja jäljelle jääneet kantavat edelleen syviä haavoja sydämessään. Hirmuhallinto muun muassa erotti lapsia vanhemmistaan ja määräsi pakkoavioliittoja.

Rankkojen vuosien jälkeen maa on alkanut elpyä ja esimerkiksi Kambodžan talous on eräs maailman voimakkaimmin kasvavista, erityisesti vaateteollisuuden ja turismin ansiosta. Sansan yhteistyökumppanin näkynä Kambodžassa on välittää Jumalan rakkautta niin, että yksittäiset ihmiset ja kokonaiset perheet eheytyvät menneisyyden haavoista ja saavat toivoa tulevaisuuteen.

Yhteistyökumppanimme Kambodžassa on perheradio Krusa FM, jonka nimi tarkoittaa perhettä. Tuemme maan virallisella khmerin kielellä kuultavaa Perheen parhaaksi -ohjelmaa, naisille suunnattua Toivon ilta -keskusteluohjelmaa ja Toivoa naisille -ohjelmaa sekä eri paikkakunnilla järjestettäviä perheseminaareja, joissa perheet tapaavat ja tutustuvat toisiinsa ja ohjelmien tekijöihin. Ohjelmilla on vaikutusta:

– Perheen parhaaksi -ohjelma on tutkitusti auttanut aviopuolisoita näkemään miehet ja naiset tasa-arvoisina sekä ymmärtämään koulutuksen arvon. Maanviljelyperheissä lasten odotetaan auttavan pellolla, mutta ohjelma on rohkaissut yhä useampia vanhempia lähettämään lapsiaan kouluun, kertoo Sansan mediatutkija Eila Murphy.

Tiesitkö?

  • Kambodžassa sijaitsee maailman suurin uskonnollinen monumentti, maan lipussakin esiintyvä Angkor Wat. Se rakennettiin hindujumalalle Vishnulle mutta on jo pitkään ollut buddhalainen temppeli.
  • Syntymäpäiviä ei useinkaan vietetä Kambodžassa. Monet eivät edes tiedä syntymäpäiväänsä.
  • Kambodžalainen joki Tonlé Sap on maailman ainoa joki, joka virtaa ajoittain molempiin suuntiin.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoKambodža
Väkiluku17.3 milj (2021, Wikipedia)
Kaupunkilaisia24.2 % (WRDB)
Viralliset kieletkhmer
Lukutaito74 % (WRDB)
Uskonnotbuddhalaisuus 85.4%, etniset uskonnot 4.3%, kristinusko 2.8% kiinalaiset kansanuskonnot 2.4%, agnostisismi 2.3% (WRDB)
Vainoindeksiei 50 pahimman joukossa (OpenDoors)
Mediatmobiiliyhteys 125.8 % (liittymiä enemmän kuin ihmisiä), internet käyttäjiä 52.6 % (Datareportal 2021)
Sansan kielet alueellakhmer
Sansan yhteistyökumppaniFEBC
Sansan työtä alueellavuodesta 2010

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/kambodza

Maanosan muut työalueet

Arabiankielinen alue (SAT-7) | Indonesia | Intia | Iran | Japani | Kambodža | Keski-Aasia| Kiina | Mongolia | Thaimaa | Turkki | Venäjä |

Paluu karttaan

#Kambodza, #Aasia

Tarinoita Kambodžasta

Elämäni on ollut vaikeaa naisena, sillä olen ollut yksin mieheni jätettyä minut. Raha-asiani eivät ole olleet tasapainossa, koska minut ryöstettiin. Huonoksi onnekseni olin onnettomuudessa ja sen jälkeen vuoteenoma joitakin kuukausia. Olin vailla toivoa ja pitkästynyt. Ajoittain ajattelin tekeväni itsemurhan. Jumala armahti minua ja Hän tuntee sydämeni. Kiitos Jeesus, joka puhuit minulle Krusa FM -lähetyksen kautta, kun naapurini kutsui minut kuuntelemaan sitä yhdessä. Halleluja, puhuja auttoi minua korjaamaan särkyneen sydämeni Jumalan sanan avulla. Olen päättänyt vastaanottaa Kristuksen pelastajakseni.

Radiokuuntelija Kambodžasta
Emme tule kristitystä suvusta, mutta Jumala valitsi meidät uskomaan ja seuraamaan Jumalan Sanaa. [Radioasema] Krusa FM:llä on tärkeä rooli siinä, että otimme vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastajanamme. Olemme tulossa vanhoiksi ja tiedämme, ettei meillä ole paljon aikaa jäljellä täällä maan päällä. Kiitämme Jeesusta, joka on meille niin hyvä. Hän antaa meille mitä tarvitsemme ja myös rauhallisen sydämen. Kiitos Krusa FM ja ystävät, että jatkatte rukousta perheemme puolesta. Jumala teitä kaikkia siunatkoon.
Palaute Kambodžasta
Kuuntelen FEBC:n Voice of Love (Rakkauden ääni) -radioasemaa. Jo 1980-luvulla buddhalaisena munkkina kuuntelin ohjelmianne. Vuonna 2000 Jumala avasi sydämeni, kun pastori rukoili radiossa. Jatkoin kuuntelua ilta toisensa perään. Pyhä Henki teki työtään minussa ja otin vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastajanani. Jumalalla oli suunnitelma minua varten, ilosanoman jakaminen eteenpäin, ja niin minusta tuli pappi. Vuosien varrella monet ihmiset ovat tulleet uskoon Pohjois-Kambodžan maaseutukylissä. Nyt meillä on yhdellä alueella 20 kirkkoa ja toisella 11. Kiitän Jumalaa, että hän johdatti minut buddhalaisuudesta kohti Kristusta ja teki minusta toivon lähettilään. Kiitos, että teidän kauttanne silmäni ja sydämeni avautuivat kuulemaan Jumalan Sanaa. Rukoilen, että Hän antaa teille voimia jakaa evankeliumia monille ihmisille.
Palaute Kambodžasta
Olen ollut kristitty jo monta vuotta, mutta välillä lannistun. Minun pitää oppia nöyrtymään ja luottamaan Kristukseen. Olin iloinen, kun löysin sosiaalisesta mediasta Krusa FM:n ohjelmat. Kiitos Krusa FM:lle, joka kannustaa rakastamaan Jumalaa ja pysymään lujasti evankeliumissa. En ole yksinäinen, kun minulla on Jeesus ja Krusa FM. Jumala on hyvä.
Palaute Kambodžasta
Krusa FM - perheradio on aina lähelläni. Kuuntelen ohjelmia aamusta iltaan ja jokainen uusi ohjelma-aihe auttaa minua kasvamaan uskossani ja luottamaan enemmän Jumalaan. Saan ohjelmista paljon iloa ja rohkaisua. Jumala siunatkoon työtänne!
Palaute Kambodžasta
Meitä on ryhmä naisia ja kuuntelemme Toivoa naisille -ohjelmaa yhdessä joka lauantai-iltapäivä. Joskus kuuntelemme ohjelman uudestaan sunnuntain jumalanpalveluksessa, jos kaikki ryhmäläiset eivät ole päässeet lauantaina. Saamme ohjelmistanne paljon sellaista opetusta, jota emme muualta saa. Monet meistä kyläläisistä olemme kouluja käymättömiä, joten meidän on vaikea opettaa lapsillemme mitään. Joskus lapset ovat viisaampia kuin me vanhemmat, koska he käyvät koulua.
Palaute Kambodžasta
Nuorin siskoni joutui petoksen uhriksi. Joku mies Facebookissa halusi muka kambodžalaisen vaimon. Hän kirjoitteli siskon kanssa kuukauden ja sitten sanoi lähettäneensä tälle lahjaksi tietokoneen ja puhelimen. Parin päivän päästä tuntematon mies soitti siskolleni, että saadakseen tavarat lentokentältä, hänen piti lähettää rahaa. Tämä tapahtui monta kertaa. Lopulta sisko oli lähettänyt noin 1000 dollaria, kunnes käsitimme, että tämä oli petos. Surullista oli, että äiti lainasi ne rahat pankista. Nyt äidin ja minun pitää raataa kovasti maksaaksemme pankille. Herään aamuisin aikaisin ja menen riisipellolle pyydystämään sammakoita. Ansaitsen sillä n. 1,25 dollaria päivässä. Elämä on raskasta, mutta uskon, että Jumala pitää meistä huolen. Uskon rukoukseen, koska Jumala sen kautta paransi sekä äidin että poikani. Kiitos Toivoa naisille -ohjelmista, ne tuottavat suurta iloa minulle.
Palaute Kambodžasta
Kuuntelemme mieheni kanssa khmerinkielistä Toivoa naisille -ohjelmaa joka sunnuntai ryhmässä toisten kanssa. Ohjelmat ovat muistitikulla, joka liitetään kaiuttimeen. Erityisesti ohjelma Ristiriidat perheessä kosketti meitä. Ymmärsimme, että vanhempien pitää yrittää olla esimerkkinä lapsille ja että lempeät sanat estävät riitoja. Ohjelman jälkeen kerroin ryhmälle omasta vaikeudestani ja pyysin siinä ryhmän edessä anteeksi mieheltäni. Hänkin pyysi anteeksi minulta. Olemme todella kiitollisia Toivoa naisille -ohjelmien hyvistä sisällöistä.
Palaute Kambodžasta
Olin siivoojana kristillisessä koulussa, mutta en ollut kristitty. Olin saanut tietää, että miehelläni oli tyttöystävä. Asuimme anoppini luona, joka inhosi minua ja halusi minut ulos talosta. Eräänä iltana olin niin epätoivoinen, että olin päättänyt ottaa rotanmyrkkyä ja kuolla. Joku koulussa oli maininnut minulle Krusa FM -radioasemasta, joten avasin silloin radion. Juuri silloin ohjelmassa kehotettiin kuuntelijoita rukoilemaan yhdessä puhujan kanssa. Kärsin unettomuudesta, joten rukoilin: “Jumala, jos olet todellinen, niin anna minun kyetä nukkumaan tänä yönä.” Nukuin koko yön hyvin. Seuraavana päivänä anoppi ajoi minut ulos talosta. Otin 12-vuotiaan poikani mukaan ja menimme työpaikalleni koululle yöksi. Aamulla vuodatin sydämeni hädän Jumalalle, ja juuri sinä päivänä korealainen kristitty koulun työntekijä avasi kotinsa minulle ja pojalleni. Hän myös auttoi minua alkuun uskossani. Jonkin ajan päästä rohkaisin mieleni ja menin käymään anopin luona. Kerroin hänelle Jeesuksesta ja kehotin kuuntelemaan Krusa FM -asemaa. Kolme vuotta myöhemmin anoppi antoi elämänsä Jeesukselle – ja pyysi minulta anteeksi menneitä tekojaan. Nyt johdan seurakuntaa Kratien maakunnassa. Olen äärettömän kiitollinen perheradiolle, joka muutti elämäni ja auttaa edelleen jatkuvasti.
Palaute Kambodžasta

Vaikuta Kambodžaan

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen