Kambodža

Menneisyyden järkyttävät tapahtumat eivät ole onnistuneet tukahduttamaan kambodžalaista kansallishenkeä. Maa on alkanut toipua, talous kasvaa ja media välittää uudenlaista toivoa sekä tietoa hyvästä elämästä erityisesti perheille ja naisille. Kambodžan asukkaat kaipaavat sovintoa.

”Emme tule kristitystä suvusta, mutta Jumala valitsi meidät uskomaan ja seuraamaan Jumalan Sanaa. [Radioasema] Krusa FM:llä on tärkeä rooli siinä, että otimme vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastajanamme. Olemme tulossa vanhoiksi ja tiedämme, ettei meillä ole paljon aikaa jäljellä täällä maan päällä. Kiitämme Jeesusta, joka on meille niin hyvä. Hän antaa meille mitä tarvitsemme ja myös rauhallisen sydämen. Kiitos Krusa FM ja ystävät, että jatkatte rukousta perheemme puolesta. Jumala teitä kaikkia siunatkoon.”
– Kuuntelija Kambodžasta

Uusia tuulia ja uutta toivoa

Kambodžan menneisyys on raastava: 1970-luvulla kokonainen sukupolvi menetti henkensä Pol Potin ja punaisten khmerien hirmuhallinnon seurauksena. Teloituksissa ja kansanmurhissa kuoli arviolta 1,5–2 miljoonaa ihmistä. Jokainen suku menetti jäseniään, ja jäljelle jääneet kantavat edelleen syviä haavoja sydämessään. Hirmuhallinto muun muassa erotti lapsia vanhemmistaan ja määräsi pakkoavioliittoja.

Rankkojen vuosien jälkeen maa on alkanut elpyä ja esimerkiksi Kambodžan talous on eräs maailman voimakkaimmin kasvavista, erityisesti vaateteollisuuden ja turismin ansiosta. Sansan yhteistyökumppanin näkynä Kambodžassa on välittää Jumalan rakkautta niin, että yksittäiset ihmiset ja kokonaiset perheet eheytyvät menneisyyden haavoista ja saavat toivoa tulevaisuuteen.

Yhteistyökumppanimme Kambodžassa on perheradio Krusa FM, jonka nimi tarkoittaa perhettä. Tuemme maan virallisella khmerin kielellä kuultavaa Perheen parhaaksi -ohjelmaa, naisille suunnattua Toivon ilta -keskusteluohjelmaa ja Toivoa naisille -ohjelmaa sekä eri paikkakunnilla järjestettäviä perheseminaareja, joissa perheet tapaavat ja tutustuvat toisiinsa ja ohjelmien tekijöihin. Ohjelmilla on vaikutusta:

– Perheen parhaaksi -ohjelma on tutkitusti auttanut aviopuolisoita näkemään miehet ja naiset tasa-arvoisina sekä ymmärtämään koulutuksen arvon. Maanviljelyperheissä lasten odotetaan auttavan pellolla, mutta ohjelma on rohkaissut yhä useampia vanhempia lähettämään lapsiaan kouluun, kertoo Sansan mediatutkija Eila Murphy.

Tiesitkö?

  • Kambodžassa sijaitsee maailman suurin uskonnollinen monumentti, maan lipussakin esiintyvä Angkor Wat. Se rakennettiin hindujumalalle Vishnulle mutta on jo pitkään ollut buddhalainen temppeli.
  • Syntymäpäiviä ei useinkaan vietetä Kambodžassa. Monet eivät edes tiedä syntymäpäiväänsä.
  • Kambodžalainen joki Tonlé Sap on maailman ainoa joki, joka virtaa ajoittain molempiin suuntiin.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoKambodža
Väkiluku17.3 milj (2021, Wikipedia)
Kaupunkilaisia24.2 % (WRDB 2020)
Viralliset kieletkhmer
Lukutaito84 % (WorldBank 2022)
Uskonnotbuddhalaisuus 87.4%, etniset uskonnot 4.0%, kristinusko 2.4% kiinalaiset kansanuskonnot 2.2%, agnostisismi 1.9% (WRDB 2020)
Vainoindeksiei 50 pahimman joukossa (OpenDoors)
Mediatmobiiliyhteys 131,5 % (liittymiä enemmän kuin ihmisiä), internet käyttäjiä 67.5 % (Datareportal 2023)
Sansan kielet alueellakhmer
Sansan yhteistyökumppaniFEBC, TWR Toivoa naisille
Sansan työtä alueellavuodesta 2010

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/kambodza

Maanosan muut työalueet

Arabiankielinen alue (SAT-7) | Indonesia | Intia | Iran | Japani | Kambodža | Keski-Aasia| Kiina | Mongolia | Thaimaa | Turkki | Venäjä |

Paluu karttaan

#Kambodza, #Aasia

Tarinoita Kambodžasta

Tytär kannusti radion ääreen

Olin ennen mies, jolla ei ollut toivoa elämässä. Ajoittain elämä tuntui pitkästyttävältä. Olen kiitollinen siitä, että vaikka kuinka torjuin Jeesuksen Kristuksen, hän oli aina vierelläni. Fyysisen ja psyykkisen sairauden aiheuttama stressi oli minulle valtava taakka. Vaimoni ja tyttäreni koettivat saada minut seuraamaan Kristusta kertomalla evankeliumin sanomasta, mutta torjuin sen ja nuhtelin heitä.

Tyttäreni ei kuitenkaan lakannut kertomasta uskostaan minulle. Hän kannusti minua myös kuuntelemaan Krusa FM:n ohjelmia ja niiden välittämiä Jumalan rohkaisevia sanoja. Koska tiesin niiden kertovan Jeesuksesta, en halunnut niiden vaikuttavan minuun. Mutta kun kuuntelin ohjelmaa, aloin avautua Jumalan sanalle. Ymmärsin, että Jeesus todella rakastaa minua.

Jumala on antanut minulle sanoin kuvaamattoman toivon ja lämmön tunteen elämääni. Perheeni on kärsivällinen ja ymmärtäväinen. Kiitän vaimoani ja tytärtäni, että he auttavat minua valittamatta. Kiitän Jumalaa siitä, että radioaseman kautta päätin seurata Jeesusta ja omistaa elämäni hänen rakastamiseensa ja palvelemiseensa.

Jumalan armosta sain kertoa uskostani radiossa, ja sen seurauksena monet vanhemmat kuuntelijat kokivat iloa ja rauhaa ja tulivat tuntemaan Jeesuksen Kristuksen. Olen kiitollinen Krusa FM -radioasemalle, että se on ollut aina tukenani ja tiimi on rukoillut puolestani. Siunatkoon Jumala niitä, jotka eivät usko, mutta kääntyvät Jeesuksen puoleen.

Kuuntelija Kambodžasta (FEBC)

Jeesus pelastaa myös vammautuneen

Olen 52-vuotias kahden lapsen isä. Vammauduin useita vuosia sitten. Monet askareet ovat erittäin hankalia meille vammaisille, ja välillä haluaisin luovuttaa. Jumalan armosta tapasin pastori Saroeunin, joka antoi minulle radion lohduksi. Silloin aloin kuunnella Krusa FM:n lyhytaalto-ohjelmia. Kun kuuntelin todistuspuheenvuoroja, ymmärsin, että joillain ihmisillä on elämässään vielä vaikeampaa kuin minulla. He ovat kuitenkin vapaita pimeyden kahleista, sillä he uskovat Jeesukseen. Annoin sydämeni Hänelle. Uskon, että Jeesus on tosi Jumala, ja Hän pelastaa synnistä myös minut, vammautuneen miehen.

Kuuntelijapalaute Kambodžasta (FEBC)

Olin toivoton

Elämäni on ollut vaikeaa naisena, sillä olen ollut yksin mieheni jätettyä minut. Raha-asiani eivät ole olleet tasapainossa, koska minut ryöstettiin. Huonoksi onnekseni olin onnettomuudessa ja sen jälkeen vuoteenoma joitakin kuukausia. Olin vailla toivoa ja pitkästynyt. Ajoittain ajattelin tekeväni itsemurhan. Jumala armahti minua ja Hän tuntee sydämeni. Kiitos Jeesus, joka puhuit minulle Krusa FM -lähetyksen kautta, kun naapurini kutsui minut kuuntelemaan sitä yhdessä. Halleluja, puhuja auttoi minua korjaamaan särkyneen sydämeni Jumalan sanan avulla. Olen päättänyt vastaanottaa Kristuksen pelastajakseni.

Radiokuuntelija Kambodžasta

Hän antaa mitä tarvitsemme

Emme tule kristitystä suvusta, mutta Jumala valitsi meidät uskomaan ja seuraamaan Jumalan Sanaa. [Radioasema] Krusa FM:llä on tärkeä rooli siinä, että otimme vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastajanamme. Olemme tulossa vanhoiksi ja tiedämme, ettei meillä ole paljon aikaa jäljellä täällä maan päällä. Kiitämme Jeesusta, joka on meille niin hyvä. Hän antaa meille mitä tarvitsemme ja myös rauhallisen sydämen. Kiitos Krusa FM ja ystävät, että jatkatte rukousta perheemme puolesta. Jumala teitä kaikkia siunatkoon.

Palaute Kambodžasta

Kuuntelin ohjelmaa jo buddhalaismunkkina

Kuuntelen FEBC:n Voice of Love (Rakkauden ääni) -radioasemaa. Jo 1980-luvulla buddhalaisena munkkina kuuntelin ohjelmianne. Vuonna 2000 Jumala avasi sydämeni, kun pastori rukoili radiossa. Jatkoin kuuntelua ilta toisensa perään. Pyhä Henki teki työtään minussa ja otin vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastajanani. Jumalalla oli suunnitelma minua varten, ilosanoman jakaminen eteenpäin, ja niin minusta tuli pappi. Vuosien varrella monet ihmiset ovat tulleet uskoon Pohjois-Kambodžan maaseutukylissä. Nyt meillä on yhdellä alueella 20 kirkkoa ja toisella 11. Kiitän Jumalaa, että hän johdatti minut buddhalaisuudesta kohti Kristusta ja teki minusta toivon lähettilään. Kiitos, että teidän kauttanne silmäni ja sydämeni avautuivat kuulemaan Jumalan Sanaa. Rukoilen, että Hän antaa teille voimia jakaa evankeliumia monille ihmisille.

Palaute Kambodžasta
Olen ollut kristitty jo monta vuotta, mutta välillä lannistun. Minun pitää oppia nöyrtymään ja luottamaan Kristukseen. Olin iloinen, kun löysin sosiaalisesta mediasta Krusa FM:n ohjelmat. Kiitos Krusa FM:lle, joka kannustaa rakastamaan Jumalaa ja pysymään lujasti evankeliumissa. En ole yksinäinen, kun minulla on Jeesus ja Krusa FM. Jumala on hyvä.
Palaute Kambodžasta
Krusa FM - perheradio on aina lähelläni. Kuuntelen ohjelmia aamusta iltaan ja jokainen uusi ohjelma-aihe auttaa minua kasvamaan uskossani ja luottamaan enemmän Jumalaan. Saan ohjelmista paljon iloa ja rohkaisua. Jumala siunatkoon työtänne!
Palaute Kambodžasta
Meitä on ryhmä naisia ja kuuntelemme Toivoa naisille -ohjelmaa yhdessä joka lauantai-iltapäivä. Joskus kuuntelemme ohjelman uudestaan sunnuntain jumalanpalveluksessa, jos kaikki ryhmäläiset eivät ole päässeet lauantaina. Saamme ohjelmistanne paljon sellaista opetusta, jota emme muualta saa. Monet meistä kyläläisistä olemme kouluja käymättömiä, joten meidän on vaikea opettaa lapsillemme mitään. Joskus lapset ovat viisaampia kuin me vanhemmat, koska he käyvät koulua.
Palaute Kambodžasta
Nuorin siskoni joutui petoksen uhriksi. Joku mies Facebookissa halusi muka kambodžalaisen vaimon. Hän kirjoitteli siskon kanssa kuukauden ja sitten sanoi lähettäneensä tälle lahjaksi tietokoneen ja puhelimen. Parin päivän päästä tuntematon mies soitti siskolleni, että saadakseen tavarat lentokentältä, hänen piti lähettää rahaa. Tämä tapahtui monta kertaa. Lopulta sisko oli lähettänyt noin 1000 dollaria, kunnes käsitimme, että tämä oli petos. Surullista oli, että äiti lainasi ne rahat pankista. Nyt äidin ja minun pitää raataa kovasti maksaaksemme pankille. Herään aamuisin aikaisin ja menen riisipellolle pyydystämään sammakoita. Ansaitsen sillä n. 1,25 dollaria päivässä. Elämä on raskasta, mutta uskon, että Jumala pitää meistä huolen. Uskon rukoukseen, koska Jumala sen kautta paransi sekä äidin että poikani. Kiitos Toivoa naisille -ohjelmista, ne tuottavat suurta iloa minulle.
Palaute Kambodžasta

Vaikuta Kambodžaan

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen