Hyppää sisältöön

Tätäkin lähetysvaroilla saadaan aikaan: Perheseminaarit auttavat haavoilla olevia kambodžalaisia

Perheseminaariin osallistunut aviopari ja heidän poikansa kambodžalaisen talon edustalla.

− Olen oppinut muun muassa hyvää vanhemmuutta ja kuinka kasvattaa eri-ikäisiä lapsia. Opimme yhdessä myös taloudenhoitoa, kertoo 38-vuotias kahden lapsen äiti Kong Chambo. Kuvassa myös aviomies Sim Vibol sekä perheen kuopus. Kuva: Annaleena Pakkanen.

− Lasten tarpeita käsittelevä opetus oli erityisen hyödyllinen. Omat lapset ovat jo isompia, mutta on hyvä tietää, mitä he tuntevat ja mitä esimerkiksi teini-ikäinen tarvitsee minulta, sanoo 14-, 17- ja 20-vuotiaiden poikien äiti Lor Dany.

Hän osallistui puolisonsa Lang Somartin kanssa Kambodžassa, Takeon maakunnassa 29. helmikuuta järjestettyyn perheseminaariin.

Tänä vuonna Sansan kambodžalainen kumppani, mediajärjestö FEBC-Kambodža järjestää suomalaisten tuella kymmenen perheseminaaria eri puolilla maata. Päivän mittaisille tapahtumille on suuri tarve, sillä vuosien 1975–78 kansanmurha luo edelleen synkkää varjoa kambodžalaisten elämään.

Kun punakhmerien hirmuhallinto päättyi tammikuussa 1979, Kambodžan väkiluku oli pudonnut 8 miljoonasta noin 5,2 miljoonaan, kertoo Suomen Kuvalehti. Vaikka valtaosa maan nykyisistä asukkaista on sen jälkeen syntyneitä, vaikuttavat hengissä selvinneiden traumat myös nuorempien elämässä. Tämä näkyy muun muassa tunne-elämän häiriöinä ja perheen sisällä esimerkiksi niin, että konfliktitilanteessa viha purkautuu helposti väkivaltana.

Opettaja haastaa käytännön tekoihin

Maaseutukylässä Takeon maakunnassa pidettyyn perheseminaariin osallistui noin 30 ihmistä, joista kolmasosa miehiä. Useimmat tulivat puolisonsa kanssa, joskaan eivät kaikki. Osa oli paikallisia, mutta jotkut tulivat toisesta maakunnasta.

Päivän aikana käsiteltiin viittä teemaa, joita olivat onnellinen perhe, lastenkasvatus, rakkauden kieli, taloudellinen huolenpito sekä konfliktien ratkaiseminen. Kokemusten jakamiselle oli tilaa pitkin päivää, ja lopuksi miehet ja naiset jakautuivat omiin ryhmiinsä pohtimaan opittua.

Neljän lapsen vanhemmat Som Som Ol ja Oung Phan tulivat mukaan, sillä he halusivat oppia hyvää perhe-elämää.

− Olen oppinut rakastamisesta, huolehtimisesta ja toisen tarpeiden huomioon ottamisesta. Ja että voimme jakaa asioita, kertoo vaimo Som Som Ol.

− Vaikka meillä osallistujilla on erilaisia perheitä, on hyvä saada ideoita ja kuulla muiden kokemuksia. On myös hyvä, että puhuja haastaa meitä käytännön tekoihin, sanoo aviomies Oung Phan.

Kutsumuksena perhetyö

Seminaarin opettajina olivat aviopari ja kahden aikuisen pojan vanhemmat, Chailin Sear ja Malis Kong. Kiinteistöalan liikemies Chailin Sear kertoo haluavansa osallistua myös Jumalan työhön, ja perheseminaarien lisäksi hän toimii FEBC-Kambodžan hallituksessa.

Malis Kong on puolestaan terapeutti. Hän on myös tehnyt perheseminaarissa käytettävän opetusmateriaalin.

− Viime lokakuussa osallistuimme seminaariin, jonka FEBC järjesti Sansan tuella Siem Riepissä. Se vahvisti meille, että avioparityöhön tarvitaan lisää ihmisiä. Olemme Jumalan perhettä, ja perheen pitää olla valona naapureille ja maailmalle. Tämä on kutsumuksemme, Chailin Sear vakuuttaa.

Tämän vuoden kymmenestä perheseminaarista he ovat lupautuneet opettamaan vähintään viidessä, vapaaehtoispohjalta.

− Rakastamme tehdä tätä ja sitä, että voimme vahvistaa perheitä. Joka seminaarissa haluamme mennä vähän aiempaa syvemmälle, Chailin Sear kertoo.

“Auttakaa meitä rukoilemalla!”

Millaisia rukousaiheita Kambodžan perheillä on?

− Yhä useammat pariskunnat eroavat, monet ovat kristittyjäkin. Haluamme, että pariskunnat ovat valona maailmassa ja että he voisivat nähdä Jumalan läsnäolon liitossaan. Auttakaa meitä rukoilemalla heidän puolestaan, pyytää perheseminaarin toinen opettaja Malis Kong.

− Rukoilkaa perheidemme, ihmissuhteiden ja hyvän vanhemmuuden puolesta. Rukoilkaa myös Kambodžan kansan puolesta, että yhä useampi oppii tuntemaan Jeesuksen, pyytää pariskunta Sim Vibol ja Kong Chambo.

Annaleena Pakkanen

Auta meitä auttamaan Kaakkois-Aasiassa! Osallistu Sansan kevätkeräykseen!