Ukraina

Sodan sytyttyä lähetimme nopeasti apua Ukrainan pakolais- ja humanitääriseen kriisiin. Aineellista ja henkistä apua on tarvittu ja valitettavasti tarvitaan edelleen. Nyt yhteistyökumppaninamme toimii ukrainalainen radioasema, joka välittää toivon sanomaa sitä kipeimmin kaipaaville.

Monet Ukrainan sotilaat kiittävät FEBC:n ohjelmista. He kuuntelevat ohjelmia juoksuhaudoissa, niin yksittäin kuin ryhminä ystävien kanssa. Monet heistä ovat juuri täysi-ikäisiä. He ovat nuorena joutuneet elämän ja kuoleman kysymysten kanssa syvästi vastatusten.

 

Radio mukaan pommisuojaan

Kun perusturvallisuus järkkyy, moni etsii turvaa uskosta ja Jumalasta. Silloin on erityisen tärkeää tuoda horisonttiin toivon näköaloja. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan keväällä 2022, Sansa lähti mukaan Ukrainan radiotyöhön kansainvälisen medialähetysjärjestö FEBC:n kautta.

FEBC tuntee Ukrainan hyvin, sillä se on lähettänyt kristillistä ukrainankielistä ohjelmaa maan rajojen ulkopuolelta 1940-luvulta lähtien. Kommunismin kaaduttua 1990-luvulla työtä voitiin jatkaa maan sisällä. Esimerkiksi nettikuuntelijoita on vuosittain 400 000, ja kuuntelijoiden puheluja vastaanotetaan yli 10 000, mikä kertoo työn tärkeydestä.

Lapsi vetoaa lopettamaan sodan Ukrainassa.

FEBC-Ukraina lähettää monipuolista ohjelmaa, jonka sisällöt painottuvat kuulijoiden tarpeisiin ja kysymyksiin. Tarjolla on lasten- ja perheohjelmia, pohdintaa tieteen ja uskon välisistä kysymyksistä, henkilökohtaiseen kasvuun tähtääviä ohjelmia sekä kevyempää sisältöä. Eräs toimittaja on pitänyt netissä myös päivittäistä rukoushetkeä.

Muun muassa seuraavat ohjelmat kuuluvat FEBC-Ukrainan radiokanavalla:

Sodan haavoittama on sielunhoidollinen ohjelma, joka lohduttaa tuhansia kuuntelijoitaan. Ohjelman juontaja Eugene vierailee rintamalla ja sotilaiden kodeissa ja kohtaa siellä sekä sotilaiden että omaisten henkisiä ja hengellisiä haasteita. Kysymykset puhuttelevat laajasti muutakin väestöä, kuten miljoonia maan sisäisiä pakolaisia.

Donbas UA on itäisen Ukrainan asukkaiden kysymyksille suunniteltu ohjelma.

Olen onnellinen nainen auttaa naisia elämään merkityksellistä elämää.

Eräs nainen oli kuuntelemassa rukousohjelmaa, kun naapuritaloon osui ohjus. Hän itsekin tunsi räjähdyksen, ja yksi hänen huoneistonsa ikkuna hajosi. Naapuritalosta kuului huutoa. Nainen kirjoitti rukouspyynnön asemalle tilanteesta. Muutaman minuutin päästä hän kirjoitti toisen viestin ja sanoi, ettei ole enää niin peloissaan. Sydämeen on tullut rauha, siitäkin huolimatta, että hän tiesi alueensa olevan vihollisen tulituksen kohteena.

Aineellista, henkistä ja hengellistä apua

Sansa on osallistunut radiotyön lisäksi myös pakolaistyön ja humanitaarisen työn tukemiseen Ukrainassa sekä lähialueilla. Kevään ja kesän 2022 aikana saimme kerättyä yli 41 000 euroa ukrainalaispakolaisten aineelliseen, henkiseen ja hengelliseen auttamistyöhön. Yhteistyökumppanimme Luterilainen maailmanliitto välitti avun paikallisseurakunnille Ukrainassa ja naapurimaissa.

Avuntarve Ukrainassa ja lähialueilla jatkuu edelleen. Rukoilemme sodan päättymistä ja apua jokaiselle sodasta kärsivälle.

Tiesitkö?

  • Ukraina on maailman suurin auringonkukansiementen tuottajamaa. Auringonkukka onkin maan kansalliskukka.
  • Pääsiäismunien maalausperinne on vahvasti slaavilainen ja joidenkin lähteiden mukaan peräisin Ukrainasta.
  • Slaavien käyttämät kyrilliset kirjaimet muotoilivat lähetyssaarnaajaveljekset Kyril ja Methodius 800-luvulla. He käyttivät lähetystyössä suurimman osan ajastaan nykyisen Unkarin alueella, mutta heidän työnsä jälkeen kristinusko saapui niin Ukrainaan kuin Venäjällekin.
Lahjoita kohteeseen
FaktataulukkoUkraina
Väkiluku28 milj (2023, Wikipedia), pakolaisena liki 10 miljoonaa
Kaupunkilaisia69.6 % (WRDB 2020)
Viralliset kieletukraina
Lukutaito100 % (WorldBank 2021)
Uskonnotkristinusko 84.7 %, agnostismi 11.4 %, ateismi 2.2%, islam 1.6%, (WRDB 2020)
Vainoindeksiei 50 huonoimman listalla (OpenDoors)
Mediatinternet käyttäjiä 79.2 % (Datareportal 2023)
Sansan kielet alueellaukraina
Sansan yhteistyökumppaniFEBC-Ukraina
Sansan työtä alueellavuodesta 2022

Linkit & mediat

sansa.fi/lahjoitus/ukraina

Maanosan muut työalueet

Kroatia | Suomi | Turkki | Ukraina | Venäjä

Paluu karttaan

#Ukraina, #Eurooppa

Tarinoita Ukrainasta

Työskentelen erittäin stressaavassa työssä, pitkiä työ­päiviä. Hyvin usein, kun palaan töistä, kuuntelen mielelläni tätä luterilaista radio-ohjelmaa. Se antaa minulle voimaa ja jak­san viettää laatuaikaa perheeni kanssa. Kiitos rohkaise­vista sanoista.

Kuuntelijapalaute Kroatiasta

Eräs nainen oli kuuntelemassa FEBC:n rukousohjelmaa, samalla kun naapuritaloon osui ohjus. Hän itsekin tunsi räjähdyksen ja yksi hänen huoneistonsa ikkuna hajosi. Naapuritalosta kuului huutoa. Nainen kirjoitti rukouspyynnön asemalle tilanteesta. Muutaman minuutin päästä hän kirjoitti toisen viestin ja sanoi, ettei ole enää niin peloissaan. Sydämeen on tullut rauha, siitä huolimatta, että tiesi alueensa olevan vihollisen tulituksen kohteena.

Palaute Ukrainasta
”Median kautta tekemänne työ on todiste siitä, että seurakunta elää ja pitää huolta jokaisesta jäsenestään. Kiitos, että tätä kautta löydätte tien meidänkin kaukana asuvien luoksemme ja siunaatte meitä.”
Palaute Kroatiasta
Kiitos rohkaisusta Jumalan sanan ja musiikin kautta. Nämä sunnuntaiset YouTube-videot ovat kauniita ja ne antavat niin paljon, erityisesti tänä aikana, kun emme voi kokoontua yhteen.
Palaute Kroatiasta
Iloitsen näistä radio-ohjelmista erityisesti siksi, että me luterilaiset olemme vähemmistö Kroatiassa ja täällä Legradissa. On hienoa, että juuri meidän kirkkomme tekee tällaisia ohjelmia, ja saan niistä aina tukea hengelliseen elämääni.    
Palaute Kroatiasta
Olen mukana Kroatian evankelisen kirkon radio-ohjelmien tekemisessä täällä Legradissa. Arkipäivän kohtaamisissa monet ihmiset – myös muut kuin seurakunnan jäsenet – mainitsevat radio-ohjelmamme. He pitävät niistä, ja sen jälkeen onkin helppo jatkaa keskustelua kristinuskosta. On hienoa olla tässä mukana ja nähdä, miten ohjelmat ruokkivat ihmisten sielua.
Palaute Kroatiasta
Tunsin kerran yhden evankelis-luterilaisen henkilön. Siksi päätin kuunnella viikoittaisen ohjelmanne. Nykyään kuuntelen sen melkein joka viikko, sillä se tulee sopivaan aikaan. Paikallistelevisiosta katson seurakunnan ohjelman, jos vain suinkin muistan. Kertaakaan ei ole tarvinnut katua, että on katsonut tai kuunnellut.
Palaute Kroatiasta
Paikallisradiossa Kroatiassa kuultavien evankelisen seurakunnan ohjelmien kuuntelija: "Kuuntelen mielelläni hengellisiä ohjelmianne, vaikka kuulun katoliseen kirkkoon. Puheenne ovat syvällisiä ja selkeitä, täynnä Jumalan rakkautta ja armoa. Suosittelen näitä ohjelmia kaikille kristityille ja ateisteille.”
Palaute Kroatiasta

Lahjoita Ukrainan mediatyölle

Pidetään lähetys käynnissä. Lahjasi muuttaa maailmaa.

Lahjoita kohteeseen