Hyppää sisältöön

Ukrainalaisen Radio M:n keskustelupalvelu on ruuhkautunut

Sotilaspappeja ukrainalaisen Radio M:n studiossa.

Joukko rintamalla palvelevia sotilaspappeja kokoontui hiljattain Radio M:n studiossa. Mukana oli myös radion oma työntekijä Serhiy. Kuva: Radio M.

Ukrainassa toimiva kristillinen Radio M saa joka kuukausi tuhansia soittoja ja viestejä puhelin- ja nettipalveluunsa. Yhteydenotot ovat lisääntyneet sodan aikana huomattavasti.

Sansan lähettämällä 40 000 euron avustuksella Radio M on voinut muun muassa palkata ruuhkautuneeseen netti- ja puhelinpalveluun lisätyövoimaa. Radioasema on voinut tarjota myös lisäkoulutusta työntekijöille, jotka keskustelevat traumoista kärsivien ja hengellisiäkin kysymyksiä pohtivien ukrainalaisten kanssa.

Ohessa on esimerkkejä viimeaikaisista keskusteluista, joita Radio M:n työntekijät ovat käyneet yhteyttä ottaneiden kanssa.

Äidin tuska pojastaan

Kotiseudultaan lähtemään joutunut kahden pojan äiti soitti. Nyt hän on ollut lähes kaksi vuotta turvallisessa paikassa. Toinen pojista on sopeutunut tilanteeseen ja löytänyt keinoja selviytyä stressistä mutta nuorempi poika ei ole. Aluksi kaikki oli hyvin, mutta sitten poika sulkeutui. Nainen ei tiedä, kuinka palauttaa luottamuksellinen suhde poikaansa.

Puhelinpalvelun työntekijä kuunteli äidin tuskaa, tuki hänen aikomustaan olla luovuttamatta ja aloittaa itsestään, koska lapselle on tärkeä nähdä äitinsä onnellisena. Työntekijä suositteli tilanteeseen sopivia tietolähteitä, kuten kirjasta lasten ja nuorten traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Nainen suostui myös rukoilemaan yhdessä. Hän sanoi, ettei ollut koskaan ennen tehnyt niin. Hän kiitti avusta.

Vaimo ajoi kotoa pois

Mies kertoi, että vaimo ajoi hänet pois kotoa ja haki avioeroa. Tämä tapahtui samaan aikaan, kun miehen veli kaatui sodassa. Nyt toinen veli on taistelemassa. Mies puhui itkien, sillä tilanne oli hänelle tuskallinen. Hän halusi saada perheensä ennalleen.

Työntekijä kuunteli miestä myötätuntoisesti ja tuki häntä. He keskustelivat myös hengellisistä asioista ja Jumalasta, joka rakastaa, on aina lähellä eikä jätä. Mies suostui rukoilemaan yhdessä. Keskustelun jälkeen hän sanoi haluavansa mennä kirkkoon. Työntekijä järjesti tapaamisen pastorin kanssa.

Miksi Jumala sallii?

Rintamalta palannut sotilas soitti. Hän sanoi:

− Luulen, että olen tulossa hulluksi. En voi puhua asiasta kenenkään sukulaisen kanssa. Viime aikoina olen juonut melkein joka päivä, kun en ole työssä.

Sitten hän kertoi tunteistaan, myös syyllisyydestä. Työntekijä kuunteli ja tuki häntä. He puhuivat myös hengellisistä asioista. Mies sanoi:

− Otin ristin kaulastani enkä käyttänyt sitä enää, koska jos Jumala olisi olemassa, hän ei sallisi tätä kaikkea. Miksi hän sallii kaikki nämä kuolemat? Häntä ei siis ole. Pyysin Jumalaa antamaan ystäväni elää, mutta tämä kuoli käsivarsilleni.

Mies puhui tunteistaan. Työntekijä osoitti myötätuntoa ja koetti vastata Jumalaa koskeviin kysymyksiin. Jossain vaiheessa mies sanoi:

− Ehkä Jumala on todella olemassa ja hän pelasti henkeni.

Mies muisti tilanteen, jossa hänen henkensä säästyi ihmeellisesti, vaikka hänen olisi pitänyt kuolla. Työntekijä kertoi miehelle Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen merkityksestä ja mies tunnusti syntinsä rukoillen. Työntekijä rukoili myös miehen puolesta. Sen jälkeen mies sanoi, että hän haluaa mennä kirkkoon. Lopuksi mies sanoi:

− Olen puhunut kanssanne ja rauhoittunut. Se ei ole ollut helppoa minulle pitkään aikaan. En ymmärrä, mitä on tapahtunut, mutta tiedän vain, että tilanne tuntuu helpommalta.

Henkisesti hyvin väsynyt

Eräs nainen soitti:

− Mieheni on sotilas. Hänellä on kolme vammaa. En koe saavani häneltä emotionaalista tukea, hän on hyvin sulkeutunut, ja minulla on oma traumani. Miten voisimme elää? Haluaisin auttaa lapsiani, olla hyvä äiti, mutta koen olevani henkisesti hyvin väsynyt. Isäni kuoli myös hiljattain.

Työntekijä kuunteli myötätuntoisesti ja tuki häntä Jumalan sanan avulla. Nainen kiitti ja sanoi, että keskustelun jälkeen oli helpompaa.

Sodassa vuodesta 2014

Eräs puhelinpalveluun soittanut mies oli ollut sotilaana Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa vuodesta 2014 ja saanut vammoja. Hän on nyt telttakylässä haavoittuneiden ja vammautuneiden joukossa. Hän kertoi esimerkiksi vaikeudesta hallita tunteitaan.

Ollessaan 14-vuotias hänen isänsä hirttäytyi. Hänellä on useita entisiä vaimoja ja lapsia, mutta he jättivät hänet, koska eivät kestäneet sodan vaikutusta mieheen. Hän on hyvin vähän tekemisissä äitinsä kanssa, ja sukulaiset pyytävät vain rahaa.

Mies puhui paljon elämästään. Hänellä oli tarve puhua, koska hänellä ei ollut enää ketään. Työntekijä tuki häntä ja kysyi, mitä mies ajatteli Jumalasta. Mies kertoi, kuinka rintamalla kranaattien lentäessä häntä kohti hän rukoili kaikkia jumalia ja se pelasti hänet. Hän ei tiennyt, mihin jumalaan hän uskoi. Kerran synnintunnustuksen aikana ortodoksinen pappi kieltäytyi antamasta miehelle syntejä anteeksi, koska tämä ei osannut tiettyjä rukouksia.

Työntekijä selitti, että katumukseen ei tarvita pappia, vain vilpitön rukous, keskustelu Jumalan kanssa ja katumus. Mies sanoi, ettei enää tiennyt, kehen uskoa. Työntekijä muistutti miestä siitä, miten monta kertaa Jumala oli pelastanut tämän eri tilanteissa. Työntekijä kehotti häntä myös lukemaan evankeliumeja ja psalmeja.

Mies sanoi, että ennen tätä keskustelua hän oli lähes romahduksen partaalla, mutta jälkeenpäin hänen olonsa parani. Hän oli hyvin kiitollinen.

Ei-toivottu raskaus

36-vuotias nainen soitti itkien. Hänellä on ei-toivottu raskaus ja lähete kirurgiseen raskaudenkeskeytykseen. Mies ei halua lasta ja sanoo syyksi rahanpuutteen. Heillä on jo kaksi poikaa.

Työntekijä tuki naista, kannusti synnyttämään lapsen ja hyväksymään lapsen Jumalan lahjana. Nainen antoi työntekijän rukoilla puolestaan. Hän ei ole tehnyt vielä lopullista ratkaisua, mutta kuunteli tarkkaan kaikkea, mitä työntekijä sanoi.

Lähde: Radio M

Ukrainan mediatyötä voi edelleen tukea Sansan kautta. Lahjoita nyt!