Hyppää sisältöön

Kuinka Iranin kristityt viettävät joulua?

Nainen katsoo lamppua hämärässä.

"Naapurimme kuuli meidän seuraavan kristillistä ohjelmaa ja varoitti, että jos he kuulevat toisen kerran, he kantelevat meistä viranomaisille", kertoo iranilainen Setareh. Kuvituskuva: Unsplash.

Millaista on viettää joulua maassa, jossa ei voi avoimesti olla kristitty? Yhteistyökumppanimme persiankielisessä televisiotyössä, satelliittikanava SAT-7 Pars, kyseli hiljattain katsojiensa joulunvietosta. Ohessa kahden iranilaisnaisen kertomukset.

Setareh kertoo

“Olen Iranissa asuva kristitty. Emme voi avoimesti juhlia joulua. Saatamme koristella joulukuusen kotonamme, mutta joululaulujen laulaminen avoimesti ei ole mahdollista. Varsinkaan me muslimitaustaiset kristityt emme voi sanoa olevamme kristittyjä ja kutsua Jeesusta Kristusta Herraksi. Emme voi käydä kirkossa. Kun kuuntelemme ohjelmia ja kristillistä opetusta, meidän täytyy kuunnella hiljaisella äänenvoimakkuudella.

Naapurimme kuuli meidän seuraavan kristillistä ohjelmaa ja varoitti, että jos he kuulevat toisen kerran, he kantelevat meistä viranomaisille. Niinpä meillä on riski tulla vainotuiksi Herramme Jeesuksen Kristuksen vuoksi.

Juutalaiset papit menettivät voimansa ja asemansa, koska he eivät tunnustaneet Jeesusta Kristusta. Mutta Herran Henki tekee työtään kaikkialla, ja meidän maassamme monet sielut pelastuvat joka päivä. Myös monissa muissa maissa rukoillaan iranilaisten ja Iranin johtajien puolesta.

Tulkoon evankeliumin sanoma kuulluksi kaikkialla maailmassa elävän Herran, Jeesuksen Kristuksen nimessä.”

Saghi kertoo

“Terveisiä rakkaille uskonveljilleni ja -sisarilleni. Kuuntelen ohjelmia äänet päällä, myös ei-uskovien lähellä. Vietän joulua uskovan perheeni kanssa, mutta joukossamme on myös heitä, jotka eivät usko.

Kiitos Herralle, tänä vuonna en pelkää. Kuljen kaikissa asioissa rukoillen ja Isän tahdon mukaisesti, ylistäen ja kiittäen Häntä. Haluan tulevana vuonna kasvaa Herrassa ja toteuttaa Hänen tahtoaan vielä täydellisemmin. 

Minulla ei ole joulukuusta, mutta laulan joululauluja ja rukoilen rakkaitteni ja muidenkin ihmisten puolesta. Rukoilen, että Herra asettaa tielleni ihmisiä, joille voin osoittaa rakkautta ja ystävällisyyttä Hänen avullaan ja samalla ylistää Isääni taivaassa.”

Lue lisää persiankielisestä tv-työstä!