Hyppää sisältöön

Korona ja sisällissota koettelevat Etiopiaa

Vanha etiopialainen nainen istuu talon edustalla.

Etiopiassa tarvitaan toivoa. Maassa on kärsitty vuonna 2020 niin koronasta kuin sisällissodasta. Kuva: Unsplash.

Koronapandemia ja sisällissota ovat tuoneet etiopialaisten elämään tulevaisuuden pelon ja riistäneet monelta toimeentulon. Pohjoisessa Tigrayn alueella riehuneiden hallituksen joukkojen ja hallitusta vastustavan TPLF-rintaman yhteenottojen vuoksi on kuollut tuhansia. Lähes miljoona etiopialaista on paennut Tigraysta. Britannian yleisradioyhtiö BBC raportoi joulukuun alkupuolella, että miljoonilla etiopialaisilla alkaa olla pulaa ruoasta ja lääkkeistä.

Levottomuuksia on esiintynyt myös muualla maassa. Metekelin alueella Länsi-Etiopiassa on kuollut satoja ihmisiä hyökkäyksissä.

”Sisällissota on tuhonnut elintasomme”

Tilanne Etiopiassa on synkkä, myöntää Mekane Yesus -kirkon viestintäosaston sähköisen median päällikkö Wakshuma Terefe.

– Sisällissota on tuhonnut kaupunkimme asukkaiden elintason. Monet henkilökunnastamme eivät tule toimeen palkallaan vallitsevan tilanteen vuoksi. He myös pelkäävät koronaa ja sotaa.

– Toisaalta nämä tilanteet vetävät meitä lähemmäksi Jumalaa, Terefe pohtii.

Monet etiopialaiset pelkäävät tulevaisuutta. Perheet eivät uskalla lähettää lapsiaan kouluun, koska siellä ei ole tarpeeksi suojia. Korona on heikentänyt maan taloutta ja tuonut rajoituksia ihmisten arkeen.

Radio-ohjelmien tuottaminen jatkuu

Wakshuma Terefe kertoo, että monet etiopialaiset elävät pelossa.

Mekane Yesus -kirkon mediayksikkö ei voi kerätä varoja vaikeassa tilanteessa oleville, saati tavata kuuntelijoita, joita asuu myös Tigrayssa ja Eritrean pakolaisleirillä.

Viestintäosasto on jatkanut evankelioivien radio-ohjelmien tuottamista ja lähettämistä. Etiopia tarvitsee toivoa.

– Teemme ohjelmia koronasta, muttemme voi edes mainita sotaa, koska pelkäämme turvallisuutemme puolesta. Rukoilemme asian puolesta aina yhdessä ollessamme muttemme radio-ohjelmissa, Terefe kertoo.

Rukouspyyntö Etiopian puolesta

Sansa on tukenut pitkään Etiopian Mekane Yesus -kirkon viestintäosaston mediayksikön ohjelmatuotantoa.

Wakshuma Terefe pyytää, että suomalaiset kristityt muistaisivat säännöllisesti rukouksissa Etiopian kärsivää kansaa.

– Pyydämme, että Jumala puuttuisi näihin vakaviin tilanteisiin ja antaisi ymmärrystä siihen, miten voisimme lievittää koronan ja sodan seurauksia. Pyydämme myös, että Jumala antaisi meidän jatkaa työtämme uskollisesti vaikeuksista huolimatta ja että hän täyttäisi mielemme oikeilla visioilla tässä vaikeassa tilanteessa.

Sansa jatkaa vuonna 2021 Mekane Yesus -kirkon tuottamien amharan-, oromon- ja afarinkielisten radio-ohjelmien tukemista.