Hyppää sisältöön

Nancy Lee: “Valvon niiden kanssa, joita sattuu”

Nainen mikrofonin takana.

Väkivaltaisessa kodissa kasvanut Nancy Lee löysi uskoontulon myötä tehtävänsä VOS:n työntekijänä. Hän on auttanut lukemattomia kiinalaisia nuoria radio-ohjelmansa kautta. Kuva: Ilkka Kastepohja.

Monet kiinalaiset nuoret ovat hukassa elämänsä suhteen. Itsekin kovia kokenut Nancy Lee pyrkii auttamaan epätoivoisesti suuntaa etsiviä nuoria kristillisen radio-ohjelmansa kautta.

Taiwanilla toimivan VOS:n (Voice of Salvation) lähettämää Avoimin silmin -ohjelmaa on tehty vuodesta 1999 saakka. Idea myöhäisillan nuortenohjelmalle (engl. Awake with the Angels) syntyi kirjasta “Jumala toimii yövuorossa”.

– Jumala tietää jokaisen tilanteen ja tuskan eikä koskaan irrota silmiään ihmisestä. Hän tuntee yksinäisyyden ja pelon, ja Hänellä on keinot täyttää tyhjyys ja parantaa haavat. Kun Jumala työskentelee yövuorossa, enkelit ovat valveilla ja ihmisten seurana, tuottaja Nancy Lee kertoo.

Hän auttaa varttitunnin mittaisessa ohjelmassa kuuntelijoita rakentamaan raamatullista identiteettiä ja ihmissuhteita. Ohjelmaa voi kuunnella radion lisäksi internetissä ja mobiilisovelluksen välityksellä.

– Uskon, että tehtäväni ja velvollisuuteni on valvoa niiden kanssa, joita sattuu, jotka ovat yksinäisiä, surullisia tai haavottuneita, että he oppisivat tuntemaan Jumalan ja heillä olisi ystävä radioaalloilla.

Rikkinäisestä nuoresta Jumalan rakkauden välittäjäksi

Nancy Lee ymmärtää omakohtaisesti kipujen kanssa painivia, rakkautta epätoivoisesti kaipaavia nuoria, sillä hän kasvoi väkivaltaisessa kodissa. Elämäänsä kyllästynyt nuori nainen etsi kiihkeästi tarkoitusta olemassaololleen ja pohti jopa alkavansa buddhalaiseksi nunnaksi. Vastaus löytyi lopulta kristinuskosta.

– Ollessani 22-vuotias serkkuni lähetti tekstiviestin, jossa hän kertoi, että Jeesus rakastaa minua. Päädyin seurakuntaan ja opin tuntemaan ja vastaanottamaan Jumalan rakkauden.

Nancy alkoi rukoilla – nyt jo edesmenneiden – vanhempiensa puolesta, jotka tulivatkin myöhemmin uskoon.

– Äitini pyysi anteeksi, ettei hän ollut rakastanut minua, vaan oli tehnyt minulle pahoja asioita. Uskon löytämisen myötä hän alkoi rakastaa minua.

Toivoa epätoivoisille nuorille

Lukemattomat nuoret ovat saaneet avun ja toivon Avoimin silmin -ohjelmien kautta. Se näkyy palautteissa, joita tulee netin kautta, sähköpostitse ja tekstiviesteinä. Eräs nuori mies aikoi tappaa itsensä, koska hänen isänsä oli vakavasti sairas ja tyttöystävän kanssa meni huonosti. Nancy kertoi ohjelmassaan siitä, miten ihminen voi tuntea hukkuvansa ongelmiinsa, mutta silloin Herran käsi tarttuu häneen kiinni niin kuin Pietariin ja hän voi kävellä uskossa Jumalan luokse. Ohjelman kuullut nuori mies valitsi Jumalan kuoleman sijaan.

Tällaiset tarinat antavat Nancy Leelle voimaa jatkaa työtä.

– Joka päivä rukoilen, että saisin pelastettua yhden sielun, että kuuntelijasta tulisi uusi luomus Kristuksessa, sillä voi olla, että huomenna häntä ei enää ole.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2023.