Toivoa naisille -työ Pohjois-Kyproksella
Vain puolen miljoonan asukkaan Pohjois-Kypros on kansainvälinen paikka. Sinne saapuu opiskelijoita etenkin Lähi-idän, Itä-Euroopan ja Afrikan maista. Saaren elämään kuuluvat kasinot ja uhkapeli sekä yökerhot ja prostituutio. Monet opiskelijat ovat lähtöisin maista, joissa näitä ei sallita. Opiskeluaikana koittaa uusi vapaus, josta halutaan nauttia. Monet prostituoiduista on houkuteltu muualta ihmiskaupan uhreina.
Saarelle tulee myös pakolaisia esimerkiksi Afganistanista ja Iranista. Monet naiset ovat tulleet saarelle vaikeista oloista. Kantaväestönkin naisilla on haavoittavia kokemuksia vaikkapa vaikeissa parisuhteissa. Kantaväestön naisten työllisyysaste on matala. Etenkin naimisissa olevat naiset ilmaisivat kyselytutkimuksessa tyytymättömyyttään elämäntilanteeseensa. Yksi nainen jopa kuvasi elävänsä kuin avovankilassa.
Pohjois-Kyproksen alue on noin kolmannes Kyproksen saaresta. Alue julistautui vuonna 1983 itsenäiseksi valtioksi nimeltään Pohjois-Kyproksen tasavalta, mutta itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki.
Pohjois-Kyproksen Toivoa naisille -työn tavoiteyleisöä on Lähi-idän nuori, hiukan yli 20-vuotias nainen. Hän voi kokea opiskelu- tai työpaineita, tai häntä painavat vaikeat ja satuttaneet kokemukset. Hän on toisen uskonnon vaikutuspiirissä kasvanut tai kristillisen uskon ydin on hänelle muuten vierasta.
Toivoa naisille -työn sosiaalisen median Instagram- ja Facebook-sivuilla pyritään puhuttelemaan mahdollisimman monia tavoiteltuun yleisöön kuuluvia naisia. Aiheita voivat olla esimerkiksi stressi, ahdistus tai psyykkiset traumat eli tunneperäiset vauriot.
Työ on osa TWR-medialähetysjärjestön saarella vuonna 2022 aloittamaa Toivon silta -kokonaisuutta. Sansa tukee TWR:n yhteistyökumppanina taloudellisesti Toivoa naisille -koordinaattoria, joka on samalla Toivon silta -hankkeen koordinaattori. Hän ylläpitää Toivon silta -nettisivustoa.
Koordinaattorin tavoitteena on luoda henkilökohtaisia yhteyksiä ei-kristittyihin nuoriin naisiin. Keskustelukumppaneita on löytynyt maahanmuuttajien parista, opiskelijamaailmasta tai vaikkapa kuntosalilta. Tarkoituksena on luoda pienryhmiä, joissa voidaan tutustua kristinuskoon. Kristinusko onkin kiinnostanut. Siitä on seurannut Raamatun tutkimista yhdessä ja rukousta. Nuoria naisia on jo kastettu, ja he ovat tulleet seurakunnan toimintaan mukaan.
Koordinaattori tekee työtä yhdessä paikallisten seurakuntien ja etenkin niiden kristillisten järjestöjen kanssa, jotka toimivat naisten hyväksi. Yksi niistä on pakolaisia ja lähisuhdeväkivallan uhreja auttava järjestö, jossa työskentelevän traumaterapeutin apua on tarvittu myös Toivoa naisille -työssä.