Arabinaiset saavat apua televisiosta
SAT-7:n naistenohjelmat eivät kaihda vaikeita asioita, kuten väkivaltaa, joka on monille arabinaisille arkea. Ohjelmat pyrkivät osoittamaan naisille heidän arvonsa Jumalan silmissä mutta myös muuttamaan miesten ajattelua. Kuva: Annaleena Pakkanen.
Egyptiläinen nainen kertoo SAT-7:n toimittajalle: “Luulin, että Jumala ei koskaan kuulisi ääntäni, koska naisena en ole mitään.” Toinen katsoja ottaa yhteyttä SAT-7:n katsojapalveluun ja kertoo:
– Mieheni ajattelee, että on miehekästä hakata minua, kun en pysty tekemään kaikkea, mitä hän käskee. Olen ymmälläni; pyytäkää Jumalaanne näyttämään minulle, mitä Hän haluaa minun tekevän tässä tilanteessa.
Kolmas nainen paljastaa tv-ohjelmassa, että hänen isänsä raiskasi hänet usein, kun hän oli lapsi. Kun hän tuli aikuiseksi, perheenjäsenet yrittivät murhata hänet, koska hän tuli raskaaksi seksisuhteen seurauksena.
SAT-7:n näkyvyysalueella Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tällaiset tapahtumat ovat lähes arkipäivää. Sen tähden suuri osa SAT-7:n ohjelmistoa käsittelee alueen naisten ongelmia.
Naistenohjelmat pyrkivät osoittamaan naiskatsojille heidän todellisen arvonsa Jumalan silmissä sekä muuttamaan heidän miestensä ajattelua ja – erään tuottajan sanoin – “auttamaan heitä hyväksymään Jumalan heille antaman identiteetin. Haluamme arvostaa tyttöjä ja naisia, ei uhreina, vaan aktiivisina ja kykenevinä toimijoina”.
“Miehet hakkaavat vaimojaan ja veljet siskojaan”
Adriana* on kristitty nainen, joka työskentelee hyväksikäytettyjen naisten kanssa Jordaniassa. Tämä kokenut ammattilainen on kotoisin Lähi-idän ulkopuolelta ja kertoo, että hänen kokemuksensa Jordaniassa ovat olleet silmät avaavia.
– Olin vieraillut melkein kaikissa arabimaissa entisessä työssäni liike-elämässä, joten mielestäni tunsin arabikulttuurin hyvin. Mutta kun muutin Jordaniaan, järkytyin siitä, kuinka vähän itsenäisyyttä naisilla on. Esimerkiksi 40-vuotiaan naisen aviomiehellä, veljellä tai isällä on oikeus tulla hänen mukaansa lentokentälle ja kieltää lähtemästä maasta, ja niinpä hän ei voi lähteä, piste.
Adriana ei hyväksy ajatusta, että takana olisi halu suojella naisia.
– Ajatus, että näin tehdessään miehet suojelevat naisia, ei ole totta. Miehet alistavat ja kontrolloivat naisia. On hyvin yleistä, että miehet hakkaavat vaimojaan ja veljet siskojaan.
– Jordaniassa on paljon lakeja, joiden tarkoitus on suojella naisia, mutta käytännössä niitä ei useinkaan panna täytäntöön. Jos nainen menee poliisin luokse valittamaan isästään tai aviomiehestään, poliisi todennäköisesti löytää keinon vapauttaa mies syytteistä.
“Nainen on olemassa miestä varten”
Jordaniaa pidetään usein yhtenä edistysmielisemmistä arabimaista. Adrianan mukaan kuningasperhe esittää olevansa todella moderni, mutta hänen mielestään paikallistasolla ratkaisevia ovat heimojen vanhimpien äänet, koska Jordania on pohjimmiltaan heimoyhteiskunta.
Adriana uskoo, että syynä naisten alhaisempaan asemaan ovat perinteiset uskonnolliset näkemykset. Tapa, jolla vallitsevaa uskontoa harjoitetaan alueella, antaa naisille vähäisemmät juridiset ja taloudelliset oikeudet. Uskonto vaatii naisia tottelemaan aviomiehiään ja koettaa estää kysymysten esittämisen.
– Nainen on olemassa miestä varten, naisilla ei koskaan ole arvoa itsessään. Mitä uskonnollisesti konservatiivisempi mies on, sitä todennäköisemmin hän puolustaa oikeuksiaan.
Näiden asenteiden vaikutus on Adrianan mukaan se, että naiset eivät ole itsetietoisia ja hyväksyvät perheessään päätöksiä, jotka vahingoittavat heitä. Adriana mainitsee nuoren naisen, jota hän opetti. Nainen sanoi, että jos hän ei voisi saada lapsia, hän hyväksyisi, että mies ottaa toisen vaimon.
Toinen ongelma on Adrianan mielestä se, että arabiyhteiskunnassa miehet ovat aina miesten kanssa ja naiset naisten kanssa, joten:
– Miehet eivät osaa toimia naisten kanssa eivätkä ymmärtää heitä. Vältämme katsekontaktia kadulla. Tämä kaikki vahvistaa stereotypiaa, jonka mukaan naiset ovat vaarallisia ja epäluotettavia.
“On vahingollisempaa kertoa hyväksikäytöstä kuin sietää sitä”
Epäluottamuksen lisäksi ajatus siitä, että naisen velvollisuus on suojella perheen “kunniaa”, on myös perheväkivallan takana. Suurin osa Adrianan ajasta Jordaniassa on kulunut väkivaltaa kokeneiden naisten kanssa työskennellessä. Heitä tulee kaikenlaisista taustoista.
Hän mainitsee erään tukemansa naisen äidin. Äidin arvostettu aviomies oli hakannut häntä niin pahasti, että hän sai aivovaurion ja tarvitsee nyt kokoaikaista hoitoa. Miehen tytär pakeni väkivaltaa, kun mies alkoi käydä hänen kimppuunsa.
Toinen nainen, jota Adriana ja hänen kollegansa suojelivat, oli 13-vuotias tyttö. Hänen isänsä käytti häntä ja hänen neljää siskoaan seksuaalisesti hyväkseen. Hän ei kuitenkaan uskaltanut kertoa tästä poliisille, koska se tuottaisi häpeää hänen perheelleen. Adriana selittää:
– Se miksi niin paljon tästä jää kertomatta poliisille johtuu siitä, että jos tyttö kertoo hyväksikäytöstä, kuka menee hänen kanssaan naimisiin? Tytölle on loppujen lopuksi vahingollisempaa kertoa hyväksikäytöstä, joten hän sietää sitä.
“Ongelmaan laitetaan laastari, jotta haava ei näy”
Länsimaissa tällaisia tilanteita varten on apua saatavilla. Lähi-idässä avun saaminen on paljon vaikeampaa. Monia naisia, kuten erästä, joka tuli uskoon päästyään suojaan väkivaltaiselta veljeltään, on autettu muuttamaan maastaan alueen toiseen maahan.
Muuttaminen perheen kodista itsenäiseen elämään ei ole kuitenkaan helppoa tässä kulttuurissa.
– Jordaniassa nainen ei voi lähteä talosta ja sanoa “aion vuokrata asunnon ja elättää itseni”. Vuokraisäntä tietää naisen nimen perusteella, miltä alueelta ja mistä heimosta hän on kotoisin. Lain edessä se on mahdollista, mutta ei ihmisten edessä. Nainen voi lähteä lapsuudenkodistaan vain sitten, kun menee naimisiin. Nainen tarvitsee aina perheen.
Avioerokin on viimeinen oljenkorsi. Kun pari menee naimisiin arabiyhteiskunnassa, sulhasen perhe maksaa morsiamesta hinnan kultana ja koruina. Jordaniassa hyvä summa olisi 10 000–15 000 dollaria. Tämä on naisen ainoa turva, jos hän eroaa; hänellä ei ole oikeutta mihinkään muuhun tukeen.
– Arabiyhteiskunnissa ongelmaan laitetaan laastari, jotta haava ei näy ja kaikki näyttää hyvältä ulospäin, Adriana sanoo.
Naistenohjelmat poistavat laastarit vaikeiden aiheiden päältä
Kristuksen tuoma muutos menee ongelman juureen:
– Kun arabinainen kokee väkivaltaa, hän menettää itsetuntonsa rippeetkin. Hänen perheensä hyljeksii häntä, ja usein hänet ajetaan ulos talosta. Kun hän saa tietää, että Jeesus rakastaa häntä ehdoitta, hän näkee itsensä eri lailla. Hän ymmärtää olevansa arvokas, hänen itsetuntonsa vahvistuu ja hän löytää todellisen vapauden, jota hänellä ei koskaan ennen ollut, Adriana sanoo.
Juuri näissä kysymyksissä SAT-7:n ohjelmilla on tärkeä rooli. Sen kaikki lähetykset – sekä lastenkanava SAT-7 Kidsin ohjelmat, joita äidit katsovat lastensa kanssa, että ylistys-, todistus- ja raamatunopetusohjelmat – puhuvat Jumalan suuresta rakkaudesta kaikkia kohtaan, riippumatta sukupuolesta, kyvyistä tai menneisyydestä.
SAT-7:n naistenohjelmat poistavat laastarit vaikeiden aiheiden päältä. Ohjelmissa kerrotaan naisten tarinoita, paljastetaan ongelman laajuus ja merkittävyys asiantuntijakommentaattoreiden kanssa ja kutsutaan katsojia – miehiä ja naisia – keskustelemaan aiheista. Niissä näytetään naisia ja perheitä, jotka ottavat kantaa ja löytävät arvonsa ja potentiaalinsa Kristuksessa.
Kristukseen uskominen on muutosmatkan alku
Martina Qandah Fakhoury, yksi SAT-7:n naistenohjelmien juontajista ja itsekin Jordaniasta, sanoo, että Kristukseen uskominen on “muutosmatkan alku”. Pohjimmiltaan naisten ja heidän oikeuksiensa ongelmat johtuvat “synnistä, joka on vääristänyt Jumalan tahdon ja suunnitelman”. Tuon suunnitelman löytäminen on pitkä kasvuprosessi:
– Kristittyjen naisten kutsumus on pyrkiä saamaan takaisin arvonsa ja oikeutensa ja tehdä se tulemalla enemmän Kristuksen kaltaiseksi ja elämällä Jumalan tahdon ja Hänen kutsunsa mukaan, hän sanoo.
Toisen naistenohjelman tuottaja Maggie Morgan sanoo, että hänen tavoitteensa on auttaa naisia hyväksymään Jumalan heille antaman identiteetin. Hän aikoo tehdä sen käsittelemällä vaikeita aiheita myönteisellä asenteella, jotta katsojat voisivat “elää paremmin ja valoisammin, selkä suorassa ja intoa askeleissaan.”
Tämä on kaikkien SAT-7:n naistenohjelmien tavoite.
“Jumala voi tehdä uhreista voittajia”
SAT-7:n huolenpito naisista ei lopu siihen, kun ohjelma loppuu. SAT-7 kuuli hiljattain Jumalan ihmeestä Ghadan*, egyptiläisen katsojan, elämässä. Veli oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen kolme vuotta, ja hän otti yhteyttä katsojapalveluun saadakseen apua.
Enaam Haddad, SAT-7:n katsojien puhelinpalvelun koordinaattori, kertoo, mitä tapahtui:
– Palvelu neuvoi Ghadaa ottamaan yhteyttä paikallisiin kristittyihin sielunhoitajiin, ja pitkän hengellisen matkan jälkeen Jumala paransi hänet väkivallan aiheuttamasta traumasta ja antoi hänelle kyvyn rakastua, mennä naimisiin ja odottaa ensimmäistä lastaan.
– Tärkeintä on, että Ghada on nyt voittaja: hänestä on tullut katsojapalvelumme jäsen, joka on jo auttanut kahta muuta väkivaltaa kokenutta naista. Jumala voi muuttaa sotkumme sanomaksi ja tehdä uhreista voittajia.
* Nimet muutettu
Lähde: SAT-7